https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Delavnica Sandija Horvata Preprosto enostavno kot uvod v 8. Festival romske kulture Romano Čhon

Murska Sobota, 07.04.2016 ob 12:00  

Romski akademski klub aprila prireja že 8. Festival romske kulture Romano Čhon v sklopu katerega bodo potekale številne aktivnosti. S festivalom želijo odpreti slovenski in evropski prostor za bogastvo romske kulture in uveljaviti ustvarjalnost Rominj in Romov ter opozarjati na njihov diskriminatorni položaj v družbi. Festival je z leti pridobil na odmevnosti in postal že tradicionalen, njegovo ime pa se uveljavilo po vsej Sloveniji in v tujini. Letos so precejšen del festivalskih aktivnosti namenili učencem, dijakom in študentom, niso pa pozabili tudi na romsko skupnost. Namen je informiranje, razvijanje in ohranjanje romske kulture, jezika in zgodovine, ki krepijo narodno identiteto.

 

Za začetek motivacijska delavnica s Sandijem Horvatom in njegovo zgodbo

Aktivnosti, ki bodo potekale v mesecu aprilu so pričeli s predavanjem oz. delavnico Sandija Horvata z naslovom Preprosto enostavno, ki je potekala v Kariernem središču v Murski Soboti. Sandi je udeležncem povedal svojo zgodbo in skozi njo udeležencem na zanimiv način predstavil pogled na to kako okrepiti samozavest, kako poiskati ovire v našem življenju, ki nam preprečujejo osebno rast in kako jih premagati, zakaj je dobro sprejeti svojo kulturno in etnično pripadnost, ki nas dela unikatne v družbi, kako premagati strah brez zavrnitve in o tem kako postati in ostati srečen. Udeleženci so medsebojno izmenjevali izkušnje povezane z negotovostjo, nesamozavestjo, premagovanjem ovir in strahov.  

Številne aktivnosti po šolah v Pomurju

Sledila bo delavnica Kultura – arhitektura z Marcelom Baranja, ki je namenjena otrokom in mladini in bo potekala na OŠ I Murska Sobota. Skozi maketo naselja v pomanjšanem merilu bodo dojemali in spoznavali kulturo iz povsem drugačnega zornega kota.

Na Gimnazija Murska Sobota in Dvojezični srednji šoli Lendava bo potekalo predavanje 50% Rom + 50% Slovenec = 100% Človek, ki opisuje  vključevanje mladih Romov v družbo večinskega prebivalstva ter  vrzel in možnosti za premagovanje vzajemnih ovir in izzivov, s katerimi se tako Romi, kot tudi večinsko prebivalstvo srečujemo v Sloveniji.

Sandi in Marcel iz Romskega akademskega kluba se udeležujeta raznih mladinskih izmenjav romskih organizacij po Evropi ter pri tem nabrala ogromno izkušenj, informacij in vpogledov v romsko kulturo Romov po Evropi. Na predavanju  na Gimnaziji Murska Sobota in Dvojezični srednji šoli Lendava bosta izvedla krajši seminar in potopisno predavanje o romski kulturi Romov iz nekaterih evropskih držav (Češka, Španija, Hrvaška, Nemčija, Makedonija, Srbija, itd.).

Melisa Baranja bo Centru za socialno delo Vič Ljubljana in Fakulteti za socialno delo Ljubljana izvedla delavnico Spoznaj me!. Izvajalka delavnice v sklopu svojega študija vsak dan odkriva nove poti in osebe s katerimi skupaj potuje po poti proti predsodkom, stereotipom, družbenim konstrukcijam »drugačnosti«, ki se trudijo razvijati »multikulturnost« in hkrati opolnomočiti romsko skupnost ter večinsko prebivalstvo z znanjem o raznoliki kulturi, ki jo romska skupnost prinaša v okolje, kjer živi.

Delavnica Dikhas Kheatun »So Vakeres? pa temelji na spoznavanju dela novinarja na terenu v sklopu romske oddaje. Udeleženci delavnice bodo spoznali romski jezik v treh različicah: prekmurski, dolenjski in balkanski različici ter se seznanili z delom novinarja preko vizualnega medija.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija