https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Koliko hrane zmečemo v smeti?

07.05.2016 ob 7:30  

Bi dejali, da smo Pomurci ekonomični potrošniki hrane ali smo potratni potrošniki hrane? Verjetno smo včasih prvo, včasih pa drugo. Prav gotovo pa je že vsakdo med nami bil jezen nase, ker v trgovini zapravlja denar za nakup hrane, na koncu pa marsikatere sveže sestavine, ki jih kupimo, pristanejo v košu za smeti.

In ob tem pomislimo tudi na to, koliko ljudi na svetu je lačnih, mi pa si lahko celo privoščimo hrano metati med odpadke. Raziskave kažejo, da povprečna evropska družina na letni ravni zmeče v koš hrane v vrednosti približno 800 evrov. Kar ni tako zanemarljiv znesek. V košu pristanejo stvari, za katere ob nakupu nismo sigurni v kolikšni količini naj hrano kupimo. In ker spadajo med hitro pokvarljiva živila, pač v primeru neuporabe, pristanejo v košu. Med to hrano najpogosteje spadajo: sadje, zelenjava in kruh. In prav to so tudi živila, katerih cena je v zadnjih letih najbolj narasla. Vendar pa: ali se teh živil ne da uporabiti kako drugače?

Foto:pressrs.ba

Ne bojmo se kupiti zamrznjenega sadja in zelenjave

Pri sadju in zelenjavi, ki ju uporabljamo za kuhanje oziroma pečenje, je rešitev, ki jo priporočajo strokovnjaki zelo enostavna: namesto svežega sadja in zelenjave raje kupimo zamrznjeno. Kajti zamrznjene sestavine imajo kar dve veliki prednosti. Prva prednost je prav gotovo ta, da so zamrznjene sestavine cenejše. Druga prednost pa je ta, da zamrznjena sadje in zelenjava vsebujeta veliko več hranilnih sestavin, kot sveža.

Kajti postopek zamrzovanja poteka na sledeč način: sadeže oz. zelenjavo se obere, se jo blanšira in zamrzne. Tako, da lahko rečemo, da je postopek od obiranja do zamrzovanja končan v nekaj urah. Če primerjamo to s svežimi sestavinami, je za te čisto možno, da dokler prispejo do končnega potrošnika, torej do nas, so bile nekje skladiščene že nekaj tednov. Kar preprosto pomeni, da so v tem času izgubile veliko hranilnih sestavin.

Za kruh pa je enostavna rešitev ta, da se star kruh raje obdela za nadaljnjo uporabo. Pa naj podamo le eno idejo: lahko naredimo domače krutone, ki jih nato lahko dodamo juham ali solatam. Ob pravilni pripravi jih lahko skladiščimo še vse do dva meseca.

S pametnim nakupovanjem lahko veliko privarčujemo, z še malo vloženega časa pri obdelavi pokvarljivih sestavin pa torej še več. Tudi če kupimo sveže sadje in zelenjavo, jih v primeru neuporabe ne vrzimo v koš, ampak jih lahko sami zamrznemo….in en, dva, tri lahko ljubljenim pričaramo različne smutije!

Foto: scrumpscupcakes.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.