https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Učenec OŠ Gornja Radgona Vogrinec Jakob dosegel drugo mesto na razpisu Odgovorno ravnanje z vodo

26.06.2016 ob 13:00  

Učenec Jakob Vogrinec iz 7.b OŠ Gornja Radgona je bil uspešen na natečaju »Odgovorno ravnanje z vodo«v organizaciji Blejskega vodnega festivala in Ministrstva za okolje in prostor.  S svojim kratkim filmom Mura je dosegel odlično 2. mesto.

Jakob Vogrinec, učenec OŠ Gornja Radgona, se pod mentorskim vodstvom Boštjana Sovca KUD ZRAK (film) in Dejana Kokola FOTOGROŠ (fotokrožek v OŠ) dve leti ukvarja s fotografijo in filmom. V tem času je posnel devet različnih kratkih, predvsem igranih, improviziranih in dokumentarnih filmov. Film o Muri je nastal kot odziv na razpis Blejskega vodnega festivala in Ministrstva za okolje in prostor, ter se dotika okoljevarstvene tematike reke Mure. Prejel je 2. nagrado. Sam pravi, da ga je reka pritegnila zaradi dobrih kadrov in predvsem zato, ker mu je stric že veliko povedal o Muri.  

Foto: Vogrinec

V kratkem filmu o reki Muri avtor predstavlja pomembnost ohranitve/zaščite reke Mure in vpliv podnebnih sprememb/človeka nanjo. Reka Mura je neposredno povezana z mestom Gornja Radgona, kjer avtor prebiva in obiskuje šolo. Je obenem tudi mejna reka med državama Avstrijo in Slovenijo ter predstavlja številne možnosti za turizem, sprostitev, uživanje v naravi in gospodarstvo. Ne nazadnje se pripravljajo projekti izgradnje hidroelektrarn in s tem škodljivi vplivi na življenje v in ob reki Muri. Avtor si je pred projektom snemanja filma zastavil številna vprašanja, povezana z Muro. Podrobne in strokovne odgovore je pridobil od svojega strica Borisa Bezjaka, ki ljubiteljsko raziskuje reko in življenje, povezano z njo, ter opozarja na negativne vplive človeka na reko in z njim povezanih podnebnih sprememb. Reka Mura je s svojo biotsko pestrostjo in vodnim bogastvom pomemben biser naše pokrajine. Zato se avtor v filmu zavzema za njeno zaščito.

Avtor, režiser, snemalec in monter filma je učenec sam, saj je snemalec in fotograf ter avtor številnih krajših filmov. Kot mentorji ga spremljajo mama, Saša Bezjak – umetnica, Boštjan Sovec – mentor za videe in Dejan Kokol – mentor za fotografijo na OŠ Gornja Radgona.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.08.2016 ob 15:15 Ema P. gost

      Super!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.