https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Soočenje Pomurec.com: Kaj obljubljajo Ficko, Novak in Pintarič?

Puconci, 18.03.2016 ob 10:00  

V nedeljo bodo v Občini Puconci potekale nadomestne volitve za župana. Soočamo programe, stališča in osebnosti kandidatov, ki se podajajo župansko tekmo.


Jožef Ficko je kandidat SDS, trenutno zaposlen kot učitelj. Izraža veliko spoštovanje do preminulega župana Ernesta Nemca. Hkrati dodaja, da je imel pri določenih odločitvah zvezane roke. »Veliko sva se na štiri oči pogovarjala o marsikateri zadevi, ki se je dotikala občine. Rad je slišal moje mnenje. Žal pa zaradi notranje strankarske demokracije ni mogel najino sodelovanje speljati tudi na formalno raven.« Kot poglavitno prednost pred svojima protikandidatoma Ficko izpostavlja sposobnost, da dobro opravi funkcijo, za katero kandidira.

Foto: Jože Pojbič, Delo

Za finančno situacijo oranžni alarm 

Kandidat Janševe stranke je mnenja, da stvari na področju financ v občini niso kritične, zahtevajo pa aktivnejši pristop. Meni, da bi bilo potrebno prevetriti tekočo porabo in tekoče transfere. Glavne točke njegovega programa so: izboljšanje infrastrukture v državni lasti (predvsem ceste), pospešitev priklapljanja gospodinjstev na sistem oskrbe s pitno vodo, čiščenja in odvajanja odpadnih voda, realizacija 2. faze izgradnje vodovodnega omrežja, ohranjanje aktivnega stika z regijskimi razvojnimi projekti, razvijanje turistične ponudbe objektov v občini ter optimiziranje energetske varčnosti športne dvorane. Kot najdrznejši projekt izpostavlja ureditev sistema volitev v občinski svet. 

»Glasovi volivcev po volilnih enotah niso enakovredni. V volilni enoti I je na zadnjih volitvah za direktni mandat bilo potrebnih čez 200 glasov, v volilni enoti II in III pa le 169 oz. 172. Zakonodaja nalaga, da se volilne enote, če so, oblikujejo tako, da pride na izvoljenega svetnika približno enako število glasov volivcev. Rešitve so možne in jih bo potrebno poiskati.«

Novak: Želim nadaljevati delo pokojnega župana

Sedanji podžupan in dolgoletni župan puconske občine Ludvik Novak je kandidat SLS. Pravi, da bodo o tem, ali je boljši od ostalih dveh, najbolje ocenili ljudje na volitvah. »V preteklosti sem bil 20 let župan, tako da imam ogromno izkušenj. Kandidiram po sili razmer, ker je bivšega župana doletela vsem znana tragična usoda. Želim dokončati delo, ki si ga je zastavil, to čutim tudi kot dolžnost, ker sem bil njegov namestnik v vlogi podžupana.«

Dodaja, da nima ambicij, da bi kandidiral še na naslednjih volitvah. »Želim pa preostanek tega mandata speljati po začrtani poti.«

Pri programu se Novak opira na že zastavljene projekte v občinskem razvojnem programu, ki ga je sprejel občinski svet. »Eden večjih je zagotovo kanalizacija.« Obljublja tudi priklopitev posameznih odjemalcev vode v okviru zgrajenega vodovodnega omrežja ter izgradnjo lokalnih in javnih poti. Ne pozabi omeniti še pomoči kmetijstvu, podporo projektom šolske in predšolske vzgoje, športu, kulturi in ostalim družbenim dejavnostim. 

Pintarič: Obnoviti je potrebno staro šolo v Pečarovcih

Županski kandidat stranke SD je Ivan Pintarič, zaposlen na Policijski upravi v Murski Soboti, sicer tudi predsednik Gasilske zveze Puconci. Kot najodmevnejši projekt izpostavlja obnovo stare šole v Pečarovcih. »Tej stavbi je potrebno dati vsebino, sa je v Pečarovcih precej dejavnih društe. Obstajajo ideje in zamisli, da bi bil v šoli muzej, ki bi prikazoval pridelavo lanu, ob tem pa bi imel še dodatno vsebino.«

Pintarič precej stavi tudi na izgradnjo vrtca v Puconcih ter komunalne infrastrukture (kanalizacijske napeljave) v občini. V primeru ustreznega sofinanciranja s strani države bi pod njegovim vodstvom uredili tudi  pločnike ob regionalnih cestah.

Podpora na državni ravni je lahko prednost

Prednosti pred protikandidatoma vidi predvsem v starosti in načinu razmišljanja. »Bil bi boljši, ker sem mlajši. Imam energijo in drugačno vizijo, kot preostala dva. Vsekakor pa je potrebno nadaljevati razvojne projekte, ki smo jih lani sprejeli na občinskem svetu.«

Na eno izmed predvolilnih srečanj je Pintariča prišel podpret tudi bivši predsednik države Milan Kučan. Kandidat SD pravi, da je tovrstna podpora za občino lahko vedno dobrodošla. »V aktualni vladi je med drugim tudi Dejan Židan, ki me prav tako podpira. Vsekakor lahko osebne vezi nekaj pomenijo pri razvoju občine.«

Nadomestne volitve zaradi smrti Nemca

Vsi trije kandidati so na puconski politični sceni že znani. Na zadnjih volitvah sta namreč županski stolček naskakovala Pintarič in Ficko, medtem ko je bil Novak v preteklosti dolgoletni župan. Nadomestne volitve v Občini Puconci potekajo zaradi tragične smrti bivšega župana Ernesta Nemca. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.