https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zimska oprema se z današnjim dnem za nekaj časa lahko odstrani z avtomobila

15.03.2016 ob 10:00  

Ko že počasi odcvetijo zvončki, je to prvi znak, da se bliža čas v letu, ko vsi lastniki jeklenih konjičkov spet lahko zamenjajo zimske pnevmatike na avtomobilih. Zakonsko določen datum za to pa je 15. marec.

Vozila od danes ne potrebujejo več zimske opreme, saj zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je ta obvezna le do 15. marca, oziroma v primeru zimskih razmer, tudi po tem datumu. Najnižji dopustni profil za letne pnevmatike je 1,6 milimetra, vendar je treba hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik.

Zakaj pnevmatike naj ne bi bile starejše od štirih let?

Neke vrste osnovno pravilo narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po besedah strokovnjakov sicer to, da ima pnevmatika manj kot štiri milimetre profila ali pa je starejša od štirih let, ne pomeni, da je neprimerna. Se je pa treba zavedati njenih lastnosti ter hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik, poroča STA.

 

Foto: gume-pnevmatike.si

Kot določa zakon o varnosti cestnega prometa, morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času med 15. novembrom in 15. marcem, oziroma tudi izven omenjenega obdobja, če pride do zimskih razmer. Te nastopijo, ko se sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče poledenelo. Tako, da iz napisanega lahko zaključimo, da je na današnji 15. marec menjava pnevmatik upravičena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.