https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Knjižnica Lendava: poleg osrednje enote do uporabnikov še v 12 krajevnih enotah

14.10.2015 ob 7:00  

V okviru Pomurskih novic, ki jih pripravljamo na portalu Pomurec.com, smo »pokukali« tudi v Knjižnico Lendava.


Knjižnica je bila ustanovljena 29. decembra 2003 in je pravni naslednik javnega zavoda Knjižnica Lendava - Könyvtár Lendva, s sedežem v Lendavi, katerega ustanoviteljica je Občina Lendava. Ustanoviteljici knjižnice sta Občina Lendava in Občina Dobrovnik, soustanoviteljici knjižnice pa tudi Madžarska samouprava Občine Lendava (sedaj Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Lendava) in Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Dobrovnik.

Številno gradivo v madžarskem jeziku

Zadnji dan preteklega leta je imela knjižnica skupaj 160.601 enot knjižničnega gradiva (153.028 enot knjižnega in 7.573 neknjižnega), od tega 85.499 v osrednji knjižnici ter 75.102 enot v krajevnih knjižnicah. V okviru tega je bilo 120.102 enot knjižničnega gradiva v slovenskem, 34.485 v madžarskem ter 6.014 v tujih jezikih.

Knjižnica se od ostalih splošnih knjižnic v Sloveniji razlikuje po tem, da izvaja dejavnost tudi za pripadnike madžarske narodne skupnosti. Knjižnično gradivo v slovenskem in madžarskem jeziku je razvrščeno po sistemu UDK in v prostem pristopu ni ločeno po jezikih. Ima 12 krajevnih knjižnic oz. izposojevališč, knjižnično dejavnost izvaja na območju občin Lendava, Dobrovnik, Črenšovci, Odranci, Turnišče, Kobilje ter Velika Polana. Skupaj s Centrom za socialno delo Lendava se v okviru Pomoči na domu  izvaja izposoja knjižničnega gradiva na domu za tiste, ki ne morejo v knjižnico. V Dom starejših občanov Lendava dostavljajo knjižnično gradivo, tam izvajajo pogovorne ure v obeh jezikih ter jim enkrat mesečno menjavajo potrebno gradivo. V knjižnici je tudi šahovski kotiček, ki je precej aktiven.

V preteklih letih je število članov knjižnice postopoma naraščalo, in sicer s 5.558 leta 2010 na 6.470 članov, ki so jih zbeležili ob koncu preteklega leta. Kot nam je pojasnil direktor knjižnice dr. Albert Halász, pa bodo z letošnjim letom beležili nižje število članov, saj so po zakonu iz evidence brisali neaktivne člane. Tako je bilo letos ob polletju vpisanih aktivnih 4.516 članov knjižnice.

Uporabnikom so se približali s krajevnimi knjižnicami

V knjižnici najdete mladinski oddelek, oddelek za odrasle in obdelavo gradiva, odprti pa so od ponedeljka do sobote, in sicer v  ponedeljek, sredo in petek 8-18 h, v torek in četrtek 8-16h, v soboto pa med 8. in 13. uro. Najmanj enkrat na teden pa so odprti tudi v krajevnih knjižnicah, in sicer v Genterovcih, Gaberju, Dolini, Hotizi, Petišovcih, Črenšovcih, Bistrici, Dobrovniku, Kobilju, Odravcih, Turnišču in Veliki Polani.

V knjižnici je trenutno 10 redno zaposlenih oseb in dva javna delavca. V knjižnici je uporabnikom na voljo sedem računalnikov, poleg izposoje gradiva na dom in v čitalnico pa knjižnica organizira tudi razne prireditve, kot so pravljične ure, lutkovne igrice, delavnice, knjižnične ure, kvize, literarna srečanja in predavanja.

Knjižnični »zakladi«

Najdragocenejša knjiga v lasti knjižnice je rokopis oziroma knjiga cehovskih pravic v Turnišču. Knjiga iz leta 1770, ki je zapisana v latinskem in madžarskem jeziku, je velika 31 cm in šteje 24 strani. Naslovna stran je v zlatem tisku, vsebuje pa pečat iz rdečega voska v okroglem pečatniku, ki je z vrvico privezan h knjigi.

Posebnost v knjižnici je tudi zvezek s skicami, med katerimi so tudi risbe kiparja Györgya Zale, ki se je rodil v Dolnji Lendavi. Gradivo je iz leta 1893 in je v madžarskem jeziku. Velika je 25 cm in se nahaja v škatli, naslovnica in leto pa sta zapisana s svinčnikom na spojnem listu.

Knjižnica razpolaga z zbirko starih razglednic Lendave, v digitalizirani obliki pa hranijo časopise iz 19. in z začetka 20. stoletja, ki so izhajali v Lendavi (Alsólendvai Híradó, Délzala, Alsólendva és Vidéke), Murski Soboti (Muraszombat és Vidéke) in Čakovcu (Muraköz).

V knjižnici lahko med drugimi dragocenimi knjigami najdete tudi delo Neskončni Leonardo avtorja Alessandra Vezzosija, ki je prevod dela Leonardo infinito. Komplet, ki ga je leta 2011 izdala Mladinska knjiga, vsebuje unikatno knjižno mojstrovino z izjemnim slikovnim gradivom v varovalnem ovitku, reprodukcije umetnin Zadnja večerja in Mona Liza, oštevilčeno serigrafijo pretanjene risbe Poročni portret mlade dame, kovanec, kovan s strojem, ki ga je načrtoval Leonardo da Vinci in rokavice. 

Foto: Knjižnica Lendava in arhiv Pomurec.com

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.