https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

MOMS na izjavo načelnika UE Murska Sobota Dominika Šteinerja: Za sprejem pravilne odločitve, je najprej potrebno pravo razumeti

Murska Sobota, 14.06.2016 ob 9:18  

Po odprtju prenovljene železniške proge med Hodošem in Pragerskim je javnost v oči zbodla stara gostilna ob železniški postaji v Murski Soboti, ki jo je potrebno porušiti. Svoje mnenje je ob tem izrazil tudi načelnik UE Murska Sobota Dominik Šteiner, na njegovo izjavo pa so se odzvali tudi v Mestni Občini Murska Sobota.


Sporočilo za javnost MOMS objavljamo v celoti:

"Načelnik Dominik Šteiner je za medij Sobotainfo izjavil, da UE ne more izdati gradbenega dovoljenja za rušenje nekdanje kolodvorske restavracije na železniški postaji v Murski Soboti, ker je MOMS prepovedala izdajo gradbenega dovoljenja. Načelnik je tudi poudaril, da na UE ne želijo delati nezakonito, s čimer je ustvaril vtis, da občina od njega zahteva nezakonito delovanje in, da občina ne pozna lastnih aktov.

Izjave načelnika UE MS ne držijo, zaradi tega je odziv potreben in nujen. UE MS je kljub soglasju Ministrstva za kulturo, da se objekt odstrani in odločbi Inšpektorata RS za okolje in prostor, da se objekt sanira, da se prepreči ogrožanje premoženja, zdravja in življenja ljudi, zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev (rušenje) objekta. Pri tem se je sklicevala na Občinski prostorski akt iz leta 2014, ki na območju železniške postaje do izdelave podrobnega prostorskega načrta, prepoveduje posege na tem območju.

Zavrnitev gradbenega dovoljenja za odstranitev nekdanje kolodvorske restavracije kaže, da UE MS ne razume občinskega predpisa, zaradi česar tudi ne more sprejeti pravilne odločitev. Ni dovolj, da UE pravni predpis pozna, ampak je predvsem potrebno, da ga razume. Torej, da razume namen in smisel prepovedi posegov. Šele takrat je možno upoštevajoč predpise in konkreten življenjski primer npr.  (nekdanja kolodvorska restavracija, ki je nevarna za ljudi…) sprejeti pravno pravilno odločitev.

V kolikor bi se UE potrudila razumeti konkreten primer kot tudi namen prepovedi posega, bi morala ugotoviti, da prepoved velja zgolj za novogradnje na tem območju, dokler ne bo sprejet podroben prostorski načrt, kar je v občinskem aktu jasno navedeno. Ne more pa prepoved posega veljati tudi za odstranitev nekdanje kolodvorske restavracije, ki je nevarna za ljudi, saj bi njena odstranitev kvečjemu omogočila zaščito ljudi pred nevarnim objektom in pomenila zgolj pripravo zemljišča za novogradnje, ko bo sprejet ustrezen prostorski načrt.

Tovrstno pravno naziranje, kot ga zastopa UE MS je absurdno. Razumemo ga lahko le kot nesprejemljivo skrivanje za posameznim delom člena v občinskem aktu po principu »nič se mi ne more zgoditi če ne odločim« in kot strah prevzeti odgovornost za svoje odločitve. Nobeden predpis ne more predvideti vseh življenjskih situacij, zato je potrebno razumeti njegovo vsebino, pomen in njegov namen. Če stavba ogroža zdravje in življenje ljudi, je UE dolžna ukrepati tako, da se prepreči preteča nevarnost. Na MOMS seveda želimo, da UE MS deluje zakonito, hkrati pa tudi pričakujemo, da pri svojem odločanju ne sledi zgolj mehaničnemu razumevanju pravnih norm. Seveda to od odločevalcev na UE zahteva več vloženega truda in znanja, kar pa državljani upravičeno zahtevamo."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2016 ob 16:06 gost gost

      budale UE in Občine , te pa napišite takšen predpis ka mo ga tudi mij navadni smrtniki razmili !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.