https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski ekološki center je izdal prvo publikacijo o kakovosti zraka v Sloveniji

Murska Sobota, 23.03.2016 ob 11:00  

Pomurski ekološki center (PEC) je včeraj na novinarski konferenci predstavil publikacijo Kakovost zraka v Sloveniji - kakšen zrak dihamo, ki je nastala ob pomoči ministrstva za okolje in prostor. Gre za prvo tovrstno poljudno predstavitev kakovosti zraka z analizo in vplivom na zdravje, obravnava pa tudi ukrepe za izboljšanje zraka. Želijo si da bi publikacija našla pot v vsako gospodinjstvo, za začetek pa jo bodo razdelili šolam, sledila bo še digitalna različica z dodanimi filmi.

 

Nevarne emisije presegajo vrednost tudi v Murski Soboti

Publikacija je namenjena prebivalcem sedmih območij, kjer nevarne emisije delcev PM10 in PM2,5 presegajo mejne vrednosti, to so mestne občine Murska Sobota, Maribor, Celje, Kranj, Ljubljana, Novo mesto in občine Zasavja. Publikacijo je podprla le Mestna občina Murska Sobota, čeprav so bile občine po odloku o načrtu za kakovost zraka na območjih preseženih mejnih vrednosti primorane prispevati sredstva za ozaveščenost na tem področju.

Slovenija po obsegu škodljivih emisij na nezavidljivem vrhu evropske lestvice

Urednik publikacije Milan Bogataj iz PEC-a pravi, da so se emisije PM10 in PM2,5 glede na leto 2000 povečale kar štirikrat, po obsegu škodljivih emisij pa se Slovenija uvršča na tretje mestu v Evropi. Razlogi zato naj bi bili neustrezna energetska oskrba, neučinkovite kurilne naprave in napačno kurjenje.

Jože Jurša z direktorata za okolje je na novinarski konferenci med drugim povedal, da bo ministrstvo za okolje in prostor v kratkem predstavilo novo spletno stran o kakovosti zraka, spregovoril pa je tudi o ukrepih za izboljšanje. Opozoril je še na evropske razpise za sofinanciranje ukrepov za izboljšanje zraka, ustrezne ukrepe pa bi morale sprejeti tudi občine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. olinad
      24.03.2016 ob 22:58 olinad

      Prav imata gospoda, za onesnažen zrak so krive neučinkovite kurilne naprave s pravim imenom GEOINŽENIRING. http://www.delo.si/gospodarstvo/okolje/kaj-pada-na-nas-iz-zraka-in-kako-skodljivo-je.html https://sl-si.facebook.com/pages/Civilna-Iniciativa-Modro-Nebo/559443304075997 http://www.dnevno.hr/planet-x/panika-u-hrvata-otkrivene-stravicne-haarp-antene-u-hrvatskoj-nalaze-se-u-hrvatskim-sumama-u-blizini-ovog-hrvatskog-grada-8560-856

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.