https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Cvetka Hojnik - slikarka in ustvarjalka, ki išče navdih v odnosih med ljudmi

Lendava, 15.09.2016 ob 10:00  

Cvetka Hojnik je navdušena ustvarjalka - klasična slikarka, ki slikarstvo nadgrajuje še z  eksperimentiranjem z zavrženimi tekstilnimi materiali ali drugimi že uporabljenimi materiali. Ima status samostojne kulturne ustvarjalke s področja slikarstva, njena specialnost je likovna teorija. Razen ustvarjanja še poučuje na Srednji šoli za oblikovanje v Mariboru in na strokovnem študiju Oblikovanje materialov v Mariboru. Skupaj s Ferijem Lainščkom je ustvarila likovno - pesniško zbirko Posončnice v štirih jezikih in izdala še večje število drugih umetniških knjig. Je članica Društva likovnih umetnikov Maribor, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Avstrijskega društva likovnih umetnikov ter Društva mednarodnih svobodnih umetnikov. Umetnico vam danes predstavljamo v sklopu Pomurskih novic.

Umetnica nam je v pogovoru zaupala kako se je navdušila za ustvarjanje: »Na fakulteti za Oblikovanje tekstilij in oblačil sem imela odličnega profesorja, Darka Slavca, ki me je usmerjal skozi moje študijsko delo in me tudi vzpodbujal pri razmišljanju in ustvarjanju. On je glavni »krivec« za moje slikanje.« Obiskovala je Gimnazijo v Murski Soboti, ki je kot pravi bilo odlično izhodišče za izbiro študija.

Skupaj s Ferijem Lainščkom je ustvarila likovno - pesniško zbirko Posončnice v štirih jezikih. Prav tako je izdala umetniške knjige Hologrami ljubezni, Ne bodi kot drugi, Sončna hiša ter Bližina na poezijo Ferija Lainščka in umetniške knjige po pesmih Enza di Grazie, Luciana Morandinija ter Mika Markarda. Največja prelomnica v njenem ustvarjanju je bila leta 2013, ko je imela pregledno razstavo svojih del v Galeriji – Muzej Lendava. Ob tej priložnosti pa je izšla še njena monografija.

Kako vas je pot pripeljala na fakultete?

Po končani gimnaziji sem kolebala med medicino in slovenistiko, potem sem se po naključju znašla v na Naravoslovni tehniški fakulteti na Designu oblačil in tekstilij. Od tukaj izhaja ljubezen do različnih materialov, ki jih uporabljam na svojih delih. Nekaj časa sem študirala na Akademiji za likovno umetnost sodobne slikarske tehnike, študij pa nadgradila z magisterijem na Šoli za slikanje in risanje.

Ustvarjalno pot je začela z velikimi tekstilnimi slikami

Njena prva dela so bila narejena iz zavrženih tekstilnih ostankov, ki jih je kombinirala v tekstilne slike velikih formatov.

»Ustvarjanje sem začela z velikimi tekstilnimi slikami, v novejših slikarskih delih pa prihaja do dodatne redukcije likovnih prvin in hkrati do spajanja vseh dosedanjih izkušenj, ki me vodijo do vse bolj prefinjenih oblikovnih rešitev, kar  odseva obenem prodornost vsebinske zasnove. V časih, ko doživljamo prenasičenost prostora, ki nas obdaja in nas često prevzame občutek utesnjenosti, delujejo minimalistične rešitve kot protiutež, kot dragocena priložnost, da usmerimo svojo pozornost, pridobiti čas za kontemplacijo in se znamo zazreti v globino. Prevladujoči racionalni zasnovi vtisnejo materični površinski posegi organski pridih in bistveno obogatijo izraznost slik. Raziskujem prostorsko razsežnost, vsaka slika na novo zaživi svojo specifično dimenzijo in jo zavoljo simbolike presega,« je še pri tem dodala o svojem ustvarjanju.

S kakšnimi materiali ustvarjate?

V mojih delih so prisotni različni materiali, eksperimentiram z lepili, bolj ali manj so prisotni tudi reliefni nanosi, želim doseči različne vrste svetlikanja površin. Tudi črnine so lahko različnih nians in to je v tem trenutku moja preokupacija pri delu. Prav tako v zadnjem času uporabljam tudi les, ki daje delom toploto in prijaznost.

Kaj vas navdihuje, kje dobivate inspiracije in ideje?

Snov  - tematiko za svoja dela vedno jemljem iz vsakdanjega življenja, predvsem pa iz odnosov med ljudmi, ne glede na to, v kakšni povezavi so. Kvadrat je v osnovi moški lik, krog je ženski lik . Najti uravnoteženost v vsakdanjem življenju je ena izmed bistev, ki jo lahko ves čas opazujemo in jih tudi po svoje kreiramo. Kvadrat in krog, predstavljata sintaktično osnovo likovne pripovedi. Kvadrat s pravokotniško izpeljavo, pogosto na podlagi zlatega reza, predstavlja v pitagorejskem nauku, izhajajočem še iz predhelenističnih izročil, simbol tetrade, torej štirih filozofskih elementov, ki imajo vsak svoje število: zemlja 4, voda 3, zrak 2 in ogenj 1.  Aritmetična vsota prvih štirih števil je število 10, dekada, simbol univerzalnega znanja, popolnosti in božanskosti, ki se odraža tudi v umetničinih spiralah, simbolih življenja in plodnosti.

Krog predstavlja orbis mundi, torej vesolje in duhovno dimenzijo, Prodor v prostor predstavljajo najnovejše, že omenjene sfere ali krogle, ki se lahko iz slikovne površine "odkotalijo" tudi na tla, pri čemer zbujajo žični prepleti. Najnovejši ciklus sicer označuje popolna črnina, ki jo doživljam kot duhovno, transcendentno dimenzijo, a hkrati pomeni tudi avtoportretno značilnost, saj se sama rada odevam v osebno kreirana črna oblačila. Potrditev mojega dela pa so vsekakor razstave.

Trdo delo je prineslo številna priznanja

Za umetnico so dolga leta trdega dela in odrekanja, ki pa so obrodila sadove in je zato prejela tudi številna priznanja za svoje delo.

»Za svoje ustvarjanje sem prejela več nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado DLUM-a (Društva likovnih umetnikov Maribor) leta 2006 in 2014, posebno priznanje na razstavi Hommage Spacalu 2007 in veliko odkupno nagrado na Ex Temporu Piran na  temo Soline (2009) in priznanje župana mag. Antona Balažeka za kulturne dosežke doma in v tujini (2013).«

»Najpomembnejše priznanje župana Lendave mag. Antona Balažeka za kulturne dosežke doma in v tujini, največji dosežek pa pregledna razstava mojih del v Lendavi in izid monografije. Imela sem veliko razstav v tujini, predvsem v sosednjih državah, pa tudi na Japonskem, v ZDA in v Kanadi. Razstave v tujini so povezane z ogromnimi finančnimi stroški, zato je na žalost potrebno narediti pred vsako odločitvijo o sodelovanju tudi selekcijo in kompromis, kdaj in ali se boš razstave sploh udeležil,«  je še povedala.

Svoje znanje prenašate tudi na mlade, kako slednji sprejemajo in se zanimajo za umetnost in ustvarjanje?

Mladi se v današnjem času najraje poslužujejo sodobnih ustvarjalnih prijemov povezanih z ustvarjanjem. Glavni je računalnik. Osebno še vedno zagovarjam energijo lastnega slikarskega ali risarskega pripomočka. Šele ko se naučiš izražati na papirju s svinčnikom lahko posežeš po računalniških programih za oblikovanje in svoje ideje nadgradiš. Razumljivo pa moraš svoje delo znati tudi zagovarjati in ga predstaviti v javnosti.

Skoraj vsako leto sodelujem na srečanju mladih raziskovalcev Mladi za napredek Maribora z raziskovalnimi nalogami s področja umetnosti in tekstilstva. Prav tako sem tudi mentorica pri diplomskih nalogah študentov na študiju Oblikovanje materialov.

Ali tehnologija vpliva na vaše ustvarjanje?

Sem klasična slikarka in zagovarjam platno in čopič, Zaenkrat se sodobnih tehnologij na svojih delih ne poslužujem. Sedanji trend v svetovnem merilu pa se ponovno vrača h klasičnemu slikarstvu.

Kdo so zdaj vasi vzorniki v svetovnem merilu?

Vedno znova me navdihuje Malevič, s svojim kontruktivističnim pristopom k delu predvsem v svojem zrelem ustvarjalnem  obdobju in tudi s svojo filozofijo »manj je več«, katere se skušam držati tudi jaz, vendar svoja dela nadgrajujem še z različno kompozicijo in kombinatoriko slik.

S katerimi umetniki in ustanovami sodelujete?

Zelo uspešno sodelujem z Galerijo- Muzejem Lendava, z Društvom likovnih umetnikov Maribor, katerega članica sem in z društvom Kons v Trstu. Kar nekaj razstav sem imela z Ireno Gaiser, predsednico društva.

Kakšni so vaši cilji?

Ciljev je vedno veliko. Morda ima v tem trenutku prioriteto slikarstvo in iskanje novih, minimalističnih rešitev v ustvarjanju.

Kaj počnete v prostem času?

Prosti čas je povezan z ustvarjanjem. Slikarstvo, razmišljanje in iskanje rešitev so postali del mojega življenja.

Foto: Osebni arhiv

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.