https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Petrovski pisker - tekmovanje v kuhanju Goričkega čušpajsa

Kdaj: Sobota, 13.08.2016 ob 14:00

Kje: Gornji Petrovci, Gornji Petrovci - pri nogometnem igrišču

★ PETROVSKI PISKER - Tekmovanje v kuhanju Goričkega čušpajsa @Gornji Petrovci ★

♪ ♫ DJ El Harinho ♪ ♫

● Fešta ● Igre ● Dobra hrana ● Party pijača ●

KMN Gornji Petrovci prireja tekmovanje v kuhanju Goričkega čušpajsa - enolončnice.

:: ČUŠPAJS ::

Čušpajs je enolončnica, ki naj bi nastala v 19. stoletju, kuhali pa naj bi jo po celotni tedanji Avstro-Ogrski in sicer v različnih krajih drugače oziroma različno celo od hiše do hiše. Beseda »čušpajs« izhaja iz nemške besede »zu Speise«, kar po slovensko pomeni »ob shrambi«. Ime čušpajs naj bi dobile jedi, v katere so gospodinje dale tisto, kar so imele pri roki.

:: SISTEM TEKMOVANJA :: 

Tekmujejo 2-3 kuharji v ekipi, ki bo skuhala 5-10 litrov čušpajsa. Vsaka ekipa lahko uporabi svoj kotel, če ga nima, mu tega priskrbi organizator. Uporabo sposojenega kotla je potrebno napovedati ob prijavi. Ekipe bodo dobile tudi drva, in sicer na kraju prireditve. Ekipe bodo na dan prireditve dobile svinjsko meso (približno 1 kilogram) in kruh. Za ostale sestavine, začimbe in kuharski pribor morajo poskrbeti tekmovalci sami. Vse ekipe bodo dobile tudi plastične krožnike in pribor, da bodo lahko ponudile svoj čušpajs za pokušnjo. Ocenjevanje čušpajsa bo okoli 18. ure, zato morajo biti ekipe na prizorišču ob 14. uri. Tekmovanje bo spremljala komisija. Ocenjeval se bo okus, barva, oblika ter prostor za kuhanje.

:: PRIJAVNINA :: 

20 EUE na ekipo. Poravna se na dan prireditve. Prijave so možne do 10.08. na ☎ 031 675 204 ali e-mail: nino.skalic@gmail.com. Prosimo, da v prijavi navedete ime ekipe, poimenski seznam tekmovalcev in kontaktne podatke vodje ekipe (tel. številka). Število ekip je omejeno zato pohitite s prijavami.

:: NAGRADE ::  

Nagrade za najboljše ekipe + posebne zahvale za vse ekipe (več informacij kmalu). Dodatne informacije na ☎ 031 675 204 – Nino.

Vidimo se, vljudno vabljeni!

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.