https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Elektro Maribor bo investiral v izgradnjo elektrodistribucijskega omrežja na OE G. Radgona

16.06.2016 ob 8:00  

Elektro Maribor nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Na področju Območne enote Gornja Radgona bodo zato letos investirali 1,8 mio EUR. Elektro Maribor pa nadaljuje tudi letošnji cikel že tradicionalne pomoči humanitarnim organizacijam, ki delujejo na oskrbnem območju družbe. Sredstva so tokrat namenjena humanitarnima organizacijama, ki delujeta na območju Gornje Radgone.

Na Elektru Maribor pravijo, da je na področju Območne enote Gornja Radgona bilo lani distribuirane za 1,9 % več električne energije, skupna obračunska moč pa je bila za 0,8 % višja kot v letu 2014. V letu 2016 načrtujejo na tem področju investicije v višini 1,8 mio EUR, v sistem naprednega merjenja je vključenih 59 % merilnih mest, delež proizvodnih virov je 13 %, sodelovanje z lokalnimi skupnostmi pri investicijskih vlaganjih je zelo dobro.

Območna enota Gornja Radgona pokriva območje 13 občin, na 460 km2 velikem področju. Je najmanjša izmed petih območnih enot Elektra Maribor. Ima dve nadzorništvi, in sicer v Gornji Radgoni in v Ljutomeru. Enota ima 54 stalno zaposlenih in 5 projektno zaposlenih za določen čas. Oskrbuje več kot 19.000 odjemalcev (kar predstavlja skoraj 9 % vseh odjemalcev Elektra Maribor), v letu 2015 je distribuirala 176 GWh električne energije (kar predstavlja več kot 8 % skupne distribuirane energije na območju Elektra Maribor) in ima več kot 2.000 km (oziroma več kot 12 %) skupne dolžine elektrodistribucijskega omrežja.

Enota upravlja z omrežjem dveh razdelilno transformatorskih postaj, in sicer RTP Radenci in RTP Ljutomer. Glavne usmeritve enote so: povečanje robustnosti obstoječega omrežja, zmanjšanje zunanjih vplivov na naše omrežje, reševanje slabih napetostnih razmer in povečevanje prenosnih kapacitet omrežja za priključevanje novih odjemalcev.

Proizvodni viri na območju območne enote Gornja Radgona so šele leta 2007 začeli prispevati v distribucijsko omrežje, najpozneje med vsemi območnimi enotami Elektra Maribor. Do leta 2012 so dosegli 13-odstotni delež. S 13 % leta 2012 je delež proizvodnih virov leta 2013 padel na 10 %, zaradi prenehanja obratovanja elektrarn na bioplin iz poslovnih razlogov. V letu 2015 je na področju OE Gornja Radgona delež proizvodnih virov znašal ponovno 13 %, le ti pa so v preteklem letu proizvedli 26.966 MWh električne energije, kar predstavlja dobrih 8 % tako proizvedene energije na območju družbe Elektro Maribor. Poglavitni proizvodni vir na tem območju je sončna energija, manjši delež pa predstavljata tudi energija iz plina in biomase.

Oskrba z električno energijo na območju OE Gornja Radgona

V letu 2015 je zabeležena skupna rast rabe za 1,9 %, na celotnem območju Elektra Maribor pa 1,5 % . Raba gospodinjskih odjemalcev je bila za 2,5 % večja kot v 2014, kar je podobno kot na območju Elektra Maribor. Raba odjemalcev na srednji napetosti je bila za 2,8 % manjša (Elektro Maribor za 0,3 % večja), raba poslovnih odjemalcev na nizki napetosti je bila za 9,1 % večja kot v letu 2014 (Elektro Maribor za 2,9 % večja). Skupna obračunska moč je bila za 0,8 % višja kot v letu 2014 (Elektro Maribor za 0,6 % večja). Proizvodni viri na območju enote so leta 2007 začeli prispevati v distribucijsko omrežje. V letu 2015 je na področju OE Gornja Radgona delež proizvodnih virov znašal 13 %. Na območju, ki ga pokriva enota, je v sistem naprednega merjenja vključenih 11.223 merilnih mest, kar predstavlja 59 % vseh merilnih mest na tem območju (povprečje na območju Elektra Maribor je 53 %).

Investicije na območju OE Gornja Radgona

Elektro Maribor nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Na področju Območne enote Gornja Radgona so tako v preteklem letu realizirali za 1,9 mio EUR investicij, tudi letos bodo, kot že rečeno, zanje namenili 1,8 mio EUR. V tem okviru bodo kablirali 20,16 km nizko in srednje napetostnih vodov, zgradili ali obnovili 5,02 km nizko in srednjenapetostnih zračnih vodov, zgradili 6 novih transformatorskih postaj in obnovili 8 obstoječih, zamenjali ali zaradi kabliranja odstranili 1.246 drogov, izvedli poseke na 64,5 km tras daljnovodov in priključili 1.150 merilnih mest v sistem naprednega merjenja.

Elektro Maribor predal donacijo 1.500 evrov humanitarnima organizacijama, ki delujeta na območju Gornje Radgone

Predsednik uprave Elektra Maribor mag. Boris Sovič, in vodja Elektro Maribor, OE Gornja Radgona Andrej Roškar sta te dni predala dve donaciji v vrednosti po 1.500 eur. Prevzeli sta jih Dušan Zagorc, član območnega odbora Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona, in Hedvika Korošec, vodja Karitas župnije sv. Petra. Na dogodku sta predstavnika organizacij predstavila delo svojih organizacij in povedala, da bodo Donacijo Elektra Maribor namenili socialno ogroženim družinam in posameznikom za ureditev bivalnih razmer in poplačilo osnovnih življenjskih stroškov. Ter se hkrati zahvalila za donacijo.

Foto: Elektro Maribor

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.06.2016 ob 17:52 probirlampa in kišta piva gost

      S tujim perjem se je lahko kititi. Državno podjetje, ki ima denarja na preteg. Država v državi. S takimi dejanji se ne hvaliti. Ogromno kilometrov je še golih žic na drogovih. Ko občine rekonstruirajo ceste in ulice in hočejo spraviti vode pod zemljo je edino Elektro tisti, ki nasprotuje. Telekom in ostali ponudniki telekomunikacijskih storitev so srećni, če lahko dajo kablovje v zemljo. Poznem primere, ko bi štromarji samo kable dali noter. Razkopanoo je že tako ali tako bilo in ne bi bilo dodatnih stroškov. Vse delajo tako samo, da upravičijo svoj obstoj oziroma obstoj določenega števila ljudi. In seveda morajo še njihovi podizvajalci prijatelji in sorodniki nekaj zaslužiti. Če bi vse dali v zemljo bi bilo veliko ljudi viška in ne bi več služili z bluzenje po terenu. Tako pa je ponavadi 7.00 - 8.00 priprava. 8.00 - 9.00 kavica in nekaj močnega v bližnjem bifeju. 9.00 - 10.00 prihod na teren. 10.00 - 11.00 malica 11.00 - 13.00 delo 13.00 -14.00 pospravljanje na terenu obisk lokalnega bifeja in prevoz v bazo. 14.00 - 15.00 priprava na odhod domov 15.00 - 19.00 šušmarjenje v lokalnem okolju 19.00 - 21.00 obisk lokalnega bifeja. Lobi, ki ga je treba nujno razgnat, kot še nekaj drugih v državi!!!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.