https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomerska gimnazijaka Anja Zadravec postala prva slovenska državna prvakinja v tekmovanju Jugend debattiert international

29.04.2016 ob 15:00  

V Ljubljani je potekalo prvo državno tekmovanje iz nemške debate Jugend debattiert international (JDI), na katerem se je v nemščini pomerilo osem najboljših debaterjev iz celotne Slovenije. V letošnjem šolskem letu je pri projektu JDI (Mladina razpravlja mednarodno) sodelovalo okoli 100 dijakov iz štirih slovenskih srednjih šol. Poleg Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so od lanskega leta v projekt vključeni še Dvojezična srednja šola Lendava, Šolski center Slovenj Gradec in Gimnazija Novo mesto.


V tednu od 18. do 20. aprila 2016 se je osem najboljših polfinalistov iz štirih slovenskih srednjih šol najprej udeležilo intenzivnega debatnega treninga iz nemščine v Ljubljani, nato pa so se v četrtek, 21. aprila 2016, pomerili v polfinalu. Dijaka ljutomerske gimnazije Anja Zadravec in Luka Antolin sta bila zelo uspešna in sta se skupaj z Jankom Staričem iz Novega mesta in Kajo Večko iz Slovenj Gradca uvrstila v finale. Finalna debata je potekala v petek, 22. aprila 2016, v Grand hotelu Union, dijaki pa so razpravljali o vprašanju: Ali naj se partnerjem v registriranih življenjskih skupnostih priznajo enake pravice kot partnerjem v zakonski zvezi? (Sollen eingetragene Lebenspartnerschaften weitgehend gleichen Rechten wie die Ehe ausgestattet werden?)

Finalno debato je ocenjevala petčlanska strokovna žirija na čelu z dr. Reinhardom  Zühlkejem (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen – Centrala za šolstvo v tujini). Dijaka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer sta se tudi v finalni debati izvrstno odrezala. Anja Zadravec je zasedla prvo mesto v državi in tako postala prva slovenska državna prvakinja v tekmovanju Jugend debattiert international, Luka Antolin pa je osvojil prav tako odlično drugo mesto v državi. »Dijaka sta strokovno žirijo prepričala s samozavestnim nastopom, z govorniško spretnostjo in s prepričljivimi argumenti oz. protiargumenti ter se tako oba uvrstila na mednarodno tekmovanje, ki se bo odvijalo od 19. do 23. septembra 2016 v Pragi, kjer bosta zastopala Slovenijo in se pomerila z državnimi prvaki s Slovaške, Češke, Poljske, z Madžarske, iz Estonije, Latvije, Litve in Ukrajine,« je dejala mentorica in profesorica nemščine na GFML Milojka Vaupotič.

Med gledalci finalnega tekmovanja v dvorani Grand hotela Union v Ljubljani so bili tudi Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije in častni pokrovitelj mednarodnega debatnega tekmovanja mladih Jugend debattiert international, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica RS za izobraževanje, znanost in šport, ter dr. Anna Elisabeth Prinz, veleposlanica Nemčije v Sloveniji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.04.2016 ob 17:09 lokal patriot gost

      Celec, ge pa je članek o Soboški gimnaziji, Matjaži Malok....

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.04.2016 ob 17:54 Beltinci gost

      Iskrene čestitke Anja! Bravo, bravo! Sošolci in razredničarka iz OŠ. Čestitke tudi Luku in profesorici!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.04.2016 ob 10:20 Stewen gost

      SPET GFM - V tekmovalkino in tekmovalčevo znanje nemškega jezika ne dvomim, moti pa me, da "prihajata" iz GFM Ljutomer, ki očitno posebej usposablja nekatere svoje dijake za razna tekmovaja in si (gimnazija) tako dela brezplačno reklamo. Druge šole, ki se borijo za dijake, pa morajo pred vpisom "novačenje" - oglaševanje plačati, na primer Vestniku. --- Pa tema debate? Ali naj se priznajo partnerjem v registriranih življenjskih skupostih (On+On, Ona+Ona) enajke pravice kot partnerjem v zakonski zvezi (On+Ona)? Tekmovaci so navajali različne "argumente" ZA in PROTI, iz poročila pa ni razbrati, kateri so "prevladovali. Vprašam pa vas, bralc: Kaj menite o tej "problematiki?. Sam se namreč ne morem javno opredelititi.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.04.2016 ob 11:57 Marta gost

      Čestitke Anji in vsem ostalim dijakom, res enkratno, super, sama se skoraj vsak dan spomnim proslave ljutomerskih dijakov, ki je bila tudi enkratna, vesela sem, da nas mladi vedno znova opozarjajo nase, res čestitke.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.05.2016 ob 1:27 tone gost

      Jasno, da je edino naravno in normalno (Ona+On)! Vse ostalo je nenaravno in obsojeno na propad. Tudi v naravi propade vse tisto, kar ni normalno. Nenormalno je tudi, da šole vzgajajo in učijo otroke za debaterje. Šole bi naj otroke učile za nek poklic, da si bodo lahko s svojim delom služili kruh in bodo nekoč v življenju znali nekaj ustvariti. Debatiranje, kot tudi druge oblike nenormalnih življenskih skupnosti, nič ne ustvarijo. Zato pa smo prišli tako daleč in drvimo v propad.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.05.2016 ob 16:24 Stewen gost

        ODLIČNO - Gospod Tone, hvala, ker ste se odzvali in napisali mnenje, ki je tudi moje mnenje. Ker pa se drugi ne oglašajo, me začenja skrbeti, da so drugačnega mnenja. Do tega imajo seveda vso pravico, čeprav je (kot ste zapisali) "vse ostalo nenaravno in obsojeno na propad."

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.