https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Obeti za soboško kamenšnico: športno – rekreacijski center in turistična točka številnih zanimivosti?

Murska Sobota, 12.05.2016 ob 10:00  

Mestna občina Murska Sobota je včeraj organizirala javno obravnavo osnutka odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje kamenšnice ob Bakovski ulici. Pobudo zanj je dala družba Pomgrad, ki je na tem območju izvajala izkop gramoza, ki se bo v prihodnjih letih zaključil. Območje ob soboški kamenšnici naj bi postalo športno rekreacijski center in obsegal turistične vsebine.

 

Načrti so dolgoročni

Po besedah Kristiana Ravniča iz Pomgrada želijo po končanju izkopa gramoza, ki se približuje koncu, območju dati nove vsebine. Delno so se zgledovali po dobrih praksah izkoriščanja jezer v Avstriji in drugje. Poleg športnih in turističnih vsebin je pomembna tudi naravovarstvena komponenta. Razvoj pa bo v prihodnjih letih odvisen od odziva interesnih skupin, društev in podjetniških idej. Načrti so dolgoročni. Želijo, da bi čez deset let to postala turistična točka Mestne občine Murska Sobota.

Načrt predvideva številne športno-rekreacijske in turistične vsebine

»Soboška kamenšnica« je nastala na območju vzhodno ob Bakovske ulice z izkopavanjem mineralnih surovin za potrebe gradnje avtoceste in drugih gradbenih posegov. Sčasoma so se na območju začeli odvijati različni rekreativni programi. Po končanem izkoriščanju se bo na ca. 103 ha površin uredila v športno-rekreacijsko in turistično območje.

Celotno ureditveno območje se skladno z veljavno namensko rabo deli na več območij, kjer so predvidene sledeče dejavnosti:

- vodne površine z objekti  in napravami za šport in rekreacijo, ureditev tribun ter sodniškega stolpa na severni brežini, veslaška proga - kajak/kanu proge, ki se bodo nahajale v severnem delu gramoznice

- dva razgledna stolpa na kopnem, med njima pa bo potekal zip line, objekt za center vodnih športov (kot so na primer surfanje, jadranje, kayak, kanu, spuščanje plovil v vodo in podobno) in gostinstvo, stavba za ribiče

- del vzhodnega in del južnega dela gramoznice bo namenjen sonaravni ureditvi območja, gojišče in drstišče rib

- na jugu gramoznice je predviden motorik park z opremo za vadbo na prostem in območje za piknik

- jugozahodni del območja gramoznice bo namenjen objektom in napravam za turizem

- na zahodu gramoznice industrijski kompleks SGP Pomgrad.

Društva ne želijo biti prikrajšana

Obravnave so se udeležili tudi občani in člani društev, ki svoje dejavnosti izvajajo na območju kamenšnice. Predstavnik Ribiške družine Murska Sobota Ludvik Števančec je med drugim opozoril, da so ribiči v preteklih letih na območju vložili precej lastnih sredstev in veliko prostovoljnega dela. Želi si, da pri uresničevanju načrtov ne bodo prikrajšani.  Občani so se med drugim spraševali tudi kje bo možno kopanje. Gregor Domanjko iz Društva zua opazovanje ptic je spraševal, če bodo interesne skupine delale kot bodo želele, bo nastal konflikt, zato je potrebno določiti območja, da ne bo prekrivanja.

Gradivo je v prostorih mestne uprave in na sedežu mestnih četrti javno razgrnjeno in si ga je možno ogledati vse do 1. junija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2016 ob 12:35 gost

      opet znani polanič bi gradil in spet samo natek naroda

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2016 ob 16:04 fitipaldi gost

      Dobro se mi zdi, da se daje povdarek športu, predvsem veslanje mi je se zdi zanimivo. Šport, ka ma že dugo tradicijo pri nas, ma tu možnosti ka se razvije.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.05.2016 ob 16:08 kodila gost

      J... te Polanič. Pa drüjgo ne vejte kak samo plüvati. Ge pa tij tü vijdiš natek (g)? Dečki nastavijo zadejvo, tij pa či si malo pameten ali pa je v tebi podjetniški duh, boš tou znao izkoristiti. Evo pojeb, tak enostavno je tou. Čestitke.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.05.2016 ob 21:08 gost gost

        to je že napisano v DLN pri sprejemanju prostorskega načrta za "avtocesto" in njeno umestitev , pa so dečki malo od tam prepisali in bodo iznašli toplo vodo. Kje piše ? V Uradnem listu R Slovenije!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.05.2016 ob 16:46 gost

      Te projekt de samo na paperi ostao ta pa zato ka do itak gor prišli ka nemajo penez...

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.05.2016 ob 18:35 benko gost

      @kodila me veseli, ka eden ka razmi. bokše ne bi mogo pravti 👍🏼

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.