https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bodo vajenci po novem le še poceni delovna sila?

Slovenija, 27.07.2016 ob 11:30  

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravljajo nov sistem vajeništva za katerega v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) menijo, da bo zgolj subvencioniral delodajalce, kakor dejansko podpiral vajeništvo. Zato so pozvali k spremembam predloga še v okviru javne razprave, ki bo trajala vse do 19. avgusta.

 

Delodajalec bo prejel subvencijo za vajenca

Izvršni sekretar za trg dela in delovno pravo pri ZSSS Andrej Zorko je povedal, da jih v novem predlogu zakona najbolj moti to, da bodo delodajalci, ki bodo vzeli na usposabljanje vajence, prejeli državno subvencijo. Po izteku usposabljanja jim vajenca ne bo potrebno zaposliti. Zato po njihovih besedah obstaja upravičena bojazen, da se bodo delodajalci posluževali vajencev le kot poceni in subvencionirane delovne sile. Na ta način naj bi po Zorkovih besedah nastala nova skupina prekarnih in slabo plačanih delavcev so poročali na RTV Slovenija.

Foto: www.freeimages.com

Pri tem dodaja uspešen primer vajeništva iz tujine, kjer vajence financira delodajalec in ne država. Saj ima delodajalec interes, da si pridobi najboljše kadre in jim je zato tudi pripravljen plačati vajeništvo ter jih usposabljati. Zato meni, da je pristop z vidika financiranja vajeništva s strani države in ne delodajalcev zgrešen.

Vajence bodo lahko usposabljali tudi neplačniki

Nadalje je Zorko povedal, da se jim zdijo zgrešene določbe, po katerih bi lahko vajence usposabljala vsa podjetja brez omejitev. Torej po tem takem, bodo lahko vajence usposabljala tudi podjetja, ki zaposlenim ne plačujejo prispevkov in kršijo delovno zakonodajo.

V primeru sporov delodajalska zbornica kot arbiter

Po besedah Martina Muršiča generalnega sekretarja Sindikata obrti in podjetništva Slovenije (SOPS) se jih zdi neprimerno, da je v predlogu zakona predvideno, da bo v primeru sporov med vajencem in delodajalcem arbiter ena izmed delodajalskih zbornic. Po njegovih besedah je z vidika neodvisnosti neprimerno in ni za pričakovati, da bi delodajalske zbornice v primeru sporov zaščitile pravice vajencev. Zato predlagajo, da bi v zakonu predvideli varuha pravic vajencev, ki bi deloval v okviru ZSSS. 

Po besedah predsednika ZSSS Dušana Semoliča zakon premalo ščiti pravice vajencev. Muršič pa še predlaga, da bi mogel delodajalec po izteku vajeništva slednjega zaposliti za določeno obdobje, v nasprotnem primeru pa bi mu moral izplačati odpravnino.

Sporna je oblika zaposlitve

V predlogu zakona je veliko pomanjkljivosti, prav tako pa ni opredeljeno za kakšno vrsto zaposlitve dejansko gre, meni Želimir Stanić iz sindikata Mladi Plus. Zato tudi ni jasno kakšno socialno zaščito bo imel vajenec in kako bo prihodek iz naslova vajeništva vplivala na upoštevanje v družinskih prihodkih in za socialne transferje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.07.2016 ob 14:09 gost

      naj delodajalci samij zaposlujejo, država pa naj ta denar nameni tistim, ki so zastonj delali 35 -45 let, če delodajalci kader rabijo, ga naj zaposlijo, oziroma zvišajo plače tistim, ki v tovarnah, pri privatnikh životarijo, banda delodajalske.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.07.2016 ob 14:18 afta he gost

      Tisti, ki je že zdaj bogat, bo še bolj bogat (delodajalec). Reven pa bo še bolj reven (vajenec). Kaj je cilj tega? Nazadnje bo dal delodajalec vajencu manj kakor bo dobil subvencije. Ker bo imel vajenca, bo lahko odpustil nekoga, ki je pri njem redno delal, ker dvomim, da bi se obseg dela zaradi vajeništva povečal. Naj uvedejo v javni upravi vajeništvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.07.2016 ob 17:18 kl gost

      Država očitno sili delodajalce da lahko delavce imajo kot sužnje .Banda lopovska eni pa drüjgi

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.07.2016 ob 18:52 gost

      mislim, da so v vodstvu naše ljubljene dežele slovenske vsi poneumljeni, ne morejo pravniki pa šolniki voditi države, zato smo v p.... m... !

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.07.2016 ob 11:49 gost

      Vdveh letih so nekatere firme zaposlile toliko delavcev, ki jih brez pomoči države nikdar nebi, se pravi teh delavcev firme ne rabijo, ker jim potemtakem nič ne pomenijo. Kajti noben lastnik ni tako neumen, da bo plačal delavca, če ga ne rabi. Ne more 7 delavcev opravljati eno operacijo, celo v današnjem času, ko so slovenski delavci predragi. Skropocalo je državni aparat, ki ki zapravlja davkoplačevalski denar.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.07.2016 ob 11:59 arpad-lendava, poznam privatni gost

      2014 leta (oktober) privatnik pove: ne morem zaposliti delavca, ker mi država ne da pomoči. Torej, ko mu država odobri pomoč, ga zaposli, skasira 7000 eur, da delavcu 550, še manj (ker ga ima pod neko pogodbeno delo), po 5-6 mesecih pa ga odpusti.Tako prihrani 300 eur, postopek ponovi in naračun države pri nekaj delavcih mastno zasluži letno plačo.Kaj pa naredi država?. Boli jo kurac za davkoplačevalski denar, glavno je fotelje v državnem aparatu. In ti posranci učijo narod pokolenja, neumen slovenski sužnjaški svet jim pa ploska

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.07.2016 ob 17:36 analitik gost

      verjetni si mislil prihranek 3000 eur, tako pa že, je realnost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.