https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Židan poziva k večjemu odkupu mleka slovenskih kmetov, Pomurske mlekarne upajo tudi na kitajski trg

Murska Sobota, 04.03.2016 ob 14:50  

Minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan se je ob današnjem obisku podjetij v Murski Soboti, sestal med drugim tudi z vodstvom podjetja Pomurskih mlekarn.

 

V novinarski izjavi po zaključku sestanka v Pomurskih mlekarnah se je Židan najprej dotaknil cene surovega mleka, ki kot pravi tako v Sloveniji kot tudi Evropi pada. Enako velja tudi za povpraševanje, medtem ko proizvodnja po drugi strani narašča. Minister ima zagotovila slovenskih mlekarn in tudi Pomurskih mlekarn, da načrtujejo v letošnjem letu rast odkupa mleka, poskušale pa bodo tudi v celoti preusmeriti na odkup mleka slovenskih kmetov.

 

Domače mlekarne odkupijo okoli 60 odstotkov slovenskega mleka. Slovenske mlekarne za letos načrtujejo rast odkupa za pet do deset odstotkov. Tiste, ki so dodatno kupovale mleko iz tujine, pa se bodo v celoti preusmerile na slovensko proizvodnjo, je še pojasnil minister.

Minister je vodilnim v  Pomurskih mlekarnah pojasnil ukrepe, ki jih izvaja Slovenija in so predvidene v Evropi. Pozval jih je tudi k večjemu odkupu mleka slovenskih kmetov. Vodstvo pa ga je seznanilo z načrti, da so lani poslovali z dobičkom in med drugim povečali predelavo surovega mleka na 55 milijonov litrov. Trenutno so v zaključni fazi prisilne poravnave. Kot je znano bodo imeli dva večja lastnika: to sta Delavska hranilnica in Mlekarska zadruga Ptuj. Proizvodnjo želijo povečati iz  55 milijonov na 60 milijonov litrov predelanega mleka in povečati odkup  mleka od slovenskih kmetov. Mleko v prahu želijo Pomurske mlekarne prodajati tudi na kitajskem trgu.

Po besedah ministra v tujini mlečne viške zmanjšujejo z zagotavljanjem določene odkupne cene dobaviteljem. Če standardni dobavitelji zmanjšajo proizvodnjo, to sofinancirajo z višjo odkupno ceno, če ne pa  znižajo, je še pojasnil Židan.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.03.2016 ob 17:15 Del R gost

      Ka se spet pojasnjuje in razlaga na široko in veliko, oz. "leporeči"? Kdo je na vodilni funkciji v ton sektorji, keri deluvle to podjetje? Pa leko z dodatnimi ukrepi san pripomore k rasti podjetja. Samo mij smo resan specialci za "zapraviti podjetja" , pa še takšna kera se ukvarjajo s esencialnimi dobrinami, ka naj bi praktično nemogoče bilo, ka negativno poslujejo. Te pa čuješ za prisilno poravnavo itd.. Nega kaj lobiji so pri nas še itak v dominatni vlogi, pa še dugo bodo. Lepo se je pa kazati v javnosti, pa na velko mudruvati kak pa kaj bi trbelo in napravti. Te pa itak ostane v večini primerov samo pri besedah..

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.03.2016 ob 22:30 kaviar komunist gost

      Od Židana kak podpredsednika vlade in ministra smo vsi čakali kaj koristnoga za Pomurje, pa nejsmo dobili nič. Še več, vlada je tun čase izločila soboško obvoznico iz državnoga proračuna, kama smo čakali ka nas uvrstijo bar 10 let. Izbirali so se že izvajalci za obvoznico pa so nato z mučkami denar preusmerili na druge projekte v Sloveniji, Prekmurje pa je pa popušilo. Hvala Židna, ka mo na obvoznico okoli MS tak čakali še naslednjih 10-15 let. Vsi načrti, vse za obvoznico je že dugo gotovo, samo peneze ste rajši dali za "bole pomembne zadeve" indri. Edini ka ma hasek o njega je Polanič. Zato ga je tudi zrino v vlado... Židan, v Pomurje več na računaj na podporo, ker te narod ma pun kufer. ŽE od znane afere na svinjski farmi. Tudi zaradi Jevška, šteroga ste v SD z medijskim nategom inštalirali v MS, zdaj pa ne dela nika drugoga kak tala peneze in službe svojim povezanim. Štajerski trio Židan, Jevšek in Đurov, zadosta vas mamo. Ite nazaj na štajer sranja delat.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.03.2016 ob 0:02 gost - orep gost

      Serec, ku, ku, kje si? Petrochem si zapravo, zdaj boš pa še mlekarno! Metanol ne boš zagnal!?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.03.2016 ob 20:10 kmet gost

      Židan največji prodajalec sirotke in megle v državi z ostalo bando

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.03.2016 ob 9:18 Pišta gost

      Naj pride končno že direktpr, ki pozna kmetijstvo, mogoče ima sam izkušnje z mlekom, ne pa kot gospa Hlebič. ki je bila direktorca in nas je potem, ko je po mahinaciji prišla na zadrugo delala vse, da uniči mlekarno, zakaj grejo z mlekom vstran, kje je naša pripadnost regiji, kmetje bi imeli - tisti najbolj glasni - bika v štali in evre na mizi - tak pa ne gre, ohranimo mlekarne in dajmo priložnost dejanskim kmetijskim strokovnjakom v regiji, nej pa tistim, keri še nej vida krave.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.03.2016 ob 20:06 Google gost

      Žerjav je g.profesor za njega..

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.03.2016 ob 23:25 mleko gost

      Židan spet naklada, kaj bi bilo potrebno. To vemo vsi. Če bi bil pravi minster bi kaj naredil. Seveda pa ne more nihče zapovedati, kdo bo komu kaj prodajal. Živimo v tržnem gospodarstvu. Samo upajmo, da se s prihodom pravih lastnikov in dobrega menedžmenta Pomurske mlekarne postavijo na noge in pričnejo uspešno poslovati.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.