https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Bodo pomurske mlekarje kmalu prevzeli Ptujčani?

22.12.2015 ob 11:00  

7. januarja 2016 bo v Murski Soboti potekala izredna skupščina delniške družbe Pomurske mlekarne. Po poročanju častnika Večer je Robert Serec, krizni menedžer družbe, ki je od 8.10.2015 zaradi insolventnosti v postopku prisilne poravnave potrdil, da se okrog Mlekarske zadruge Ptuj, ki jo vodi Drago Zupanič, »zbirajo zdrave sile z namenom, da ostane mlekarna v Murski Soboti v slovenski lasti«.  


Dva nasprotna predloga za dnevni red izredne skupščine

Uprava s Sercem na čelu predlaga, da se za namen finančnega prestrukturiranja oziroma prisilne poravnave zaradi razlike med knjigovodsko in likvidacijsko vrednostjo sredstev v znesku skoraj 13 milijonov evrov ter zaradi zmanjšanja osnovnega kapitala v znesku 1,4 milijona evrov poenostavljeno zmanjša osnovni kapital na ničlo. Za Večer je Serec pojasnil, da je Zupanič vse ves čas motiviral v smeri njene dokapitalizacije, ker pa se to ni zgodilo, je po zakonu predlagal prisilno poravnavo, ki je kot sankcija in pomeni razlastitev obstoječih delničarjev, ker niso bili sposobni dokapitalizirati družbe. In dodaja, da novela zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju uzakonja, da sedaj "upniki družbe določajo pravila igre in sanacijo družbe in da niso več v tej vlogi direktor ali lastniki. Serec poudarja, da bodo zato s "prisilko" vsi izgubili lastniške deleže in da ne gre za to, da bi se najprej vse razlastninilo, potem pa bi družbo nekdo kupil po smešno nizki ceni. Njegov cilj je, dolgoročna finančna sanacija in konsolidacija družbe, da bodo od kmetov po solidni, a še vedno konkurenčni ceni odkupovali mleko in ga predelovali v kakovostne mlečne izdelke ter jih uspešno plasirali na domačem in tujih trgih.

Nasprotno pa skupina delničarjev SKZ Črenšovci, družbe Mlinopek in SKZ Ljutomer Križevci predlaga, da se osnovni kapital družbe ne zmanjša na poenostavljen način in da znaša 1,4 milijona evrov, kot je bilo to že sklenjeno na redni skupščini Pomurskih mlekarn 25.8.2015.  Trdijo, da so Pomurske mlekarne, ki zaposlujejo še okrog 140 ljudi, brez prenesenih izgub ali finančnih bremen iz preteklosti, da je poslovanje dobro in da je podjetje sposobno tekoče pozitivno poslovati. Kljub temu da je SKZ Ljutomer Križevci je še pred nekaj tedni trdila, da je ta družba zrela za stečaj.

Zupanič: "S 1. januarjem prevzemamo Pomursko mlekarsko zadrugo"

Mlekarske zadruge Ptuj  s 1. januarjem prevzema Pomursko mlekarsko zadrugo. Ta ima v Pomurskih mlekarnah okrog 15-odstotni lastniški delež. "Kmetje so nam prisluhnili, prav tako banke, ki v naših prizadevanjih vidijo zgodbo o uspehu. Brez dobre surovine in denarja ni mlekarne," je povedal Zupanič, ki pričakuje, da bo na izredni skupščini izglasovana odločitev, ki bo zlasti kmetom, zadrugam in mlekarjem, na nestabilnem trgu zagotovila preživetje in razvoj.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.12.2015 ob 11:38 Pišta gost

      Menim, da bi mogli pod drobnogled vzeti prejšnjo gospico direktorico, kaj se je dogajalo in kaj se dogaja, naj javno pove koliko je dobila odpravnine, da vztrajno zavaja, čas je da eni končno grejo iz Pomurja, hvala.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.12.2015 ob 11:42 Janez gost

      Ja, saj to ni čudno, eni samo uničujejo in se maščujejo, kje ste kmetje, pa še odpravnine dajete.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.12.2015 ob 14:47 zadružnik gost

      Čuden preobrat. Najprej so pomurske mlekarne prevzele Ptujsko mlekarno, sedaj pa obratno. Kje si gospod Škraban nekdanj veliki menedžer in finančnik

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.12.2015 ob 19:35 zolltan gost

      Ge sta pa te tista gospa pa gospod ka sta prišla iz pogorišča Petrokema rešavat Pomurske mlekarne ?Ka sta napravila ?Verjetno bole zakopala kak pa pomagala mlekarnam .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2015 ob 17:24 zoolltan gost

        ugotovila sta ka so tu samo gunci kak tisti z tešanovcov , pa nikše čedne telice pa krave nejstannajšla pa sta pravla ka jo data tistomi šteri je jo ščel prvi meti

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.12.2015 ob 20:41 zetor gost

      Ka modrujete tu...gor..gdo de kaj rejso brez pejnes...nisce...more se odati pod nujno kaksnome tujce ka narede red v mlekarne...nedelavce odpistij...reorganizacija...pa de mogauce se laufalo vaci pa sledij stecaj pa si na cesto.....nej pa nekse odpravnine pa takse kmecki guce...groza..lp

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.12.2015 ob 9:21 Franz gost

      Nujno reorganizacija, nej pa H bički peneze, ka itak nema pojma našem kmetijstvi, samo lotmerške kmete farba, čej so tak ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.12.2015 ob 9:26 Anton gost

      Nej glih ta teta predlagala stečaj, negda pa ste ji plačo davali pa velko odpravnino, tak je to pri nas, zato pa firme grejo, postavimo nekoga, ki se spozna na mleko in tudi "krave" pozna, srečno 2016.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.12.2015 ob 11:29 baukpomagaj gost

      gda de se pred bautof Pomurskij mlekarn trlo prekmurskij kupcof, te te lejko modruvali ka trbej PM rišiti. Dokeč te pa kupovali mlejko po drujgij bautaj, pa prosin ka ste tuo. Tau ka PM punijo mlejko za bautaše ala Spar še ne pomejni, ka majo pri ton kakši velki pozitivni učinek.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.12.2015 ob 18:40 zetor gost

      bbaupomagaj...vijden ka si prazen....mlekarna se more odati tujce...ka pridobis nove trge...v drugih drzavah...nej ka de sto tu kujpo pa ge.........prebujde tau kmecko glavo...prazno.....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.01.2016 ob 21:07 Pišta gost

      Ja pa za šit so dajali odpravnino direktorci, ko je mlekarno spravila v ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.01.2016 ob 11:11 Aleksander gost

      Kmetje bi se mogli združiti in postaviti direktorje, ne pa da nekatere uvažamo in nimajo pojma o našem kmetijstvu in si vzamejo še hinavsko in zahrbtno odpravnino, ja saj vemo, kdo se hoče maščevati mlekarnam, tetica iz Mb, ki jo je priliznjenec in hinavec zdaj spravil na zadrugo, joj keko vsega je pridelala, sram me je če to mislim, da imam že toliko let proizvodnjo mleka.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.