https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Ob visokem jubileju Branko Šömen predstavil svojo novo knjigo

 

 V četrtek je v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekala predstavitev nove knjige Branka Šömna, kjer ni manjkalo iskrivih, trpkih in zabavnih trenutkov iz preteklosti. 

 

V uvodu je zbrano občinstvo pozdravila Vesna Racman, ki je na kratko opisala dosedanji opus avtorja in mu še enkrat čestitala za njegov 80. rojstni dan, ki ga je doživel pred dnevi. Prav temu dogodku je bil namenjen četrtkov dogodek, kjer so slavljencu družbo delali tudi drugi gostje. Visoko čast avtorju so izkazali tudi s citiranjem njegove najnovejše knjige Prvi april - izbor humoresk, kjer je za interpretacijo skrbel Marjan Maučec.

Sledil je zanimiv dialog med moderatorjem ter pesnikom Milanom Vincetičem in Branko Šömnom. V uvodu je Vincetič izpostavil, da je humor ogledalo naše družbe. Beseda je bila prepuščena Šömnu, ki je povedal veliko trpkih spominov iz preteklosti in jih pospremil v svojem hudomušnem slogu. Z zbranimi je delil nekaj misli o družbi, domovini in o tem, kdo so po njegovem mnenju najboljši današnji humoristi ter še nekaj zanimivih primerov, ki so aktualni v današnji družbi. Položaj humorista v današnji družbi je primerjal s posameznikom, ki se smeji sam sebi, dva se smejita drug drugemu, medtem ko se trije smejijo družbi.

 

Svojo misel o domovini je povezal s tragedijo, ki smo jo doživljali ob razpadu bivše države v začetku devetdesetih let. Povedal je, da je Slovenija domovina, Hrvaška usoda, medtem ko je Bosna bolečina. Najboljše humoriste v državi je imenoval politike, ki vladajo na prvih straneh časopisov, medtem ko je čas za humor predstavlja majhna karikatura na uvodni strani. 

Med drugim se je Branko Šömen spominjal tudi spomine na bivši socialistični režim, na svojega odličnega prijatelja Frana Miličinska Ježka in bogato kariero, ki si jo je zgradil v tujini. Ob koncu je Šömen navedel, da bo v letošnjem letu izšla še ena njegova knjiga, ki se bo imenovala Nindri indri. 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2016 ob 10:39 gostilus gost

      Jake fotografije, s sakše bedne veselice pa jih objavite sto pa še več. Sicer je pa to ogledalo tistega, ki objavlja. Sobočanci in nasploh prekmurci smo lahko ponosni, da je naš meščan in rojak gospod Šomen, intelektualec svetovnega pomena in, da vsako svojo novo knjigo predstavi prav v M. Soboti. Ob njegoven jubileju vse najboljše in še veliko ustvarjalnih let.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.04.2016 ob 15:48 Stewen gost

      LJEPA NAŠA - Jubilant se je rodil v Mariboru, mi ga imamo za Prekmurca in Slovenca, on pa stanuje v Ljepi naši. Kein Problem! Važno je da čuti z nami Prekmuci, zato tudi predstavitev knjige v MS. Nova,ki se bo imenovala Nindri indri , naj bo tudi "nindri indri" kot v MS. Sam ga sicer najbolj poznam kot večletnega dopisnika Vestnikove priloge Pen, pa po filmu Let mrtve ptice.-------- Pa leta? 80! Sanjsk števlka,ki je mnogi niso dočakali, dugi je morda tudi ne bomo,kajti pri moških je ta številka krepko po 80. No, ženske, ve porednice, pa nas - moške - kar zadeva pričakovano število, prekašate.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.