https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Ali bo Edvald Flisar moral zapustiti PEN?

15.07.2016 ob 10:00  

Predsednik slovenskega društva pisateljev PEN Edvald Flisar se sooča s hudimi očitki glede svojih izjav, ki jih je izrekel mladi kritičarki Anji Radoljac.

Slovensko društvo pisateljev PEN je sodelovalo pri pomembnih zgodovinskih dogodkih, ki so sooblikovali civilna gibanja v času osamosvojitve Slovenije. Na njihovi t.i. Pisateljski ustavi je kasneje zrasla tudi slovenska ustava, ki jo spoštujemo vsi slovenski državljani. V teh dneh se PEN pojavlja popolnoma v drugi luči, saj se predvsem predsednik Evald Flisar spopada s hudimi očitki, ki od njega terjajo odstop.

Prekmurec, ki se je v zgodovino slovenske literature zapisal z nekaj imenitnimi dramskimi in proznimi besedili, se je znašel v primežu afere z nadebudno mlado literalno ustvarjalko in kritičarko Anjo Radaljac, ki je prvo na svojem facebook profilu in kasneje v peticiji povedala, da jo je Flisar označil za seksualni objekt, kar je mlado kritičarko močno ujezilo. Po poročanju večih medijev, od portalaplus.si pa vse do Dela, je Flisar doživel le vrh ledene gore, ki jo je s spornimi ravnanji že izvajal v preteklosti.

Anja Radaljac se je odzvala nemudoma in skupaj s sokolegi iz Radia Študent objavila peticijo proti Flisarju, ki je objavljena na spletni strani airbeletrina.si. Med drugim je zapisan tudi sporni stavek, ki ga je povedal Flisar, ki ji je omenil," da je omenjena oseba lepa in seksi in samozavestna, kar vse človek pričakuje od perspektivne intelektualke, kritičarke, avtorice in bogve še kaj", je zaključek stavka v peticiji, a to še ni konec, saj naj bi Flisar nadaljeval še naprej z neprimernim obnašanjem do Radoljceve, ki ji je še povedal," da se on nikoli ne zaljubi v žensko, ki mu ga z nekaj stavki ne bi postavila po konci".

Besedna afera znamenitega pisatelja, ki je pred 30 leti  napisal enega najboljših slovenskih romanov z naslovom Čarovnikov vajenec, že ima hude posledica, saj je odstopilo že mnogo članov združenja PEN, med drugim tudi pesnik mlajše generacije Jurij Hudalin, ki je zapisal, da PEN ni več PEN, ampak le kokošja farma.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.07.2016 ob 19:38 mi smo pravi dedci gost

      In kaj sedaj ta smrklja sploh hoče?! Včasih smo ženskam rekli, da so sexy in so bile vesele in srečne. da jih je nekdo sploh opazil. Sedaj se pa te smrklje nekaj gredo. Feministke zarukane! Evald Flisar je pravi dec, ki ve kaj je prav in pove bobu bob. To so naše generacije, ki jih na žalost ne delajo več. Kolikor slišim iz PEN-a izstopajo večinoma mladi. Čisto pričakovano. Mehkužci za katere ne veš, če je ona ali on. Ta smrklja je staremu iz jajce v jajco skakala, ko je Flisar že pisal. Evald, ne daj se!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.07.2016 ob 19:41 ponosni s tabo gost

      ne daj se -generacijo, take smrklje pa prepustiti cicibančkom

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.09.2016 ob 23:28 gost

      Kdo je čipka, ki ji je uspelo sčipkati toliko podpisov, ko je v ozadju "politika" edinosti kot fašistične falange jugoboljševizma, je znano: nihče danes več ne ve zanjo. Evald Flisar je odličen avtor, intelektualec prvovrstnh znanj, je ustvarjalec bolj kakor vodja.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.