https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Puconski svetniki razpravljali o OŠ Puconci, Zeleni dvorani in soboški knjižnici

Puconci, 22.04.2016 ob 9:30  

V sejni sobi Občine Puconci so se svetniki in svetnice občine Puconci zbrali na 15. seji Občinskega sveta Občine Puconci. Na seji sta bila prisotna tudi ravnatelj OŠ Puconci Štefan Harkai in direktorica PIŠKa Murska Sobota Jasna Horvat, saj so obravnavali tudi letno poročilo OŠ Puconci za leto 2015 in seznanitev s poslovnim poročilom, zaključnim računom in poročilom o delu PIŠKa za leto 2015.

Po potrditvi zapisnika 14. seje in ugotovitvi prisotnosti, so se posvetili točki dnevnega reda, ki se je nanašala na opravljanje funkcije župana. Dogovorili so, da velja, da župan dela profesionalno in nepoklicno s plačo, ki je v skladu z zakonom.

V nadaljevanju seje so imenovali nadomestnega člana Občinskega sveta občine Puconci, kar je postala Rosvita Horvat iz Vadarec. Kajti prejšnji svetnik, Ludvik Novak, je sprejel funkcijo župana, zato je mandatna komisija sprejela sklep članice Rosvite Horvat, ki je prišla naprej po referenčnih glasovih. Svetniki so jo na seji, kot omenjeno, potrdili.

Spregovorili so tudi o pravilniku o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v občini Puconci za programsko obdobje 2016-2020. Pripravljen je bil predlog pravilnika, ki je usklajen z zakonodajo. O pravilniku se je podrobneje že razpravljalo, bil je poslan na Ministrstvo za kmetijstvo, ki jim je poslalo dopolnitve, o katerih so razpravljali tokrat. Ker so dopolnitve usklajevalnega značaja in v veliki meri ne vplivajo na izvajanje ukrepov, se je podal predlog, da se pravilnik sprejme. Jožef Ficko je podal pripombo, da je pravilnik zapisan preveč zakomplicirano in da so določene parcele popolnoma izvzete iz pravilnika. Da pa ne bi zavlačevali z objavo razpisa, so pravilnik sprejeli in se dogovorili, da v vmesnem času lahko vnesejo popravke (kot na primer, da se je potrebno skoncentrirati na pomembne stvari, ki se nanašajo na kmetovalce v NJIHOVI občini).

Sledila je potrditev inventurnega elaborata, ki je bil narejen iz strani inventarne komisije za občino Puconci in Center za ravnanje z odpadki Vaneča. Dorekli so, da se strinjajo s tem, da se potrebna računalniška oprema vključno z tiskalniki zaradi dotrajanosti izloči, prav tako drobni inventar. Investicij v teku imajo za približno 1.800.000 evrov, kar je za 19 milijonov manj kot lansko leto. To pa zaradi zaključitve del pri Ceropu in na Pomurskem vodovodu. So se pa zato povečale terjatve, in sicer za 7 milijonov, predvsem na račun sanacij vzgojno-izobraževalnih zavodov v občini Puconci.

Kar se tiče zaključnega proračuna občine Puconci za leto 2015 so povedali, da je le ta bil predložen županu konec februarja. Na tokratni seji pa ga župan posreduje svetnikom v obravnavo. Prihodkov je bilo za slabih 7 milijonov, prav tako je bilo za dobrih 7 milijonov realiziranih odhodkov. V letu 2015 se niso dodatno zadolževali. Zaradi neenakomernega priteka prihodkov so najeli le kratkoročni kredit, ki pa je že poravnan. Največji prihodek v občini za izgradnjo investicij predstavljajo transferni prihodki ( Min. za kmetijstvo, EU, lokalne skupnosti, državni proračun ipd.). Investicije pa se nanašajo na tekoče zagotavljanje socialne varnosti v občini, subvencije za kmetijstvo, sofinanciranje gasilskih zvez, turizma, športa ipd.


Na OŠ Puconci se soočajo predvsem s plačilno nedisciplino in visokimi stroški vzdrževanja Zelene dvorane

Nato je ravnatelj OŠ Puconci Štefan Harkai podal letno poročilo Osnovne šole Puconci za leto 2015. Povedal je, da je na šoli v šol. Letu 2014/2015 bilo 25 oddelkov in 473 učencev. Enako število oddelkov imajo tudi v šol. letu 2015/2016, število učencev pa se je rahlo povečalo na 491. V vrtcih pa imajo 207 otrok v 14 oddelkih (Puconci, Mačkovci, Brezovci). Izpostavil je, da je v programu dela njihove šole najpomembnejše, da se je več delalo na stvareh, kjer so bile pomanjkljivosti (individualna in skupinska pomoč učencem s težavami pri učenju, več pozornosti pa se namenja tudi nadarjenim učencem). Šola se financira po zakonu o financiranju VIZ, ukvarjajo pa se tudi s tržno dejavnostjo: šolska kuhinja,oddajanje prostorov v najem, prevozi ipd.. Harkai dodaja, da je leto 2015 bilo proračunsko gledano sicer mirno leto, so pa zelo veliki problemi z neplačniki, tako starši kot občinami. Občina Puconci jim je zagotovila sredstva v zadostni višini, jim jih pa, tako kot številne druge občine, nakazuje z zaostankom. Posledično je tudi šola bila primorana dobaviteljem plačevati z zaostankom in je imela likvidnostne težave. Dobro pa sodelujejo s Kemo Puconci, Ceropom, KS Puconci in še nekaterimi drugimi KS v občini. 

Jožef Ficko je izpostavil problem visoke porabe energije v Zeleni dvorani in hkrati šoli ponudil pomoč občine pri reševanju te problematike. Harkai je povedal, da že nekaj časa delajo na tem problemu, da je šola v lanskem letu iz tega naslova beležila 17.000 evrov primanjkljaja, ki ga je bila primorana pokriti iz drugih naslovov. Se je zahvalil za ponujeno pomoč iz strani občine in se strinjal, da se bo potrebno usesti skupaj in najti neko rešitev.

Sledilo je letno poročilo in zaključni račun Medobčinske inšpekcije in redarstva za leto 2015, v katerem je bilo izpostavljeno, da se denarne kazni večajo iz leta v leto. Nekaj k tej bilanci doprinesejo tudi ponavljajoči se kršitelji, ki ne dobivajo več opominov, ampak takoj kazen. Največ prijav pri inšpekciji je iz strani občin, pri redarstvu pa iz lastne dejavnosti. Kot največji problemi v občini Puconci so bili izpostavljeni naslednji prekrški:  videz naselij, področje cest (umazane ceste z blatom iz njiv ipd.) in odpadne vode.

V PIŠK-u s podobnimi problemi, kot na OŠ Puconci: visoki stroški vzdrževanja zgradbe

V 8. točki dnevnega reda je direktorica PIŠKa Murska Sobota Jasna Horvat vse prisotne seznanila s poslovnim poročilom, zaključnim računom in poročilu o delu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota za leto 2015. Povedala je, da je PIŠK v l. 2015 imel 187.000 uporabnikov, 13.565 vpisanih članov in nabavili so 12.836 enot gradiva. Projekti, ki so jih izvajali so: bralna značka za odrasle, bralni klub, portal dobre knjige, pravljični večeri za odrasle, imajo romski oddelek, mladinski oddelek in še več. Predstavila je tudi ostale njihove aktivnosti, kot na primer obisk v domu upokojencev Rakičan, razstave, noč knjige, potujoča knjižnica, ... Za letošnje leto načrtujejo izvedbo enakih projektov kot lani. Praznovali bodo tudi 70 let delovanja, zbornik je že v pripravi. Horvatova se je hkrati zahvalila županu za lepe in spodbudne besede, ki jih je prispeval v zbornik.

Glavni prihodki PIŠK-a so: najemnine, članarine, donacije, Ministrstvo za kulturo, lokalne skupnosti. Tega je bilo približno 1 milijon evrov. Glavni odhodki pa so: plače, prispevki, javna dela. Pri stroških, je dodala, se soočajo s podobnim problemom kot šola: zelo visoki stroški energije. Sicer pa so tudi odhodkov imeli približno za 1 milijon evrov. Razhajanja je približno za 3.000 evrov.

V naslednjih dveh točkah dnevnega reda je sledila razrešitev sedanjega nadomestnega člana Komisije za statut in pravna vprašanja in razrešitev sedanjega nadomestnega člana Odbora za gospodarstvo, proračun, finance in investicije, saj so oba člana imenovali na novo. Tako so za nadomestnega člana Komisije za statut in pravna vprašanja imenovali Sonjo Fartek, za nadomestnega člana Odbora za gospodarstvo, proračun, finance in investicije pa so imenovali Vladimira Kuharja. Imenovali pa so tudi nadomestnega člana za odbor za informiranje: Rosvita Horvat.

Proti koncu seje so spregovorili o Javnem razpisu za sofinanciranje programov in projektov na področju socialnega in zdravstvenega varstva v letu 2016, ki ga v občini imajo že četrto leto. Imajo 2.500 evrov sredstev, ki morajo biti porazdeljena v letu 2016. Razpis začne veljati z dnem objave, rok za prijavo pa je 31.7.2016. Javni razpis so soglasno sprejeli in ga bodo objavili na spletni strani občine Puconci.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2016 ob 14:18 gost

      HAHAHAHAHA, Zelena dvorana. Pa tako so govorili, kako bo to " varčevalna dvorana ". Je spet kdo služil z tem projektom? Nikoli ne reci nikoli.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.04.2016 ob 19:39 Joze gost

      Slučajno ma kaj reing brdni... Pouleg??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.