https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne bo stopila v veljavo a se bodo »še naprej borili za družbo, ki vključuje in ne izključuje«

21.12.2015 ob 8:12  

Po nedeljskem referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bodo danes prešteli še glasovnice prispele po pošti. Vendar te več ne morejo spremeniti izida referenduma. Proti uveljavitvi zakona se je izrekla velika večina tistih, ki so glasovali, dosegli pa so tudi zahtevani kvorum za zavrnitev novele. Pobudniki referenduma poudarjajo, da je rezultat zmaga za vse otroke, zagovorniki novele pa pravijo, da bodo nadaljevali z bojem za enakopravnost vseh.

 

Včerajšnjega referenduma se je kot poroča STA udeležilo 36,18 odstotka vseh volilnih upravičencev. Za uveljavitev zakonske novele jih je glasovalo 225.428 oziroma 36,52 odstotka, proti pa 391.818 oziroma 63,48 odstotka. S tem je bil zakon zavrnjen. Izida tudi glasovi, ki bodo prispeli po pošti, ne morejo spremeniti. Na uradne izide bo potrebno počakati predvidoma do 16. februarja. Ker je bil zakon na referendumu zavrnjen, ne bo stopil v veljavo. DZ eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Najbolj odločno so zakonu nasprotovali v volilni enoti Ptuj, kjer je proti glasovalo skoraj 74 odstotkov volivcev. Zakon pa je podprlo največ volivcev v volilni enoti Ljubljana Center in sicer 48,6 odstotka. Tam je bila tudi volilna udeležba najvišja, saj je na volišča prišlo skoraj 42 odstotkov volivcev.

Koalicija Za otroke gre, ki je bila pobudnica referenduma, je izzid komentirala z besedami, da si želijo, da rezultata referenduma nihče ne bi razumel kot poraz.  Aleš Primc iz koalicije je izvajil, da »ta rezultat je zmaga za vse naše otroke«. V ZL, kjer so zakon predlagali, so prepričani, da bo tak zakon slej ali prej sprejet. Poslanec ZL Matej T. Vatovec je dejal, da »to je točka, ki jo moramo razrešiti. Nedopustno je, da se naprej diskriminira manjšina, zato je potrebno, da se še naprej borimo zanjo«. Poslanec SMC Saša Tabaković je opozoril, da se bodo »še naprej borili za družbo, ki vključuje in ne izključuje«. Povedal je še, da so bile vse človekove pravice priborjene s časom, zato tudi ta referendum razume kot eno etapo v tem boju. Glavni tajnik SD Dejan Levanič pa je napovedal, da bodo prej ali slej spet predlagali zakon in poskušali v družbi doseči enakopravnost za vse.

Pri varuhu človekovih pravic so že napovedali, da bodo v primeru, da bo novela na referendumu zavrnjena, razmislili o zahtevi za oceno ustavnosti zakonodaje na vseh področjih, kjer med istospolnimi in heterospolnimi pari še obstajajo razlike.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.12.2015 ob 9:00 gost gost

      Žalostno, da smo zapravili tolike milijone za to, da še vedno nismo osrečili 0,1 % populacije, ki bi se lahko poročali. Pa je šlo samo za to, da se istospolni poročijo, O nobenih posvojitvah se tokrat ni odločalo, o nobenih odvzemanjih otrok heteroseksualnih skupnosti in dodeljevanja otrok gejem ali lezbijkam ne, o nobenih spremembah učnih gradiv, o nobenih spreminjanjih spolov ne, o nobenih oblačenjih fantkov v punčke ali obratno v naših vrtcih. Glede na to, da je letos avstrijsko ustavno sodišče, ki ni pod vplivom rumenokravatarske bande, sprejelo kar brez debate odločitev, da pa celo istospolni pari smejo posvajati otroke lahko morda pričakujemo priliv heteroseksualnih otrok v "varno otroško zavetje očetov in mater ter nove domovine Slovenije", ker se bodo v Avstriji pričeli počutiti ogrožene.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.12.2015 ob 10:38 gost

      391.818 je v Sloveniji hudobnih, primitivnih in opranoglavih ljudi. Po eni strani san čemeren, po drugi pa me veseli ka nega teh lidij več in so nej v večini med našin narodon. Zdaj bar znamo kakšen skrajni domet Slovenske desnice.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2015 ob 21:17 ministrant gost

      zarukani prekmurci, dedeki, mamce, župniki, cerkvenjaki, v našem terioriju vas je šlo glasovat najmanj, imate največji procent (%) proti normalnim ideologijam posameznikov (ste proti bivšim komunistom, proti sedaj živečim svobodnjakom, ka vas še koji kurac gor držij, ste sramota sveta, odločate o pravicah drugih, PRIMC de van šou v politiko, ko ste imeli super stranko KRŠČANSKI DEMOKRATI, ste se pa oudali Janši. konji pokvarjeni, cerkvenjake ste zatajili, zdaj pa van niti VAŠA NOVAKOVA VEČ NE PAŠE, ste spreobrženci, nej naroda, ampak kurvinskuga sistema

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2015 ob 22:50 mama in ata gost

      Iz tvojega sestavka ministrant veje samo sovraštvo. Zelo si nastrojen proti vsemu, kar tebi ne paše. Po pisanju sodeč opažam, da sploh ne poznaš politike in ne veš kdo je kdo in kdo koga podpira. Tudi dret se ti ni treba, ko pišeš z velikimi črkami. Kulturno si res na podnu. Ne vem, koga misliš s tem cerkvenjaki. Veliko ljudi hodi v cerkev, v različne cerkve in so v različnih strankah. Tako levih, kakor desnih. Večina jih ni nikjer. Če imaš v mislih RKC je ta daleč od Novakove. Če bi poznal vsaj malo slovensko politiko bi vedel, da je RKC blizu SDS in Janši. Ko na TV vidim te hude obraze iz ZL in še nekaj drugih, ki so vneto zagovarjali ta zakon in berem tvoje pisanje mi je vse jasno. Kulturno ste poden od podna. Daleč od vrednot naših dedkov in babic. Ne bi bil rad žaljiv. ampak težko si predstavljam normalne pametne ljudi, ki bi kar tekmovali, kdo bo spet in spet vložil v proceduro nov zakon. Ljudje so svoje povedali. Povedali so, da so PROTI !!!

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.12.2015 ob 11:40 LFL gost

      Če je kdo ZARUKAN si to ti MINISTRANT. Ti si pa prodan Levičarjem in toplovodarjem.Glih tvoji levičarji - bivši RDEČI so istospolne preganjali pa ni ti treba zdaj tu vpletat NOVAKOVE in JANŠO ker ona dva izražata SAMO svoje mnenje.Če pa bil izid referenduma obraten pa bi po tvoje PREVLADAL RAZUM tak kot zmeraj po LEVIČARSKO.Otroku pripadata OČE in MAMA ne pa dva očeta ali pa dve mami . Ti tudi zagovarjaš teorijo ki paše tebi ne pa tisto ki je NORMALNA.Tvoja ni povsem na mestu .......ali si pa tudi eden od gejev ali pa še BOŠ .pa še to trdiš da so vse prodali JANŠI ja vse razen tvoje prazne glave ... . . . .najbrž je ni hotel pa si zato rajši LEVIČAR

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.