https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Netransparentnost v ZD Ljutomer: Manj kot pet let starega forda prodajajo za 700 evrov, sporne tudi direktoričine nadure

 

Forda galaxy, starega štiri leta in devet mesecev, naj bi kupil eden od zaposlenih. Zanj naj bi odštel celih 700 evrov.


Po pojasnilih direktorice Zdravstvenega doma Ljutomer Suzane Makoter, je cena za avto tako nizka, ker je star pet leti in ima prevoženih 450.000 kilometrov, piše časnik Delo. Po direktoričinih pojasnilih naj bi bil avto zaradi okvare trenutno nevozen, a še v lasti ZD Ljutomer.

Po raziskavi trga pa v časniku poročajo, da je takšen avto po cenitvi Eurotaxa vreden okoli 3700 evrov, potem ko bi ga v roke vzel dober mehanik, pa bi ga na portalu avto.net lahko prodali tudi za 10 tisočakov.

Po besedah Makoterjeve naj bi bilo vozilo na popravilu pri pooblaščenem serviserju v avtohiši in se naj ne bi prodajalo, pri Delu pa so avto odkrili pri nepooblaščenem serviserju, ki je z njega že odstranil svetlobne napise in registerske tablice. Da direktorica ne govori resnice, so ugotovili tudi s kupoprodajno pogodbo med pooblaščeno Fordovo avtohišo in ZD Ljutomer, po kateri bo avtohiša občini prodala novega forda, od nje pa za 701 evro odkupila rabljenega forda galaxy diesel 2.0 TDCi trend, letnik 4. 2011.

Sporni avtomobil, ki so ga odkrili pri nepooblaščenem serviserji (foto: www.delo.si)

Popravilo pri nepooblaščenem serviserju v imenu zaposlenega v ZD

Sporni avtomobil je k nepooblaščenemu serviserju pripeljal zaposleni v ZD, ki ga je po popravilu nameraval prepisati nase, in v svojem imenu naročil popravilo. Kmalu za tem ko so z Dela v zdravstveni dom poslali vprašanja povezana z avtomobilom, je serviser prejel klic tega istega zaposlenega v ZD, ki ga je pripeljal k njemu. Naročil mu je, naj avto nemudoma sestavi nazaj in ga odpelje pred avtohišo pooblaščenega prodajalca, od koder ga je pred dnevi nepopravljenega odpeljal, ali pred zdravstveni dom. Serviser njegovih navodil ni izpolnil, saj je že naročil nove dele.

Po kakšnih pravilih v ljutomerskem zdravstvenem domu kupujejo oziroma prodajajo premičnine, ni znano. V murskosoboški bolnišnici pa so pojasnili, da pri nakupih novih vozil, tako dražjih kot tudi cenejših, pridobijo najmanj tri ponudbe. Tudi pri prodaji/nakupu staro za novo, kjer šteje razlika med novim in rabljenim avtomobilom, iščejo več ponudnikov, ne le enega.

Sporno tudi izplačevanje direktoričinih nadur

So pa ob raziskovanju netransparentne prodaje avtomobila, v Delu preverili tudi izplačevanje nadur direktorice Makoterjeve.  Zmotilo jih je 34 decembrskih nadur, pri čemer sumijo, da jih je vsaj šest neupravičenih. Kot poročajo, v javni upravi velja, da direktor zdravstvenega zavoda, ki hkrati opravlja delo v svojem osnovnem poklicu, lahko čez polni delovni čas dela le na podlagi pridobljenega soglasja ministrstva, vendar ne za naloge, vezane na opravljanje nalog direktorja. Pojasnjujejo še, da direktorica tega soglasja naj ne bi imela, nadure pa si je decembra vsaj trikrat pisala kot direktorica zavoda in ne zdravnica splošne medicine, med drugim tudi za sprejem pri županji.