https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

»Izzivi za mlade«: murskosoboški dijaki oživljajo maturantske plese, nadgrajujejo animacijo in rešujejo notranji komunikacijski problem

Murska Sobota, 11.11.2015 ob 7:00  

V Pomurskem tehnološkem parku so se odločili, da dajo priložnost, da pristopijo k reševanju problemov pomurskih podjetij, mladim. Ti s svojim znanjem in kreativnostjo podjetjem pomagajo pri iskanju inovativnih, kreativnih rešitev, po drugi strani pa si pridobijo nova znanja, izkušnje in reference. Predvsem pa v podjetje prinesejo svež veter. Ena izmed treh delavnic poteka tudi na Ekonomski šoli Murska Sobota.

 

Z izzivi se soočajo tudi dijaki murskosoboške ekonomske šole

Dijaki srednje Ekonomske šole Murska Sobota rešujejo v okviru programa Izzivi za mlade pod mentorstvom Pomurskega tehnološkega parka, STEP inštituta in profesoric strokovnih predmetov na šoli konkretne izzive Term 3000, KMG Panorganic in Zdravilišča Radenci.

Prve predstavitvene delavnice podjetij in njihovih izzivov so bile že izvedene. Nadaljnje delo na konkretnih izzivih podjetij in organizacij pa se bo nadaljevalo na delavnicah v mesecu novembru ter se zaključilo predvidoma decembra. Končne rešitve izzivov bodo predstavljene v projektnih nalogah in prezentirane v živo pred podjetji in žiranti iz podjetniških vrst.

Izziv št. 1: Oživitev maturantskih plesov v Zdravilišču Radenci

Zdravilišče Radenci je predstavilo dijakom izziv maturantskih plesov, ki bi jih radi vrnili nazaj oziroma oživili. Dijaki pravijo, da so opravili intervjuje na več lokacijah, kjer prirejajo maturanstke plese. Ogledali so si postavitve miz, kje je možno izvesti sam ples, kako se lahko spreminja glede na število miz ter se pogovorili z osebjem. Za začetek pravijo, da želijo poiskati čim več idej. Četvorko predlagajo, da bi plesali v avli, ker je več prostora. Ples pa želijo po vzoru že podobno uspešno izvedenih maturanstkih plesov drugje po Sloveniji poživiti z znanimi voditelji, kot npr. Vid Valič, Denis Avdič in drugi ter tako privabi še več obiskovalcev.

Izziv št. 2: komunikacijski problem znotraj podjetja KMG Panorganic

Drugi je izziv je predstavilo podjetje KMG Panorganic, ki je pričelo pred kratkim z asortimanom žive solate na policah v Merkatorju. Dijaki rešujejo komunikacijski problem znotraj podjetja. Gre za dnevne dobave večjih količin solate različnim trgovskim verigam. Radi bi vzpostavili način komunikacije vse od pridelave, do tehnologov preko prodaje do trgovskih verig.  Dijaki pravijo, da sedaj podjetje še nima večjih notranjih komunikacijskih problemov, bo pa imelo, ko se bodo širili. Razmišljajo o aplikaciji ali zasnovi zanjo, v kateri bodo vsi potrebni podatki, od semen, zalog, rasti itd.

Izziv št. 3: nagradnja animacije Term 3000

Terme 3000 pa so podale izziv oživitve skupne animacije, ki je zastarela in bi jo želeli poživiti. Dijaki so obiskali terme, animatorje, spraševali goste, animacijske ekipe, kaj počnejo, izvajajo in začeli zbirati ideje za nadgradnjo in poživitev.

»Namen programa Izzivi za mlade je, da se dijaki spoprimejo s konkretnimi izzviri, podajo konkretne ideje. Pred njimi so konkretni izzive podjetij.  S tem pridobijo izkušnje, prakso, da ne bodo delali le na teoriji ampak rešujejo aktualne izzive v regiji. Mogoče pa bo kdo iz tega naslova dobil celo zaposlitev«, pravi Marjetka Jakob iz Pomurskega tehnološkega parka. Ter dodaja, da »program izvajamo letos prvič pilotno, vendar sem prepričana, da bo zaživel tudi v prihodnje - dosedanje prezentacije so se izkazale tako s strani podjetij kot s strani dijakov zanimive in uporabne. Upamo pa, da bodo rešitve res v stilu »out of the box« in bodo podjetjem veter v jadra, dijakom pa prinesla prakso, katere jim v šolah itak primanjkuje«.

»Naša šola se rada odzove podobnim povabilom reševanja konkretnih problemov in izzivov podjetij. Naši dijaki različnih izobraževalnih programov in različnih letnikov, največ jih je iz drugega in tretjega letnika, v treh skupinah rešujejo tri probleme. Delo jim je zelo zanimivo in so zelo navdušeni«, pravi Betina Podgajski, mentorica in koordinarka projekta na šoli. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.