https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Gregor Purgaj: od cvetja do grafičnega oblikovanja in grafitov, samo da je kreativno

10.12.2015 ob 13:00  

Gregor Purgaj, ki ga vedno nasmejanega in dobre volje srečamo v MIKK-u, je vsestransko aktiven umetnik. Zanimajo ga tako rože kot grafično oblikovanje, risanje, grafiti, fotografija ali kot pravi sam »karkoli, samo, da je kreativno«.

 

Bolj kot eletrotehnika so ga pritegnile rože in grafično oblikovanje

Gregorja Purgaja, ki je sicer končal elektro šolo, a ga to delo ni pritegnilo, zato je dokončal še cvetličarsko, nekateri poznajo tudi kot strastnega cvetličarja. To delo ga veseli še danes, vendar je kot pravi trenutno preveč vsega drugega, a veselje do tega ostaja.

Kot prišlek v Mursko Soboto je zaradi glasbe začel zahajati v murskosoboški MIKK, kjer se je hitro ujel z ustvarjalci, ki delujejo na soboški alternativni sceni. Založba God bless this mess je potrebovala oblikovalca za naslovnico. »Lotil sem se in bila je zelo uspešna«, pravi Gregor in nadaljuje: »Takrat sem začel redno oblikovati, pa tudi pomagati pri organizaciji festivalov v Murski Soboti. Sedaj grafično oblikujem že dobrih deset let. Seveda, če me kdo potrebuje. Poleg naslovnic oblikujem tudi vizualije, delal sem za Kleemerja, pa Dežurne krivce, zdaj delam za Ethnotrip«.

 

O ulični umetnosti in grafitih

Gregor riše že od malih nog, pravi, da odkar se spomni. V 90-ih letih ga je pritegnila grafitarska scena. »Takrat še ni bilo interneta kot danes, raziskovanje grafitov je bilo pri nas kar težko, materiali so nam bili totalna neznanka. Preko kolegov iz Maribora in prof. Jakovljeviča iz Ekonomske gimnazije sem prišel do grafitarjev, se naučil tehnike in spoznal materiale potrebne za delo. Že prej sem rad risal karikature, like, podobe, scene, ozadja. Ko sem prišel v Murska Soboto, se mi ni zdelo smiselno špricati ponoči«, pravi Gregor. Njegove kreativne stvaritve lahko danes med drugim opazujemo na bibliobusu –  potujoči knjižnici PIŠK Murska Sobota, polepšal pa je tudi transformator ob soboški knjižnici.

Najraje ustvarja iz lastne želje

Že od nekdaj ga je kot pravi pritegnila ilustracija, tako za otroke, odrasle, pop art, stripi, različne tehnike, barve, materiali, različna področja. Zanima pa ga tudi umetnost na sploh, pa fotografija, vse je želel nekako povezati.

Danes ustvarja, ko ima mir. Ustvarja pa kar ga najbolj pritegne v tistem trenutku, pa naj bo to čopič, svinčnik, računalniško oblikovanje ali pa rezanje kolažev, karkoli kar mu spodbudi kreativnost. »Spravim se zraven in enostavno delam. Najbolj mi je všeč ustvarjanje iz lastne želje«, dodaja Gregor.

Tudi v Murski Soboti stavbe kličejo po poslikavi

Na vprašanje kako gleda na ulično umetnost v Murski Soboti, odgovarja, da je Murska Sobota za grafitarje kot prazno belo platno. Bolj je seveda to razvito v Ljubljani in Mariboru, ki sta epicentra  študentov in kreativne  mladine. Vendar pravi, da obstaja ta potencial tudi pri nas.

»Mladim bi bilo potrebno dati več priložnosti, da izrazijo svoj kreativni potencial. Mislim, da bi se lahko na nekih prostorih, kjer bi to bilo seveda dovoljeno, lahko kreativno izražali, se potrudili in ne bi bilo čečkarij v mestu. Veliko je mladih vključenih v grafični program v sklopu Gimnazije Murska Sobota«, meni Gregor. Dodaja še, da »če pogledamo razne projekte po Evropi, tudi nam bližje v Zagrebu, Rijeki, Beogradu, Bosni, mladi združeni z umetniki iz celega sveta poslikavajo stavbe in nastajajo lepe stvaritve. To so veliki projekti. To bi se dalo tudi v Murski Soboti. Dobra poslikava kakšnega bloka recimo, bi kvečjemu pritegnila dodatne mlade turiste, ki si radi ogledajo tudi take stvari. Iz praske velikih mest je znano, da si veliko mladih ogleda ulične poslikave, sploh če so pri projektih sodelovali kakšni znani umetniki. Ko grem po mestu, vedno vidim kakšen kotiček, ki bi ga bilo lepo porisati, npr. kakšen blok na Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti, pa bivška stavba glasbene šole, ena stena kar kliče po poslikavi«.

Razstavlja po Sloveniji in tudi v tujini

Gregor svoja dela razstavlja po celi Sloveniji, v Ljubljani, Mariboru, pa tudi v Avstriji in Nemčiji. Zelo dober sprejem je doživel pred nedavnim na razstavi v pobratenem nemškem mestu Mestne občine Murska Sobota, Ingolstadtu, kjer je sodeloval z dobro ekipo in bil zelo navdušen. Za naslednje leto spomladi pa se dogovarja za razstavo v sklopu projekta Odprto obrobje na Primorskem (Koper, Piran, Izola) in skupinsko razstavo v Mariboru, dogovori pa so še za tujino.

Vse se je začelo z MIKK-om

Gregor pohvali delovanje MIKK-a in posluh Galerije Murska Sobota za mlade umetnike. »Če ne bi bilo te družbe v MIKK-u, te kreativne sfere za mlade, ne vem, če bi bilo v Murski Soboti kaj kreativnega za mlade. Tudi Galerija Murska Sobota podpira mlade umetnike brez formalne likovne izobrazbe. S tem so se tudi meni odprla velika vrata. V ta krog velikih, kot mladi ustvarjalec brez formalne likovne izobrazbe težko prideš«, pravi Gregor.

Pravi tudi, da je Prekmurje še vedno preveč ozkogledo, mladi morajo študirati drugje, tam spoznavajo kreativo večjih mest, če ni doma posluha za njih, se tudi vračali ne bodo. Vendar na srečo obstajajo ustanove kot MIKK in murskosoboška galerija, pa tudi murskosoboška občina se je kot pravi se je v zadnjem času precej odprla do mladih. Če tega ne bi bilo, ne ve kaj bi glede kreative sploh za mlade obstajalo v mestu. Veliko mladih kreativcev se kot opaža Gregor odloča tudi za pedagoško likovno smer, se vpišejo na akademijo, študirajo vizualne komunikacije ali kaj podobnega.

Vendar se po njegovem mnenju še vedno preveč gleda na kreativo postrani in se je ne spodbuja.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.