https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ali je pred vrati nov davek na avtomobile?

06.05.2016 ob 7:05  

Le kaj bi dandanes delali brez naših jeklenih konjičkov? Kot marsikaj drugega pa tudi avtomobili imajo svoj rok trajanja. Takrat nastopi trenutek, ko jih je potrebno na pravilen način odstraniti iz prometa. Ker pa veliko lastnikov avtomobilov tega ne stori, država namerava lastnike vozil z novimi dajatvami prisiliti, da neuporabnih avtomobilov ne bodo več puščali na neprimernih mestih in onesnaževali okolja.

Lastniki avtomobilov v Sloveniji vsako leto za stalno ali začasno iz prometa odjavijo okoli 150 tisoč vozil, ki pa na žalost pogosto končajo na zasebnih zemljiščih, v gozdovih, na travnikih ali na črno delujočih odpadih. V Sloveniji namreč  vsako leto uradno razgradimo le šest tisoč vozil.

Glaven razlog za takšna odstopanja v številkah je ta, da 50 okoljskih inšpektorjev ne more nadzorovati, kaj se z odjavljenimi avtomobili dogaja. Da bi se na tem področju stanje izboljšalo, ministrstvo za okolje in prostor predlaga nov davek. Ta bo doletel vsakogar, ki bo vozilo odjavil iz prometa in ne bo dokazal, da ima avto novega lastnika v Sloveniji ali v tujini oziroma da je bilo vozilo odpeljano v uradno razgradnjo.

Foto: zurnal24.si

Po poročanju siol.net na ministrstvu višine predlagane dajatve ne želijo razkriti. Uvozniki avtomobilov pa predlagajo, da bi zadnjemu lastniku za odjavljeno vozilo po enem letu zaračunali do 15 evrov davka, nato pa bi država dajatev vsako leto postopno zviševala. Če tudi po desetih letih lastnik vozila ne bi ponovno registriral ali oddal v uradno razgradnjo, bi davek znašal 200 evrov na leto.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2016 ob 12:20 Imre gost

      SMC-jeva vlada bi lahko dala kakšno bolj domiselno rešitev kot ot stalno ropanje denernic državljanov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2016 ob 21:30 gost

      "v Sloveniji vsako leto za stalno ali začasno iz prometa odjavijo okoli 150 tisoč vozil" ni ta številka pretirana???

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.05.2016 ob 22:46 gost

      Jebem vam SMC in vse tiste ki ste jih ZVOLILI

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.