https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dodatna pojasnila škofa Štumpfa: »Nisem govoril o beguncih, temveč o umetno spodbujenih migrantih«

03.11.2015 ob 11:00  

Prejšnji teden smo objavili razmišljanje soboškega škofa dr. Petra Štumpfa o migrantih in islamizaciji Evrope, ki je požel številne komentarje. Zaradi pristanskega poročanja nekaterih medijev je škof včeraj podal na spletni strani soboške škofije dodatna pojasnila, ki jih objavljamo v celoti.

 

Pojasnila soboškega škofa dr. Petra Štumpfa na pristransko poročanje nekaterih medijev o njegovi izjavi v zvezi z begunsko krizo.

1)     V izjavi nisem govoril o beguncih, kot to navajajo nekateri mediji, temveč o umetno spodbujenih migrantih. Zato v izjavi nikjer ne uporabljam besede »begunci«, ampak »migranti«. Begunci so zaradi človeškega dostojanstva vredni naše pozornosti in pomoči. Karitas in druge človekoljubne organizacije se trudijo s skrajnimi napori, da jim lajšajo trpljenje. To spoštujem, cenim in tudi podpiram. Niso pa vsi, ki prihajajo k nam, begunci. Organizirano prihajajo tudi posamezniki in skupine, in ni jih malo, ki ne skrivajo islamskega ekstremizma. Večina od teh so umetno spodbujeni migranti, ki zlorabljajo begunstvo, da nemoteno pridejo k nam ali pa v Evropo. Kakšni so njihovi cilji, si lahko samo predstavljamo. V izjavi sem javnost opozoril na nevarnost teh posameznikov in skupin, ki jih je treba obravnavati drugače kot resnične begunce.

2)     Slovenski škofje smo v vsem enotni, tudi glede problematike begunstva. Sem pač prvi, ki je spregovoril o problematiki umetno spodbujenih migrantov. Nedopustno je, da nekateri osrednji slovenski mediji ne ločijo med enim in drugim. Resnične begunce in umetno spodbujene migrante obravnavati na enak način, je neodgovorno in neetično do gledalcev, poslušalcev in do bralcev. Kot škof za medije pri Slovenski škofovski konference moram odločno zavrniti pristranska poročanja nekaterih medijev o begunski krizi, ki strah med ljudmi samo še poglabljajo. Ljudje niso naivni. Resnico znajo najti tudi tam, kjer so jo mediji skrili. Zadnji čas je že, da vsi osrednji slovenski mediji k begunski problematiki pristopijo pošteno in strokovno. Drugače nima pomena, da še o tem sploh kaj poročajo.

3)     Nekateri osrednji slovenski mediji so proti meni grobo zlorabili izjave papeža Frančiška, nadškofa Stanislava Zoreta in škofa Andreja Glavana. Moje izjave v ničemer ne nasprotujejo njihovim. Moliti za odpuščanje posameznikom in ustanovam, ki tem ljudem zapirajo vrata, kot nas vabi papež, je verska dolžnost za vsakega kristjana. Moliti moramo celo za islamske ekstremiste v upanju na njihovo moralno spreobrnjenje. To pa nas ne odvezuje od previdnosti in ukrepov zavarovanja. Isto velja za človeka, ki pride na moj prag in potrebuje pomoč, ker je lačen, žejen, bos in nag. Vsakemu je treba s spoštovanjem in človeško pozornostjo dati kruha, ne glede na njegovo versko ali idejno prepričanje. To je iz moje izjave za javnost tudi razvidno. Če pa nekdo ta kruh zavrne samo zato, ker mu ga daje krščanska roka, potem vem, da ni lačen. Na moja vrata je prišel z nameni, ki mi prebujajo dvome, nelagodje in strah. Zame je to klic k budnosti, zavarovanju in tudi k primernemu ukrepanju. Do takega ravnanja imam celo moralno dolžnost, ki me v vesti obvezuje. Kratko rečeno: Delam dobro, vendar nisem naiven. Opozarjati vernike na pretečo nevarnost je tudi škofova dolžnost. Verniki to od škofa pričakujejo.

4)     Karitativnost brez meja? Kako dolgo bodo prostovoljci Karitas in drugih človekoljubnih organizacij še pri močeh za služenje beguncem in tudi umetno spodbujenim migrantom? Kriza traja že predolgo. Moči pešajo. Kdo ima rešitve? Kaj bo, ko se bodo meje zaprle tudi v Avstriji in Nemčiji? Tukaj Cerkev ne more storiti kaj dosti. Državo sem pozval, naj ukrepa in ne zavlačuje, če ji je kaj do lastnih državljanov. Potrebno bo preiti od besed k dejanjem.

5)    Kot Prekmurec in Prlek dokaj dobro poznam svojo zgodovino. Predniki so preživeli turške vpade, različne družbene sisteme in tudi mnoge izhode v tujino. Opirali so se na krščansko vero in dedne časti. Nihče se ni odrekel samemu sebi. Zato smo v Pomurju obstali kot Slovenci, Madžari, Romi, Hrvati, nekaj pa je celo nemško govorečih prebivalcev. Dobro se razumemo in si poskušamo lajšati bremena. Ni nam vseeno, kaj se sedaj v Pomurju dogaja. Smo zaskrbljeni tudi za vso Slovenijo.

Akademik dr. Anton Trstenjak je kmalu po osamosvojitvi Slovenije v nekem intervjuju dejal, da si Slovenci ne moremo privoščiti napak, ki si jih sicer lahko privoščijo veliki evropski narodi. Velikost namreč hitreje zgladi napake. Slovenija pa je majhna, zato je zanjo že vsaka najmanjša napaka usodna – predvsem kadar gre za prepire in razdore. Še je čas. Vsak naj napravi za Slovenijo tisto, kar mora, kar more in kar zmore.

dr. Peter Štumpf, soboški škof

Preberite tudi: http://www.pomurec.com/vsebina/35694/Soboski_skof_Stumpf__%C2%BBIslamizacija_Evrope_se_lahko_zgodi_cez_noc__Izpolnjuje_se_moja_slutnja!%C2%AB

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.11.2015 ob 11:29 hasan gost

      dobil si malo lekcij z ljubljane in sedaj spreminjaš izjavo

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2015 ob 12:06 gost

      telebajsek...

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2015 ob 12:31 pomurc gost

      Ja kdo pa je kriv za te umetno spodbujene migrante gospod Štumpf? Nihče drug kot kvazi krščanske demokracije na čelu z ZDA in njihovimi ritolizniki. Islamski migranti so za Evropo bili dobri v času debelih krav, ko se je rabilo poceni ali celo zastonj delovno silo, tudi pri nas ni nikogar motilo da so večino gradbenih del ob izrazitem izkoriščanju izvajali muslimanski migranti iz bivše Juge. Zakaj se gospod Štumpf ni oglasil ob izkoriščanju teh delavcev?? Zdaj pa je naenkrat vse narobe. In še na koncu gospod Štumpf, če smo natančni naši predniki niso bili krščanske vere, ampak jim je bila ta vera vsiljena s silo...

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2015 ob 18:48 ena pač gost

        ne rabimo sedaj biti spet v časih, ko nam bodo vsilili drugo vero....pustijo nas naj pri miru, tako eni kot drugi, begunci pa....nazaj od koder so prišli, to niso revčki to je horda, ki prihaja na naša ozemlja z nič kaj lepimi nameni....zaprti meje, bodečo žico bi morali že narediti ko so to storili naši sosedje

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2015 ob 23:33 gost

        što pa tebi lolekojca vsiljuje drugo vero? bodečo žico postaviti okoli tvoje kuče pa okoli kuč drugih takših bedakov ka nete več prosto okoli odli. mater ste eni zabiti do amena.

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.11.2015 ob 13:49 helena gost

      Bolje, da bi škof bil že enkrat tiho. En članek ni dovolj in bo dalje razpravljal in sejal nestrpnost. Ljudje niso naivni in nepismeni, kot nekoč, da so jih lahko farji futrali z raznimi neumnostmi in je raja vse verjela. Ljudje so tudi izobraženi in ločijo zrnje od plevel. Dobro vemo, kaj je kdo povedal. Tak, da je brez veze, da se sedaj nekaj spreneveda. Glede svojih dejanj je tako ali tako čisto nasprotje papeža Frančiška, ki ga še neverniki pozdravljajo. Dobro je povedal gornji pisec. Ko so muslimani desetletja gradili Evropo in jih je milijone v Nemčiji ni bilo problema. Naj se RKC tudi vpraša, kaj so naredili za večji rodnost. Točno takšno situacijo so poznavalci napovedovali že dolgo nazaj, ker rodnost v Evropi pada že 40 let. In slej ko prej nekdo pride in zasede prazen prostor.

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.11.2015 ob 14:06 pravicni gost

      Takšna izjava, kot jo je dal v petek in ki jo je povzela večina medijev, je bila s strani škofa skrajno neprimerna, žaljiva do druge veroizpovedi, žaljiva do sosednje države Madžarske, skrajno nediplomatska, ki si jo takšna javna osebnost, kot je škof, ne bi smel privoščiti, še posebej ne, ker prihaja iz inštitucije, ki bi naj učila nekaj povsem drugačnega. Poimenovati lastno karitativno dejavnost kot naivnost v tej begunski krizi je žalitev vseh pripadnikov, prostovoljcev Karitasa. Le-ti in posamezni duhovniki po župnijah se na eni strani trudijo v nas vžgati plamen solidarnosti in pomoči do sočloveka, en škof pa s takimi butastimi zaletavimi izjavami vse poruši, je res za razmisliti, ali je ta človek (še) primeren za funkcijo škofa. O tem bi najbrž moral razmisliti papež Frančišek. Ta škof ima v zadnjem času kar nekaj cvetk, spomnimo se njegove izjave do takratne predsednice vlade, da naj jo bo sram. Ne odrekam pravice škofa kot fizične osebe, da ima pač tako ali drugačno stališče, toda z njegovega mesta, z mesta javne osebnosti, bi se moral zamisliti nad svojimi izjavami. To, da bi se opravičil, od njega ne pričakujem, ker vem, da tega ne bo storil nikoli, prej bo šlo za udrihanje po medijih, da je bil napačno razumljen. Tudi meni Bratuškova ni simpatična in imam lahko o njej takšno ali drugačno stališče, ko pa se gre za izjave dveh javnih oseb, pa najbrž ni diplomatsko, da podaja takšne izjave. Jaz imam kot fizična oseba lahko tudi do Boruta Pahorja neko stališče, takšno ali drugačno, vendar s položaja neke javne osebe moraš že z vidika spoštljivosti do te funkcije biti previden v svojem javnem izražanju.

      14 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2015 ob 21:03 gost

        Jaz pa ravno od javne osebe pričakujem, da javno spregovori o izmučenih prostovoljcih in drugih, ki so v prvih vrstah pri nudenju pomoči in pozove odgovorne, da od govorjenja preidejo k dejanjem.

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.11.2015 ob 18:25 lauraas gost

      Bravo škof, Evropa rabi še več takih junakov.

      17 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.11.2015 ob 19:55 Sv. jurij gost

      Mi ščemo nazaj Vöroša pre Sv. jurije pa te tej begunce motaj, tau mi nemo nikdar pozabele ka se napravo našome župnike ti pa tvoja kompanija mi tak znamo kere so tu vse poulek bilij

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.11.2015 ob 21:20 gost gost

      Čestitke škofu, tudi jaz sem enakega mnenja. Migrante bi si naj Merklova dala pripeljati z letali in ne bi bilo po drugih državah take svinjarije, ki jo puščajo za sabo ter stroškov. Meje bi se morale zapreti, tako kot je to naredil Orban. Ve se pa, da je med njimi zelo malo Sirijcevl. Cerar pa se komaj sedaj zaveda obsežnosti migrantov v Sloveniji. Še čestital bo g. Škofu za realno razmišljanje!

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2015 ob 23:35 gost

        jebo te orban da te jebo. begajte vsi ta na mađarijo, če van je tej orban zarukani tak pri srci. ka še ploj iščete tu v sloveniji. begajte ta na mađarijo tan te lejko v mejri živeli za nouvo železno zaveso. mađari so fesjt hitro pozabili kak je bilo gda so oni sami živeli za ograjo in dosta vas naših bebčekov tudi to pozabljate. ajde, šu vsi po vrsti pa visontlatašra.

        4 9 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.11.2015 ob 21:31 AL gost

      Čestitke za g. škofa.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.11.2015 ob 21:46 gost

      Gost pravični šatafakup bljek💩

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.11.2015 ob 23:40 slovenec gost

      Nemci bi naj oprli agencije v Siriji in si bi jih zvozili v Nemčijo.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.11.2015 ob 11:04 gost gost

      bravo škof, bravo Orban - junaka zemeljske kugle, nej sta laleka pa primitivca, upata svoja razmišljanja udejaniti, edina blizu nas

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      04.11.2015 ob 12:54 gost

      Ti komentarji so dokaz, da duh hitlerizma še živi. Tudi Hitler je v 30 letih strašil svoj narod z nevarnostjo do tujcev, židov, drugače verujočih, ki so privesek na jasli v vsesplošni gospodarski krizi. Tudi Hitler je upal na glas govoriti, kasneje se je izkazalo, da je ta glas postajal še glasnejši, kar hitro se je njegov glas prijel med ljudi. To, da se nestrpni glas škofa tako dobro prime pri ljudeh, je znak, da duh nestrpnosti, sovraštva še živi med nami. Česa se bojimo, ljudje moji? Prej ali slej bi prišlo do migracijskih tokov, ker Evropa nima potomcev, halo, se zavedate tega?!.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2015 ob 13:21 gost gost

        Ti si eno velko tele. Če ti nemaš potomcev tvoja stvar! Bravo za škofovo realno razmišljane!

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.11.2015 ob 17:35 suad gost

      12:54 - si že kdaj slišal besedo KORAN? To je islamski zakon. Tebi niti ograja ne bo pomagala. Ka je Merklovo tudi straj, ka de vojna. In opet na ČUDEŽNEM BALKANU!!! Bićevatreno!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      04.11.2015 ob 17:49 -nagicigan gost

      gost - | 04.11.2015 ob 12:54 --ti si en veliki idiot vej pa ka ti čakaš od teh musličev,misliš ka do oni plesali po tvojem, NE NE TI boš pleso kak do oni svirali z mačetami in koranom.....Hitler bi pa zdaj mogo priti nazaj ka pi spakivo MERKELCO in MUSLIMANE v ..........če ti nimaš potomcev je tvoj problem!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      04.11.2015 ob 19:07 eden gost

      verjetno so merklovo kakšna tajna agencija spakevala, te so pa američane dvojnico nastavile

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      04.11.2015 ob 19:13 lauraas gost

      Ali se vi sploh zavedate kakšna bi bila Evropa zdaj, če je Hitler ne bi počistil od judov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      04.11.2015 ob 19:20 lauraas gost

      Gost 23:30, kdo je pa potem za tebe junak? G. Škof, nimate prav glede romov, z mjimi se sploh ne razumemo, saj so z njimi non stop konflikti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.11.2015 ob 8:18 gost

      Gornji komentarji in poveličevanje Hitlerja mnogih komentatatorjev je resnično dokaz, da duh hitlerizma še ni umrl. Če bi Ustavno sodišče dovoljevalo referendum (najbrž bi, če bi tako hotela SDS), in če bi ta bil, bi najbrž bila več kot polovica ljudi za to, da se nažene Rome iz Slovenije in se jih nekam deportira, mnogi bi begunce najrajši strpali v taborišča (vsaj tako slišim laične ljudi, kako razmišljajo) ali jih poslali v plinske celice. Groza.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      06.11.2015 ob 9:07 HH gost

      Sieg Heil, gnes be mogo bite un na oblaste

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.