https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Izbor izvajalca del na avtocesti Draženci – Gruškovje: v Pomgradu prepričani, da gre za dumping

20.01.2016 ob 10:47  

Iz Pomgrada je prišla ostra kritika na postopek izbire izvajalca brez ustreznih referenc za 2.etapo AC Draženci – Gruškovje.


V Pomgradu so razočarani, ker je Državna revizijska komisija  zahteve naročnikove razpisne dokumentacije po tem, da mora vsak ponudnik izkazati, da je referenčno delo dejansko izvedel sam, v celoti obšla. Prepričani so, da gre za dumping: »V SGP Pomgrad smo, glede na zahteve razpisne dokumentacije DARS, mnenja, da naročnik ne razpolaga z ustreznim dokazilom, da je izbrani ponudnik za odsek 2.etape AC odseka Draženci-Gruškovje sposoben izvesti javno naročilo v zahtevanem obsegu, v zahtevani kvaliteti, pravočasno in predvsem po ponujeni ceni,« opozarja predsednik uprave Igor Banič.

V Pomgradu so se za to javno opozorilo odločili potem, ko je Državna revizijska komisija zavrnila njihov revizijski zahtevek v postopku oddaje javnega naročila zoper odločitev naročnika, s katero je kot najugodnejši ponudnik bil izbran Euro – asfalt d.o.o., Sarajevo, BiH.

Navedeno odločitev so v SGP Pomgrad namreč sprejeli z obžalovanjem in z ostro kritiko, predvsem Državne revizijske komisije. Med postopkom oddaje javnega naročila so v Pomgradu z obsežno dokumentacijo, v okviru zahtevka za revizijo, dokazovali neustreznost oziroma nepopolnost ponudbene dokumentacije izbranega ponudnika Euro – asfalt d.o.o., Sarajevo, BiH. »Po našem trdnem prepričanju je namreč v ponudbeni dokumentaciji izbranega ponudnika najti več pomanjkljivosti, zaradi katerih bi ta moral biti iz postopka oddaje javnega naročila izločen. Pri dokazovanju navedenega tudi nismo bili edini, saj je nepopolnost ponudbe izbranega ponudnika v tem delu dokazoval tudi GP Krk d.d.,« še izpostavlja Igor Banič.

Foto: arhiv Pomurec.com

Banič še dodaja, da so posebej jasno dokazovali predvsem neobičajno nizko ceno. Ta ima po njihovi strokovni oceni pri določenih postavkah predračuna izbranega ponudnika elemente dumpinga. To predstavlja posledično seveda nezmožnost izvedbe javnega naročila s strani izbranega ponudnika po ponujeni ceni. Opozarjajo tudi so na rizike naročnika: potreba po naknadni sklenitvi aneksov ipd.

»Izpostavljali smo tudi neustreznost referenc izbranega ponudnika. Naročnik je namreč v okviru razpisne dokumentacije upravičeno postavil logične in utemeljene zahteve, da ponudnik, ki podaja referenco v smeri dveh armiranobetonskih prednapetih premostitvenih objektov izkaže, da je to referenčno delo tudi dejansko sam izvedel. Kar pa izbrani ponudnik ni,« še razočarano izpostavlja Banič in dodaja, da je,  ne glede na vsa navajanja in obsežna dokazila, Državna revizijska komisija v svoji odločitvi jasne zahteve naročnikove razpisne dokumentacije po tem, da mora vsak ponudnik izkazati, da je referenčno delo dejansko izvedel sam, v celoti obšla.

Znano je, da ima sedanja praksa oddaje gradbenih del preko javnih naročil veliko pomanjkljivosti, na katere slovensko gradbeništvo že dlje časa opozarja. Ta konkreten primer ponovno dokazuje, da je potrebno za normalizacijo stanja v gradbeništvu tako prakso odpraviti.

»V tej smeri pozivamo tudi odgovorne naročnike, med večjimi je tudi DARS, da v prihodnje aktivno pristopijo k prizadevanjem slovenskih gradbenih subjektov in Gospodarske zbornice Slovenije za učinkovitejšo ureditev predpisov na področju javnega naročanja in gradbeništva. Le tako lahko pripomorejo k vzpostavitvi dobre prakse pri oddaji gradbenih del in k normalizaciji trga gradbeništva v Sloveniji,« še zaključuje predsednik uprave SGP Pomgrad Igor Banič.

Družba SGP Pomgrad d.d. je vodilni partner konzorcija slovenskih gradbenih podjetij, ki s skupnimi močmi izvaja projekt »AC A4 Slivnica – MMP Gruškovje, pododsek AC Draženci – MMP Gruškovje, I. etapa. Konzorcij sestavljajo še Gorenjska gradbena družba d.d., CGP d.d. in CP Ptuj d.d.. Kot izvajalci navedenega projekta so ta slovenska gradbena podjetja imela neposredni interes, da oddajo tudi ponudbo za pridobitev izvedbe projekta »Izvedba gradnje odseka AC Draženci-MMP Gruškovje-2a.etapa.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2016 ob 11:14 gost

      Ja ka zdaj, verjetno ste nej zadosta v kuverto dali pa je zdaj tak ka je. Pri nas itak vse na takšen način funkcionejra.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2016 ob 12:34 gost1 gost

      pa ka te vij mislete ka ste edini?

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2016 ob 12:55 gost

      v sloveniji so skoraj edini ka lejko takše stvari delajo. namesto ka bi domača podjetja posel doubila kera že itak majo mehanizacijo tan ka delajo prvo fazo, so posel dali bosancan in do pejnezi šli iz države. na konci do pa naši popravlali za bosancami njihove šamlarije.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.01.2016 ob 13:02 gost gost

      banič bo spravo pomgrad v stečaj vred z polaničon in je pravilno da so nej izbrali pomgrad ka bi si več banič in kompani pospravili v žep in bosanci prevladujejo v sloveniji in naj dajo delavce v najem bosankoj firmi saj bo tak z marcem spet šlo 50 ljudi na cesto pomgradova politika na čelo z baničem

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2016 ob 20:03 Sanobedakiinkonji gost

        Tij si pa reden bedak, bojin se ka poosebljaš povprejčnoga prekmurskega nevoščljivca.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.01.2016 ob 20:21 goat pmg gost

      nej sen nevoščljivi ampak realnost je da gre po stopinjah zidarja gre za neko sistemsko delo smetano poberejo vodilni na položajih saj so prvi del avto ceste tud dali podizvajalcam saj majo samo en en kilometer in sedemsto dela ceste za delat vse drugu delajo podizvajalci in še lep večer

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.01.2016 ob 10:07 gost gost

      me zanima če bo pomgrad zdaj tudi od 500 delavcov odpustil kot v prejšnji rundi ki smo delali po cele dneve za minimalno plačo ampak so morali saj njim zdaj ostaja več za dobiček da si rastalajo banič in polanič in to je največji tajkuni kpk jih pozdravlja

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.