https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Prva uradna vožnja z vlakom na novi progi do Hodoša s Cerarjem

Murska Sobota, 10.06.2016 ob 15:00  

Danes dopoldne je ob Železniški postaji Murska Sobota potekala slovesna prireditev ob odprtju elektrificirane proge Pragersko–Hodoš.

 

Slovo od dizelske lokomotive in prva vožnja po elektrificirani progi

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj sta uvodoma medijem predstavila celoten projekt in prizadevanja Slovenije na področju koriščenja evropskih sredstev. 

Nato pa je predsednik slovenske vlade Miro Cerar, ki ga je pozdravil tudi župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, predal ključe dizelske lokomotive strojevodji, ki je lokomotivo odpeljal s prizorišča in se podal na prvo uradno vožnjo po novi progi do Hodoša. Tam se je srečal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino  Pétrom Szijjártóm.

Zadovoljni tudi Madžari

Cerar je po vrnitvi s Hodoša med drugim dejal, da je bila vožnja z vlakom po novi progi odlična izkušnja. »Z modernizacijo te proge, z njeno elektrifikacijo, njeno posodobitvijo smo pokazali, da znamo izvajati tudi najzahtevnejše projekte s pomočjo evropskih sredstev pa tudi domačega znanja in vseh naših ljudi, ki so pri tem sodelovali«, je med drugim povedal Cerar. Med drugim je še dodal, da »dokazujemo, da smo moderna država, ki gleda v prihodnost in verjame, da bo otrokom in prihodnjim generacijam omogočila najmodernejše povezave in s tem razvoj po najboljših močeh«.

Omenil je tudi drugi tir, za katerega si želijo v čim krajšem času kandidirati za evropska sredstva, se povezati z vsemi deležniki in kreniti v gradnjo.

Madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto pa je med drugim dejal, da se je gospodarska pozicija Madžarske z elektrifikacijo proge Pragersko-Hodoš izredno izboljšala. Za njih predstavlja napredek pri izvozu in zunanji trgovini. Do  Luke Koper bodo sedaj prišli bistveno hitreje.

Odprtje spomisnke plošče

Slovesnost ob zaključku projekta elektrifikacije železniške proge Pragersko-Hodoš se je zaključila z odkritjem spominske plošče na kateri so zapisane obletnice projekta, vnovične vzpostavitve železniške povezave med Slovenijo in Madžarsko, 170. obletnice prve vožnje vlaka po slovenskih tleh in 25-letnice samostojne in neodvisne republike Slovenije.

Projekt je predstavljal največjo infrastrukturno naložbo na področju železniške infrastrukture v finančni perspektivi 2007–2013, proga Pragersko–Hodoš–državna meja pa se po zaključku projekta uvršča med najsodobnejše v Sloveniji.

Več o projektu:

http://www.pomurec.com/vsebina/38445/V_petek_se_bo_na_prvi_uradni_voznji_z_elektricnim_vlakom_peljal_tudi_Cerar

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.06.2016 ob 15:46 77 gost

      smrt fašizmu svoboda narodu.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.06.2016 ob 18:46 gost

      Partizanski klošar

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.06.2016 ob 19:41 gostzy gost

      Ti zadnji pa ubogi bedak. Če nemaš kaj čednoga povedati ne pisari, pa se ne brukaj.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.06.2016 ob 19:54 ko gost

      Ha,ha Vanek pa Horvatek sta pa samo sidela pa poslüjšala nej njima pripadala nikša ekstra čast .Ka te nekaj delajo če je slaba elektrika to še zdaj pa novica .Ma končno pa za Pomurje je vse dobro .Torej M.Sobota ---Ljubljana z istim tempom naprej kot do sedaj potovanje isto tak dugo kak zdaj .Sramota

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.06.2016 ob 19:59 ms gost

      Čüdno pa bilo je govora ka de vozo Francoski TGV in kak izgleda glede slabe elektrike de dele vozo dizel vlak

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.06.2016 ob 20:36 X gost

      Edino minister Počivavšek je nej prišo ka je baje že po petih kilometraj vožnje iz ljubljane tak zmantrani grato ka je mogo iti počivat

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.06.2016 ob 21:00 gost

      SMRT KOMUNIZMU SVOBODA NARODU.škoda ka se nej en begunec nori delo

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.06.2016 ob 21:54 Stewen gost

      TITO - Druže Josip Broz Tito se ni vozil rad le z ladjo, s katero je obšel pol sveta, ampak tudi z vlakom. Ta ga je (za)peljal še na zadnji poti iz UKC Ljubljana v Hišo cvetja v Beograd. Tragično!---Tovariša Cerarja smo pred nekaj dnevi videli na vožnji med Ljubljano in Koprom, v petek, 10. junija 2016, pa še (ali že) na obnovljenem pomurskem kraku SŽ. (Pri)peljal se kot tovariš Tito in raja (priskledniki) se je (so ae) "klanjali". Razlika pa vendarle j: Tito je imel vedno s seboj drugo ženo Jovanko, Cerar pa ne prve, ne druge in ne tretje... S četrto simpatijo pa menda še ni tako daleč, da bi nam jo pokazal..

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.06.2016 ob 23:00 žabar gost

      na zavod za brezposelne bi ga pelali, nej pa ka je mogal iti v graščino jest pa pijt. Po gvant v Muro je tudi nej šel jamravi cmerček

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.06.2016 ob 23:16 gost

      Bemti kelko jih je p azašenki sunolo!!!!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.06.2016 ob 0:02 gost

      Gostzy in drugi partizanski gnoji, naj vam povem, da ste dokaz, o obstoju možgansko pohabljenih opicah, z izredno slabo ustno higieno, enako kot sta vaša idola Tito in Cmerar.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.06.2016 ob 23:35 gost

      Tisti keri Cerara primerjate s komuniston ste resno bolani v glavi. Vej pa tej človek ja do zdaj najhujši desničar ka jih je gda slovenija mela na oblasti. Janša je vajenec prouti njemi. Tak ka če je što tu možgansko pohabljena opica ste tou tisti ka sploh komuniste naprej vlačite pri takših lidaj kak je Cerar pa ostala banda lopovska pokvarjena. Komunisti so za vas debile pohablene amerika, tej vaši Cerari, Janše, Horvati.... pa ka je še ostale domačoizdajalske golazni, so pa samo za s ten vlakon čim dale od nas poslati. Od gda so razni demokrati, liberalci pa ne va še vse neje zdaj moderno meti v imeni stranke, na oblasti zadnjih 25 lejt nan je iz leta v leto slabše. Vsi pa s prston kažejo kak je nešče drugi kriv. Vsi so isti in vsi so krivi, glupi narod jih pa voli. Fala bougi ka že neka časa zaradi neprimernoga izbora ne odin več na volitve, tak ka man čisto vejst ka san nej tej ološ volo. Tisti keri se pa date še naprej meti za norca pa jih li dale volite pa iščite krivce za svojo slabo stanje pri komunistaj. Vej pomali de narod k sebi prišo glede na to ka že 70% volilcov ne podpejra več niti ene od aktualnih političnih nategancij v naši državi.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.06.2016 ob 11:24 rdeči gost

      To Perhavcovo bi trbelo že zdaven natirati ka drugo ne dela kak samo debelo rit iz kaviča do kaviča nosi pa se lejpa dela kao kak je ona dobra poštena....Povezani tak ali tak ne jebejo pet posto navaden narod ker smo mi za njih niko i ništa. Sram me je ka živim v takšem varašu ge nan uvoženi policaj župan,povezani pa nam z nasmeškom odavlejo meglo.me pa še zanima ka je zdaj z expojem ? nekam čudno je vse potihnolo;-) pa ka je zdaj z tistimi kere so za to že zaposlili ?

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.06.2016 ob 13:51 pištek gost

      V vsen ten časi so nej bili sposobni ka bi pošteno elektriko napravili na Goričko. Zato je vlak peljal počasneje ker nima toliko energije kot bi jo rabil. Elektro je treba nujno razdrmati do nule. to je država v državi. Samo za lasten hasek delajo. O ten še več drugič napišen. Več kak 10 let nazaj so lidje pravili ka ne pistijo delati dalnovod po zraki na Goričko ka naj ide pod zemljo. V nromalni državi bi ga že davno napravili. Pod zemloj. Še hitreje gre polaganje kabla ker stroj koplje in istočasno kabel polaga in zasipa. Probblem je ker potem nekdo ne bi zravne zaslužil kot sedaj in še vzdrževanje odpade. tu je pa največji problem tudi drugje po državi ker štromarji nočejo modernizacije s kabli v zemljo ker je od tega odvisen njihov obstoj. za svoje riti se jim gre!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      14.06.2016 ob 14:09 gost

      gost ob 23:35 in gost pištek, oba imata 1000% prav. Čista golazen politična, ki se sprehaja in nas ima volivce za budale že 25 let. Ka smo napravli iz predvidajoče Švice, eno velko sranje od države-korupcija, lopovstvo, tajkunstvo, bogatenje bogatih (kraja tam, kjer se je dalo).V bandi je moral biti samo en bankir, en odvetnik, en direktor, en posrani poslanec, en podkupljen sodnik, pa se je začelo ropati, v času dragega Titoja, bi tej štemali na golem otoku.Kaj je bolj ogabno, komunizem ali kapitalizem? Če so že streljali po vojni levi(komunisti) in desni (crkvenjaki), nas sedaj lopovi novejšega kova žive pošiljajo pod zemljo. Nimaš službe, nimaš kruha, ostane ti lahka domača zemlja, prej pa obiski dohtorjev, ka še ti malo zaslužijo.OSNOVNO PRAVICO NAM JEMLJE DRŽAVA, PRAVICO DO DELA, ZAKAJ, KER DAJE DENAR TAJKUNSKIM MENEĐERJEM, ti se poserjejo na državo, primer Mura in vse firme, v katere je država vlagala sredstva,ni jih pa bila sposobna kontrolirati.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      15.06.2016 ob 10:20 ------------------------------ gost

      škoda besed za naše politike ker samo obljubljajo in nič ne naredijo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      15.06.2016 ob 10:21 ------------------------------ gost

      nič ne naredijo za nas državljane samo za svoje riti in žepe gledajo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.