https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ljutomerski oktet slavnostno zaključil jubilejno leto 2015, v katerem je praznoval 50 let neprekinjenega delovanja

02.11.2015 ob 13:30  

V Domu kulture Ljutomer je v petek, 30.10.2015 potekal slavnostni, jubilejni koncert Ljutomerskega okteta z gosti, člani Slovenskega okteta.


Ljutomerski oktet

Ljutomerski oktet deluje neprekinjeno že od leta 1965. V svojem začetku je deloval pod vodstvom prof. Ivana Vrbančiča, ki ga je vodil do leta 1972, nadalje vse do jubilejnega koncerta ob 45 letnici, ga je kar 38 let  vodil Mirko Prelog. Oktet  je  v tem času opravil izjemno kulturno poslanstvo v Ljutomeru, širom po Sloveniji in tudi izven domovine. Od leta 2010 deluje oktet v prenovljeni sestavi (Bojan Ferenc, Dejan Kolarič, Tihomir Babič, Igor Golob, Dušan Prelog, Marko Jureš, Marko Rus, Peter Beznec in Simon Maroša) pod umetniškim vodstvom mag. Dušana Preloga. V prvi vrsti nadaljuje in skrbno neguje tradicijo poustvarjanja slovenske ljudske in umetne pesmi. Posega pa tudi po ostalih zvrsteh vokalne glasbe, od renesanse in romantike, preko spirituala in vokalnega jazza, vse do najsodobnejših del domače in tuje zborovske literature.

Oktet je jubilejno leto 2015 zaključil s slavnostnim koncertom od 50-letnici neprekinjenega delovanja  v Domu kulture Ljutomer, ki je bila tokrat polna kot že dolgo ne. Celotno leto je bilo zelo delovno in  aktivno. Poleg številnih nastopov so jih člani okteta nekaj organizirali tudi sami. Meseca aprila so skupaj z društvom KD Ivan Kavčič Ljutomer pripravili prireditev z naslovom »Te se sunce v srci smeje«, meseca junija pa organizirali še srečanje oktetov. Največja nagrada ob jubileju je bila tokrat enkratna publika, ki je v celotnem večeru pevce tako Ljutomerskega kot tudi Slovenskega okteta nagradila z močnimi aplavzi.  Veliko jim pomeni tudi Miklošičeva nagrada, ki so jo prejeli meseca februarja za svoje 50 letno neprekinjeno delovanje.

 

Program slavnostnega koncerta

Osnovno vodilo pri izbiri skladb, ki jih je oktet pripravil za slavnostni koncert ob 50 letnici delovanja, je bilo popotovanje skozi celoten čas delovanja okteta, poseben poudarek pa smo namenili samim začetkom v letu 1965. V mozaik koncerta so lako zajeli le drobec izmed več kot 600 skladb, ki jih je oktet javno izvajal v vseh teh letih neprekinjenega delovanja.  Potrudili pa so, da so bile med njimi vsaj nekatere izmed tistih, ki so članom okteta še posebej prirasle k srcu ali pa so pomenile katerega izmed mejnikov v delovanju okteta.

Na sporedu koncerta so bile tako kar tri skladbe iz prve sezone delovanja okteta, med njimi tudi skladba z naslovom Pelin roža, ki jo je na besedilo Cvetka Golarja uglasbil Peter Jereb. To je bila prva skladba, ki jo je oktet, slab mesec po ustanovitvi, zapel prav na pogrebu Cvetka Golarja.

Kot se za slavnostni koncert spodobi, so pripravili tudi krstno izvedbo novitete, ki sta jo za Ljutomerski oktet spisala, kar jim je še posebej drago, domačina Marko Kočar in Evgen Bibianko. 

V zadnjem delu koncerta so dodali nekaj živahnih skladb, predvsem novejšega datuma, ki jih oktet uspešno izvaja v zadnjih petih letih in so mladim pevcem še posebej prirasle k srcu. Slovenski oktet je tokrat kot gost Ljutomerskega okteta večer obarval z slovensko ljudsko pesmijo, ki poslušalcev v dvorani ni pustila ravnodušnih, saj so predvidnemu programu, pevci morali dodati še eno skladbo.

Ob visokem jubileju je bilo čutiti ponos, veselje in zavedanje o pomenu tradicije in negovanja slovenske zborovske pesmi skozi vseh 50 let delovanja Ljutomerskega okteta.

mag. Ivan Vrbančič, prvi umetniški vodja okteta ( 1965-1972)

Kot prvi pevovodja se še dobro spomnim, da smo imeli prvo vajo 2. novembra 1965 ob 19. uri. Od vsega začetka je bilo to trdo delo. Veliko smo doživeli skupaj  v teh letih, kar nas je  močno povezovalo. Za vedno. Bili so to lepi časi. Morda tudi zato, ker smo bili 50 let mlajši.

Mirko Prelog, dolgoletni umetniški vodja (1972-2010)

Kronologija delovanja Ljutomerskega okteta je bila zapisana ob vsakem jubileju in tudi ob 50-letnici je tako. Naše delovanje, naše izročilo in sporočilo bo tako  ostalo poznano še nekaj rodovom. Ohranjenih je tudi veliko  radijsko studijsko posnetih skladb, kaset in zgoščenk in tudi nekaj televizijskih oddaj.

Anton Marinič, dolgoletni organizacijski vodja

V dosedanjem obdobju je bilo vloženega ogromno truda in odrekanja v korist in razvoj pevskega dogajanja v oktetu, tako v domači regiji, po Sloveniji, kakor tudi izven naših meja (Užice, Fulnek, Dunaj). V prepričanju in želji, da se vsak posameznik v sedanji sestavi okteta zaveda svojega poslanstva v vseh pogledih, jim želim uspešno in uživanja polno nadaljnjo pevsko pot še na mnoga leta.

mag. Dušan Prelog, umetniški vodja Ljutomerskega okteta od 2010

Kot blisk je minilo teh zadnjih 5 let, odkar s fanti soustvarjamo glasbeno sozvočje in ponosno ter srčno nosimo ime »Ljutomerski oktet«. In tako je »institut« Ljutomerski oktet dobil priložnost, da letos, ob slovenskem kulturnem prazniku, prejme Miklošičevo nagrado za polnih 50 let neprekinjenega delovanja. Tradicija pa poleg odgovornosti, srčnosti in ponosa prinaša odgovornost.  Nam in našim zanamcem pa narekuje, da skrbno negujemo tradicijo slovenskega ljudskega glasbenega izročila.

Tihomir Babič, organizacijski vodja Ljutomerskega okteta od 2010

Moja prva vaja v Ljutomerskem oktetu je bila 24. 10. 2007. Ta dan si bom zapomnil za vedno. Po avdiciji so me »oktetovci« sprejeli medse in mi čestitali. Že v naslednjem trenutku so mi povedali, kaj pomeni peti v Ljutomerskem oktetu. Veliko smo vadili in res veliko nastopali. Kjer koli se je pojavil “stari oktet”, so se poslušalci umirili in prisluhnili zapeti pesmi. Nikoli se ni zgodilo, da ne bi bili prijetno presenečeni. Oktet se je vedno znal postaviti v vsej svoji veličini. Ljutomerski oktet je institucija, ki ima globoke korenine in močno tradicijo. To imamo mladi pevci vedno pred očmi in dajemo vse od sebe, da bi upravičili pomlajevanje okteta in dobljeno zaupanje.

Člani Ljutomerskega okteta se ob organizaciji jubilejnega koncerta ob 50-letnici delovanja iskreno zahvaljujejo vsem sponzorjem za pomoč in podporo, posebej pa odlični publiki v dvorani Doma kulture Ljutomer, ki je praznik  naredila veličasten in nepozaben.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.