https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Kakšni so prvi odzivi slovenske politike na izstop Velike Britanije iz EU?

24.06.2016 ob 12:00  

Britanci so na zgodovinskem referendumu po 43 letih izglasovali izstop iz Evropske unije. Na volišče je prišlo 72,1 odstotkov volilnih upravičencev. David Cameron je že napovedal, da bo jeseni odstopil. In kakšni so prvi odzivi slovenske politike?


BBC poroča, da je po vseh preštetih glasovih 51,9 odstotkov Britancev glasovalo za izstop, 48,1 odstotkov pa za obstanek. Škoti in prebivalci Londona so glasovali prepričljivo za obstanek, najbolj odločni za izstop pa so bili prebivalci Anglije in Walesa. Volilna udeležba je bila najnižja v severnem predelu Anglije.

Predsednik vlade RS dr. Miro Cerar je glede izida referenduma o nadaljnjem članstvu Združenega kraljestva v Evropski uniji dejal, da spoštuje »demokratično izraženo voljo britanskih kolegov«, a jo hkrati obžaluje: »Prepričan sem, da je treba Evropsko unijo ohraniti in še nadalje krepiti kot skupnost in projekt spodbujanja miru, sodelovanja, svobode in varnosti.«

Poudaril je, da Evropska unija ostaja in mora obstati tudi brez Združenega kraljestva: »Za to se bom zavzemal z vso močjo. Prepričan sem, da bo referendumska odločitev za izstop, po verjetnem kratkotrajnem obdobju relativne negotovosti mednarodnih trgov, vodila v dodatno utrditev Unije in spodbudo k njeni prenovi. Takšni, ki bo omogočila, da se bomo s sodobnimi izzivi spopadli bolj učinkovito, z večjo mero solidarnosti, odločnosti in tesnejše povezanosti. Čas je, da se ponovno resno posvetimo naši skupni prihodnosti, predvsem tistim konkretnim elementom v prid našim državljanom, ki nas povezujejo in delajo močnejše.«

»Slovenija vsekakor ostaja močno zavezana nadaljnji krepitvi Evropske unije. Kot njena članica večjih neposrednih posledic, povezanih z izhodom Združenega kraljestva iz Unije, ne pričakujemo. Dolgoročne posledice odločitve Združenega kraljestva pa bodo odvisne od dogovorjene nove oblike sodelovanja te države z Evropsko unijo,« je zaključil premier.

Pri SD so na referendumsko odločitev Britancev objavili naslednje stališče:» Socialni demokrati obžalujemo, da so britanski državljani izglasovali izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije. Tesen rezultat kaže, da bi lahko bila odločitev tudi drugačna in da se mnogi na Otoku zavedajo negativnih posledic, ki jih ta odločitev prinaša tako za državo kot za EU.

Znašli smo se v popolnoma novi situaciji, v kateri bomo vsi skupaj sproti ugotavljali, kaj ta izstop pravzaprav prinaša. Tako organizacijsko kot vsebinsko bo treba na novo postaviti pravila in razmerja. Za EU, ki v tem trenutku bolj kot karkoli drugega potrebuje povezovanje, je to seveda težka preizkušnja. V preteklosti je bilo nekaj signalov, da bi na podoben način lahko svoje članstvo preverjale tudi nekatere druge članice.

Socialni demokrati si nikakor ne želimo, da bi referendumi postajali nekakšno politično orožje. Zato se je treba obrniti k voditeljem in k državljanom in skupaj določiti, kaj si želimo od EU in kdo je pri tem še pripravljen sodelovati in na kakšen način. V prihodnjih mesecih in letih bo gotovo narejenih veliko analiz, v tem trenutku pa je pomembno to, da prelomnico prečkamo trezno in z mislijo na to, da se iz izkušenj in napak lahko učimo, da jih pa ne smemo ponavljati.«

»Danes smo se zbudili v drugačni in šibkejši Evropski uniji,« je po odločitvi Velike Britanije, da izstopi iz EU dejal vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS dr. Milana Zver. »Zagotovo pa so se Britanci zbudili veliko bolj osamljeni in oslabljeni, kot ostali državljani Evropske unije. A dejstvo je, da smo izgubili vsi. Čeprav so meseci pred nami velik izziv za evropsko povezovanje, pa sem prepričan, da so varnostni mehanizmi Evropske unije dovolj močni, da bodo vzdržali tudi ta šok,« je poudaril.

»Zdaj je čas za to, da postrojimo vrste in pričnemo z delom za boljšo in popolnejšo Evropsko unijo. Zagotoviti moramo tudi, da se vprašanja nadaljnjih odnosov med obema stranema rešijo kar se da hitro. Britanci se včeraj niso odločali o usodi Evropske unije, ki čeprav ranjena in nepopolna, ostaja trdno povezana, vendar so se odločali izključno o svoji usodi. Pred EU je nedvomno čas samorefleksije in reforme k boljši Uniji, ki naj bo velika pri velikih izzivih in majhna pri majhnih,« je dejal.

»Obstaja pa nevarnost, da bodo evroskeptiki ta trenutek, ko smo kot skupnost ranljivi, izkoristili za nadaljnje razgrajevanje Evropske unije. Ključno je, da ne izgubimo perspektive, sicer bi lahko iskra, ki je preskočila z Brexitom, zanetila večji ogenj, ki bi lahko resno ogrozil evropski projekt miru. Mir danes ni več samoumneven,« je še povedal Zver.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2016 ob 12:35 Realist gost

      Ideja EU je kljub mnogim slabim lastnostim v osnovi zelo dobra, saj se ljudje tukaj zavedajo, da posamezne drzavice v Evropi enostavno ne pridejo do pozicije kjer bi na globalni ravni lahko konkurirali bodisi Ameriki bodisi Kitajski ali Rusiji.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.06.2016 ob 22:13 ideja eu gost

        povedali so , da se od idej ne da živeti , žal pa to našim politikom še vedno ni jasno

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.06.2016 ob 12:39 DelR gost

      Saj dobro, da so šli ven,če so še tako želeli,še boljše.To je država,ki "spi" na preteklih "lovorikah" in že stoletje praktično stagnira.Ta "ekselenca" pa kar naj naklada,saj izven države jih itak nihče ne posluša.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.06.2016 ob 12:46 gost

      Cerar nima stališča o luki Koper, kaj šele o izstopu Velike Briranije.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.06.2016 ob 12:48 77 gost

      Svaka čast Britancem,Slovenija takoj mora iz EU,če ne potem nas navadne smrtnike EU in Slovenski tajkuni in mafija, iztrebijo.Prekmurje se mora priključiti Madžarski,če hočemo Prekmurci boljše živeti,ker dan danes pod vodstvom Slovenskih tajkunov in mafije smo hlapci in bedaki.Vem da smo hlapci bili in hlapci ostanemo mi Prekmurci samo za to ker se ne znamo postaviti zase.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.06.2016 ob 12:56 DelR gost

      uporabnik 77, pri Madžarih,ko priključimo,pa mo dosta bokše živeli?Krave pasli dale:p?

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.06.2016 ob 13:41 domo gost

      Prejšnji gost je gvušno odo v dvojezično dvojezično šolo, ge nej trbej znati slovenski, bar iz razpisov je nej vidno, ka bi kandidat mogo znati slovenski pisno in ustno in tekoče. Sicer pa tolko opevana EU je svoje odpela, zdaj de samo še stagnirala. Eden od vzrokov je tudi ta, ka so sprejemali med članice vse bivše članice vshodnega bloka- beri pod Rusi, štere so nej mele niti približno izpolnjene pogoje in so samo vlekle denar. Angleži so to prvi ugotovili in napravili kar pač so. Tudi drugi do sledili in to v kratkon. Samo prinas de še opevana EU -le čemu.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.06.2016 ob 15:28 lili gost

      Gost 77: Madžarski hlapci pa ne bomo NIKOLI!!!!!!!! Pa čeprav so njih apetiti strastni!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.06.2016 ob 10:37 x gost

      Ekneš pekneš not ga ftekneš

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.06.2016 ob 12:00 gost

      gost - 77

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.06.2016 ob 12:02 gost

      gost - 77 -- Tisti, ki se imajo za Madžare naj grejo na Madžarsko, ni potrebe po priključitvi k Madžarski. V Lendavi živi dosti takih ljudi, ki se imajo za Madžare in se razlikujejo od lendavskih Madžarov, saj navadnega lendavčana ne bi niti pozdravili. Saj ne moreš verjeti v kakšnem sožitju se živi tukaj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.06.2016 ob 19:19 ms gost

      Naše oprode do še dele klečeplazili pred Brusljem .Vse kar so tam zapovedali so oprode morale narediti tudi lasten narod so zatajili in uničili

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.06.2016 ob 10:29 gost

      in ti Madžari dobijo v Lendavi vsi delo, jaz z visoko izobrazbo pa drkam kurac, niti me nihče ne jebe, kar se tiče prošenj, pač ne bi smel biti Slovenec

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.