https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Pisatelj, pesnik in scenarist Branko Šömen dopolnil 80 let

01.04.2016 ob 10:30  

Glas Prekmurja je bil v svojem ustvarjanju mnogokrat družbenokritičen, zaradi česar je bil v času nekdanje SFRJ celo zaprt.


V svoji liriki, kot je tudi zbirka Prekmurski rokopisi iz leta 1976, je upodabljal prekmursko motiviko, v pripovedništvu pa je uporabljal lirizme, prvine esejizma, humor, prekmurski svet in modernistično psihološko razčlenjevanje, poroča STA. Znana so številna njegova dela, med drugim tudi pesniške zbirke Lipov bog, Prekmurski rokopisi in Tujina, pripovedna dela Panonsko morje, Rdeči smeh, Skregan s pametjo; dela za mladino Med v laseh, Hoja po vodi ter filmi, med drugim tudi Let mrtve ptice in Veselo gostüvanje.

Življenjepis

Šömen se je rodil 1. aprila 1936 v Mariboru. Gimnazijo je obiskoval v Murski Soboti, potem pa je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral primerjalno književnost. Po študiju je bil radijski časnikar in urednik. Deloval je kot novinar na Radiu Ljubljana in Mladini. Leta 1962 je bil med ustanovnimi uredniki revije Ekran. Veliko se je ukvarjal s filmom kot avtor scenarijev in kot kritik. Od leta 1983 živi v Zagrebu. Kot navaja Wikipedia je med leti 1988 in 1999 predaval filmski scenarij na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu.

Foto: svet24.si

Njegova dela

Šömen piše pesmi, romane, humoreske, kritike, filmske scenarije in prevaja različna dela. Zaradi satiričnih del usmerjenih proti ustavi, Jugoslovanski ljudski armadi, Titu je bil v času Socialistične federativne republike Jugoslavije dvakrat zaprt. Njegova mladinska dela opisujejo predvsem njegovo otroštvo. Mladi bralci ga poznajo predvsem po slikanici Gledališče pod smrekami in po knjigi Med v laseh. V slednji je podrobno opisal preživljanje svojega otroštva, ki je potekalo v vojnih letih v severovzhodnem delu naše domovine. To delo je tudi njegova avtobiografska trilogija. Šömen se je sprava uveljavil kot lirik z zaznavnimi prekmurskimi jezikovnimi značilnostmi in kot pisec humoresk. V tem času je pisal tudi scenarije za televizijo in film. Njegovi prvi romani so zaznamovani s filmskim žanrom.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.