https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Bo Slovenija sledila Švici z referendumom o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka?

Slovenija, 31.03.2016 ob 7:05  

V Švici bodo kot prvi na svetu 5. junija letos na referendumu odločali o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Namen uvedbe temeljnega dohodka je v tem, da bi vsak prebivalec države prejemal redni mesečni dohodek, s pomočjo katerega bi se lahko preživljal.


Na svojo akcijo opozorili s 15 tonami kovancev

Predlagatelji zakona o uvedbi temeljnega dohodka so Generacija za temeljni dohodek (Generation Basic Income). Slednji so zbrali več kot 100 tisoč podpisov v podporo izvedbi referenduma. Tako, se bo sredi marca začela uradna pred referendumska kampanja so poročali na RTV Slovenija. Skupina je akcijo začela že lanskega novembra, ko so pred parlamentom v Bernu nasipali osem milijonov kovancev za pet rapnov, prav toliko kolikor je prebivalcev Švice. Vrednost nasutih kovancev je znašala preračunano 358 tisoč evrov in je tehtala več kot 15 ton.

Foto: Photograph by Denis Balibouse Reuters

Prebivalstvo naklonjeno uvedbi temeljnega dohodka

Z uvedbo temeljnega dohodka bi vsak prebivalec redno mesečno prejemal dohodke – tako imenovani univerzalni mesečni temeljni dohodek. Od katerega bi lahko normalno živel in se preživljal glede na standard v državi. Vrednosti temeljnega dohodka naj bi se gibala okoli praga revščine.

Javnomnenjske raziskave so pokazale, da 59 odstotkov anketiranih generacije Y (mlajši od 35 let) verjame, da bo univerzalni temeljni dohodek uveljavljen v Švici. Po rezultatih ankete bi le dva odstotka ljudi prenehalo delati, 54 odstotkov bi več časa posvetilo izobraževanju, 53 odstotke anketiranih pa bi več časa posvetilo svojim družinam, 22 odstotkov pa bi jih začelo samostojno pot.

Foto: Reuters

Kako je z uvedbo temeljnega dohodka v Sloveniji

V Sloveniji se je že nekaj časa nazaj tudi pojavila ideja o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka, ki je kakor običajno razdvojila politiko, gospodarstvo in akademsko sfero. Kljub opravljenim razpravam in organiziranim konferencam ideja ni doživela preboja. Pospravljena je bila v predale, kjer čaka, da bo mogoče nekoč ugledala luč sveta.

V Sloveniji od 1. januarja 2016 minimalna plača znaša 790,73 EUR bruto za delo opravljeno v polnem delovnem času. Denarna socialna pomoč, ki je namenjena zadovoljevanju minimalnih življenjskih potreb, ki še omogoča preživetje znaša 288,81 evrov prav tako od 1. januarja 2016 naprej.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.03.2016 ob 7:52 ss gost

      Najprej moramo postati Švica, potem pa UTD.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.03.2016 ob 8:44 Radeba gost

      Rain of money, just like in soccer. http://radeba.manifo.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. lopov
      31.03.2016 ob 9:08 lopov

      Prle de konec sveta kak de Slovenija sploh gdaj Švici segala do glejžnjov

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.03.2016 ob 9:47 gost

      Univerzalni dodatek je sredstvo z katerim se omogoča ljudem da dostojno preživijo da ne podlegajo pritiskom delodajalcev kateri seveda zaposlujejo samo zaradi izkoriščanja. Skratka tudi necenjeno delo dobi veljavkr, hkrati pa ostanejo brez služb zavod za zaposlovanje razni centri podpor ogromno služb ki bolj kot za socialobi skrbijo za svoje plače , tudi dodatki odpadejo skratka vsem enako. Ljudje z nizkimi pokojninami do lažje živeli vsi skupaj pa bomo imeli samo doiček -razen prisklednikov.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.03.2016 ob 23:51 UTD je zakon gost

      Pri nas se politika boji UTD, kot vrag križa, ker bi s tem nekateri birokrati izgubii hudo dobre državne službe. Izgubili bi tudi določen nadzor nad ljudmi ki ga sedaj lahko izvajajo preko službe. Ko človek postane materialno neodvisen in svoboden se na njega več ne more vplivati, kot se lahko danes dela posredno v nekaterih službah. Seveda bi ljudje na referendumu glasovali ZA UTD, ker se pač nihče ne bo odpovedal določenemu dohodku. UTD je odlična ideja. Veliko ljudi, ki jim ni samo za denar in materialne dobrine bi delali še naprej, ampak za bistveno krajši delovni čas. Tako bi ostal prostor še za koga drugega, ki bi prva tako delal krajši čas, kot sedaj 8 ur. Ljudje bi imeli več časa za sebe in svoje družine. Na Švedskem poskusno uvajajo 6 urni delovnik in se je tudi izkazalo za zelo pozitivno, ker ima delo bistveno več ljudi. Tako so zmanjšali brezposelnost in ljudje imajo več časa za sebe. Manj so obremenjeni in posledično se je dvignila storilnost. Bolj so zadovoljni in več trošijo. Vse skupaj se izraža zelo pozitivno. Tako bi tudi, kot že omenjeno UTD vplival zelo pozitivno na družbo. Upajmo, da tudi v Sloveniji čimprej pride do referenduma o UTD. Podpisi bi se verjetno zbrali v enem samem dnevu, ko bo do tega prišlo. Če ne drugje bi lahko vsaj v nečem sledili Švici. Samo malo dobre volje in razuma je potrebno.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.04.2016 ob 8:02 stop gost

      "UTD je zakon" Ti si pa res pravi genij. Po tvoje naj bi vsak delal, le koliko bi se mu zahotelo, nihče naj ne bi bil od nikogar odvisen, denarja bi bilo pa potrebi potrebi. To ti je višja oblika komunizma. Samo eno si pozabil, kje vzeti?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.05.2016 ob 15:57 drago gost

      slovenija je senca od švice. politika je skregana sama sabo,janša se smeji sam sebi, kako tele je sram ga je lahko.(lopove ščiti namesto da bi jih zaprli premoženje pobrali but.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.