https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bo v Ledavski dolini nastala nova zadruga?

Cankova, 05.04.2016 ob 12:00  

Občina Cankova je podala pobudo za ustanovitev kmetijske zadruge, ki bi delovala na širšem območju občin Cankova, Rogašovci, Grad in Kuzma. Namen pobude je v iskanju novih zaposlitvenih priložnosti.


Pobudo za ustanovitev kmetijske zadruge na širšem območju Ledavske doline je pripravil župan občine Cankova Drago Vogrinčič in jo posredoval na Svet pomurske razvojne regije. Namen ustanovitve kmetijske zadruge na območju Ledavske doline je v vključevanju goričkih kmetovalcev, predvsem pa v iskanju novih zaposlitvenih priložnosti in dejavnosti v kmetijstvu. V novo kmetijsko zadrugo bi vključili kmete iz občin Rogašovci, Cankova, Grad in Kuzma.

Zakaj pobuda za ustanovitev svoje kmetijske zadruge

Vogrinčiča so k ideji o združevanju kmetov na Ledavskem območju spodbudile kritične razmere pri odkupu mleka in na splošno neurejeno stanje v kmetijstvu. Saj od njihovih kmetov odkupujejo mleko štiri različne zadruge, od katerih pa nobena nimam stalnega sedeža v Pomurju. Tudi Pomurska mlekarska zadruga je prešla pod okrilje Mlekarske zadruge Ptuj.

Na Ledavskem območju delujejo v glavnem male in srednje velike kmetije, katerih obstoj pa je glede na razmere v kmetijstvu pod velikim vprašajem. Velika večina manjših kmetij bi že prenehala s svojo dejavnostjo v kolikor nebi kmetijsko dejavnost financirali in pokrivali z delom v tujini. Ker pa so stroški za delovanje kmetij vedno višji, prihaja do vse večjega opuščanja manjših kmetij.

Subvencije ne zadoščajo več

V preteklosti so se pojavljali določeni primeri, ko je prihajalo do zakupovanja kmetijskih zemljišč izključno iz naslova in z namenom pridobivanja kmetijskih subvencij. Toda višina in narava subvencij s tega vidika ni več zanimiva, hkrati pa subvencije tudi več niso zadostne in ustrezne vzpodbude za večje družinske kmetije. Tako posledično na tem območju ostaja vse več neobdelanih kmetijskih površin, ki padajo v breme občinam, da jih zasilno vzdržujejo pred zaraščanjem. V Sloveniji ni ustrezne politike in volje za zaščito domačih pridelovalcev. Tako so naši kmetje v bistveno slabšem položaju v primerjavi s tujimi.

Neurejene razmere v kmetijstvu in nepovezanost kmetov

Na področju kmetijstva v določenih panogah obstaja potencial kot je sadjarstvo ali pridelava zelenjave. Vendar zaradi neurejenih razmer in nepoštene prakse je zelo težko začeti, še težje pa uspešno poslovati. Zato je organizirano povezovanje kmetov in pridelovalcev v zadrugo edino smiselno. Saj ima lahko takšno povezovanje in skupen nastop na trgu veliko pozitivnih učinkov in prinese veliko koristi tako za zadrugo, kakor tudi kmete. Zadruga mora skrbeti za vse svoje člane in njihovo uspešno delovanje ter razvijanje. Predvsem manjši kmetje so bolj zadržani glede vključitve v novo zadrugo, saj so imeli že slabe izkušnje v preteklosti z nekdanjo Panonko.

Po Vogrinčičevih besedah je prvi korak v izobraževanju, za kar so odgovorne javne službe. Slednje bomo mogle preiti iz področja svetovanja na pravo tržno dejavnost. Zadruga mora s svojim delovanjem in organiziranostjo doseči enakopraven položaj svojih članov in zagotoviti pravično delitev in solidarnost. To je osnova na kateri morajo zgraditi vse ostalo in uspešno delovanje kmetij, brez nepotrebne birokracije.

Položaj nove zadruge

Pred desetimi leti so Splošno kmetijsko zadrugo Cenkova pripojili h Kmetijski zadrugi Lenart. Kot so poročali na Večeru po besedah Direktorja KZ Lenart Janka Hajdinjaka njihova zadruga sodeluje s približno 1500 kmetijami od tega jih je 500 na območju na katerem naj bi nastala nova zadruga.

Lansko leto so ustvarili 39,4 milijona evrov prihodkov, od tega je bilo 14 tisoč evrov dobička. Na Goričkem pa so ustvarili 2,1 milijona realizacije z odkupom mleka, živine, prašičev in drugih pridelkov. Po Hajdinjakovih besedah beležijo padec živinoreje, kar ima lahko negativne posledice za pokrajino.

Nova zadruga naj bi omogočala združevanje kmetov in njihovo sodelovanje pri upravljanju in odločanju glede delovanja zadruge. Kar pomeni, da bi bilo upravljanje prepuščeno članom – kmetom in ne kapitalu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2016 ob 15:21 gost

      Kmetje naj ustanovijo zadrugo sami, brez nekših posrednikov ! Kmetje bojte lastniki sami, odločajte sami. Vplačajte si članski delež s kerin zadruga dobij določen kapital in s toga pelajte zgodbo dale. Če van je prioriteta mlejko, te z mlejka pelajte zgodbo dale, kujpite si stvari za predelavo in prodajo mlejka. Dela je dosta ali da se ! Vse ostalo ge v zadruge vstopajo neki lidje so nateg z željo po izkoriščanji še tega kmetov kaj je ostalo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.04.2016 ob 16:42 občan Grada gost

      Kak se jim ide za mleko če do imeli bike.A bike tudi lahko dojis oj moj bog odpusti jim saj nevedo kaj počnejo.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.04.2016 ob 17:38 Ledavščar gost

      ...ja ene bikej lejko dogijo, pa tij si nej med njimi, geli, koa se tiče zadruge; sami financejrajte, sami upravljajte, pa nej samo z mlejkom, so še drujge panoge štere bi dalou oktivejrati na ton področji....

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.04.2016 ob 20:12 občan Grada gost

      ledavščar@ Ja maš prav lehko jih dojijo pitaj ženo kak me doji he he.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.04.2016 ob 8:46 mlejčar gost

      kakšna zadruga, vej pa to je že bilou. Zadruga je v ton kraji (Ledavski dol) pogorejla že dvakrat, eni bi radi, ka še tretjič. Vogrinčič, to so prevelki bataši za tebej, kmet je več nej tak noure!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.04.2016 ob 19:35 Eden s svojim pogledom gost

      En pozdravček vsem pametnjakovičem, ki vsako idejo popljuvajo! Ideja ni slaba a drugo vprašanje je ali bo ideja zaživela in uspela? Ni lahko začeti iz nič. Druga resnic je tudi, da slaba izkušnja z Zadrugo Ledavski dol…..Nekaj reorganizacij in skoraj isti upravni odbor in direktor in pol pripojitev k KZ Lenart. Namesto, da bi nagnali direktorja in upravni odbor so se odločili za združitev z KZ Lenart (ni rečeno, da so delali slabo a za moj pogled je pač slabo delo, če so se morali zateči k KZ Lenart namesto, da bi druge pridruževali). Mogoče so pač sledili svojim interesom za stolčke…, kaj pa vem? Moti pa me, da je KZ Lenart imela 39,4 milijona prometa in le 14.000 tisoč EUR dobička. Kaj je to? Res, da kmetijske zadruge služijo kmetom a tudi njihov delež bi morale oplemenititi vsaj 2,5% donos bi moral biti pa sem prizanesljiv, do vodstva. Štirinajst tisoč ni niti plača direktorja za celo leto… čisti cvek za vodstvo KZ Lenart glede navedenega dobička…. Kakor koli se bo zadeva razvila bo zanimivo, kajti nimajo nobenih objektov in trgovin to pomeni ogromno naporov in dela in le malo možnosti za uspeh, kajti vse trgovine na tem področju so v lasti drugih zadrug. Hvala za branje mojih nakladanj in pogledov!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.04.2016 ob 12:49 kmet gost

      Kaj koli bodo napravili jih bo Židan in država ogüjlila do kostij .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.04.2016 ob 21:17 goričanec gost

      tako mo povedo..ledavske dol se zna što je zapravo.......če de zadruga pa nesmejo bite največji kmetje na vodilnih položajih ka do pa samo za sebej gledale kak skoz..znamo kak je bilo na bivši panonki ka so velke samo za sebe gledale zaj pa modruvlejo ka vse majo(leko ka so na panonke vse pokradnele)glede kz Lenart pa tak Janko Hajdinjak je nej sposoben ka z telko pro meta napravejo take male dobiček oziroma je dobiček dobro skrit p spokradnjene tako da žal v naše Sloveniji je samo lopošovščina

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.04.2016 ob 21:36 marko gost

      re: eden s svojim pogledom: v statutu vseh zadrug piše, da njen motiv ni ustvarjanje dobička, ampak mora delati za dobro vseh njenih članov

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.04.2016 ob 12:23 gost - Eden s svojim pogledom gost

      Strinjam se s tem kar piše v statutu. Tu ni debate. Vendar so ustanovitelji zadruge dali svoja sredstva ob ustanovitvi (denarni vložek). Ali ni smotrno, da vložek ostaja vsaj na realni vrednosti.? Če je zadruga poslovala le okoli ničle so člani zadruge pridelali za svoj delež izgubo. Po netu sem brskal in za leto 2012 % je podatek 2,6 in leto 2013 1,8%. http://www.sops.si/wp-content/uploads/2013/05/inflacija-in-rast-plac.pdf

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.