https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Goričko društvo za lepše vütro na občnem zboru društva izvolilo novo predsednico

Grad, 07.04.2016 ob 7:00  

Goričko društvo za lepše vütro je sklicalo občni zbor društva, na katerem so obravnavali devet točk dnevnega reda. Ena izmed točk je bila tudi izvolitev predsednika in ostalih članov organov društva za mandatno obdobje 2016 – 2020. Predsednica je postala Jožica Celec.

Goričko društvo za lepše vütro je občni zbor društva sklicalo v skladu z 12. členom Statuta Goričkega drüjštva za lepše vütro in sicer v čudovitem ambientu Grada na Goričkem. Po ugotovitvi sklepčnosti in potrditvi dnevnega reda so prešli na izvolitev organov zbora. Za delovno predsedstvo so izvolili Marto Horvat, za zapisnikarja Elizabeto Horvat, za člana: Brigito Čufar in Lovra Vehovarja in za 2 overitelja: Jožeta Rituperja in Marjetko Škafar.

V nadaljevanju je trenutna predsednica društva Štefanija Fujs predstavila pregled dela za leto 2015, kjer je poudarila, da je v minulem letu bilo dosti narejenega: popotnik po Goričkem, izkaznica za pohodnike, za več kot deset pohodnikov so priskrbeli nagrade, izvedli 10. Den meštrov, prav tako projekt Naj ograček na Goričkem (v sodelovanju z JZ KP Goričko), rokodelci so sodelovali na številnih razstavah v domačem okolišu in izven njega, na sejmu pri Gradu so bili prisotni s stojnicami, v Mercatorjevih trgovskih centrih tudi, izvedli Vuzenski dan, potekali so sprehodi z zeliščarjem, 2 seji upravnega odbora, oddaja projektnega predloga za LAS GORIČKO in še več. Izpostavila je, da so podobne aktivnosti potekale že od leta 2012, od začetka njenega mandata. Jožica Celec se je s predsednico strinjala, vendar dodala, da ima občutek, da so rokodelci v minulem letu en korak nazadovali. Iskreno pa upa, da se to spremeni.

V prihodnje si člani želijo večje promocije

Kar se financ tiče so z zadovoljstvom ugotovili, da so pri poslovanju v plusu, vendar le za slabih 50 evrov. Njihovi odhodki se nanašajo predvsem na pohodniške izkaznice, obiske sejmov, članarine, bančne stroške ipd.. Nadzorni odbor je temu dodal, da je, kar se kniženja tiče vse vzorno urejeno. Da je shranjena tudi vsa dokumentacija o pohodih, vključno z zapisniki o udeležencih pohodov. Jožef Rituper je o pohodih v letu 2015 povedal, da jih je bilo 40, torej enako kot leto poprej. Njegov predlog ob tem je bil, da se obvezno mora nekaj narediti na promociji in prepoznavnosti, saj povpraševanje po pohodniških izkaznicah upada. Razlog za to vidi v tem, da je pohodov za izkaznico preveč, saj včasih imajo tudi po 4 pohode v roku 7 dni. Tudi Lovro Vehovar pri pohodih z zeliščarjem vidi problem v premajhni promociji, saj pravi, da je obisk zadovoljiv, ni pa množičen. Zato kot predlog navaja, da se promocija obvezno mora razširiti na ostale kraje, saj trenutno poteka samo na Gradu. Ob koncu podajanja poročil je dodala svoje še disciplinska komisija, ki je z veseljem ugotovila, da v minulem letu ni obravnavala kršitev statuta oz. pravil društev.

Dešnikova izpostavila nujnost povezovanja in vključevanja mladih

Sledila je razprava o predstavljenih poročilih, kjer je Stanka Dešnik, direktorica JZ KP Goričko, v sklopu že omenjene nujnosti povečanja promocije, dodala še nujnost povezovanja med seboj in pravi, da je to tudi v interesu JZ KP Goričko. Prav tako pa je pomembno, da se vključi mlade, saj bo v nasprotnem primeru Goričko kot ga poznamo izumrlo. Opozarja na to, da je seznanjena s tem, da se na Goričkem prodaja zelo veliko zemlje in posledično se lahko zgodi, da se bodo naselili samo tujci. In s tem Goričko več ne bo Goričko. Potrebno je poskrbeti, da se naredi podeželje nazaj »živo«. Tudi ostali so se strinjali z njenimi besedami in si skupaj postavili vprašanje: » Kako privabiti mlade med rokodelce?« Kajti poudarjajo, da državni ukrepi, kot so na primer nedavno uvedene davčne blagajne, imajo za mlade kontra učinek. Namesto da bi država mladim namenila subvencije, kot je to v kmetijstvu, jih s tovrstnimi ukrepi še bolj odbija.

En izmed predlogov iz njihove strani je bil, da je potrebno mlade privabiti s tem, da sami malo bolj aktivirajo njihovo spletno stran, lahko objavljajo tudi na Facebooku. Dejstvo pa je, da je mladim rokodelstvo potrebno predstaviti  že v ranih letih,v osnovnih šolah, zato bi bilo potrebno veliko večje sodelovanje vsaj z lokalnimi osnovnimi šolami. In vse to so bili predlogi za program dela društva v letu 2016. Sledilo jih je še nekaj, ki so se nanašali na že prej izpostavljene predloge. Tako so, na primer glede pohodov za leto 2016 sklenili, da bodo zmanjšali število pohodov, ki bodo spadali v pohodniško izkaznico, da se bo naredil plakat in vabilo in se bo vsaj 2-3 tedne pred pohodom javno izobesilo, da se bo pohodnikom dalo v spomin skupinsko fotografijo in priznanje in da je potrebno povečati nabor nagrad za tiste pohodnike, ki opravijo največ pohodov. Glede pohoda z zeliščarjem so Vehovarju dali predlog, da naj pripravi delavnice, v katerih bi zelišča iz narave povezal s kulinariko in predstavil, katera zelišča se lahko uporabi tudi v hrani.

Kar se pa ostalega dela društva v letu2016 tiče pa je predlog bil oblikovan in na koncu razprave tudi soglasno sprejet. Izvajalo se bo podobne aktivnosti kot minulo leto, v ozadju tudi z željo, da bi več njihovih članov pri aktivnostih sodelovalo, da bi postali bolj prisotni na Goričkem, saj bi se dalo marsikaj narediti. Strinjali so se tudi s tem, da morajo obvezno ustvariti enoten videz, da se bo videlo, da spadajo pod Goričko. Pogrešajo tudi tekmovanje Majsko pesem, ki so ga nekoč imeli, a zaradi finančnih sredstev je nimajo več. Tako  so upravnemu odboru dodelili tudi nalogo, da naj  razdela idejo, da bi se na enak način organiziralo tekmovanje ljudskih pevcev-mogoče se združi z dnevom Meštrov na Marofu.

Celeceva prevzela mandatno obdobje s strahospoštovanjem

Sledile so volitve za mandatno obdobje 2016-2020. Za upravni odbor so izvolili: Brigita Čufar, Marta Horvat, Jožef Rituper, Lovro Vehovar, Valerija Štesl, Štefanija Fujs, Elizabeta Horvat, Valter Kardoš, Jožica Celec, Suzana Škodnik in Marjetka Škafar. Za nadzorni odbor so potrdili kandidate: Herman Kisilak, Zmago Urisk in Lidija Bernjak Sukič. Disciplinsko komisijo bodo sestavljali: Andrej Kisilak, Drago Škodnik in Marjeta Bergles. Na koncu jim je še ostal izbor nove predsednice društva, kajti Fujsova iz osebnih razlogov ne želi podaljšanja mandata. Predlagana je bila Jožica Celec, katero so vsi prisotni člani tudi potrdili. Sama je dejala, da se mandata veseli, vendar pa jo je hkrati tudi strah. Ker pa ve, da ima ob sebi nekdanje predsednice, ki ji bodo pomagale, pa ji je to v veliko uteho.

Po prejetih čestitkah Celecovi so določili le še višino članarine, ki za leto 2016 znaša 8 evrov, tako kot v preteklem obdobju.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.04.2016 ob 9:31 gost

      ka tüj lüft mejšajo? čista brez veze je tao društvo....

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.