https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomer: ne računalniških mišk, v roke so jim dali motike, lopate in grablje

Ljutomer, 12.09.2016 ob 13:22  

Društvo Rast Ljutomer skrbi za ranljive skupine prebivalstva na področju socialnega, psihosocialnega in zdravstvenega varstva.


Izboljšanje socialnega položaja, lajšanje socialnih in psihosocialnih stisk, ustvarjanje možnosti za čimbolj kakovostno življenje oseb s posebnimi potrebami, zaposlovanje z osnovno dejavnostjo »ekološka pridelava hrane« so le nekateri izmed njihovih ciljev.  Uresničujejo jih predvsem z učenci Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer, ki obdelujejo svoj vrt.

Nelica Petek, predsednica društva, pravi, da se je potreba po vzpostavitvi društva pojavljala že nekaj let. »Zaposleni na osnovni šoli s prilagojenim programom smo namreč že več let opažali, da mladostniki, naši bivši učenci, ne dobijo zaposlitve. Čeprav je v zadnjih letih bila zaposljivost nasploh res težka, smo vseeno prepričani, da so ranljive skupine še težje zaposljive.«

Obdelovanje zemlje za osebnostno rast

Za prioritetno vez vključevanja oseb s potrebnimi potrebami niso iskali bližnjic v tehnologiji. Izbrali so vrt. »Že med samim šolanjem  opažamo, da imajo in potrebujejo učenci stik z naravo in okoljem. Dejavnosti, ki so povezane z delom in ustvarjalnostjo izven zidov, so jim blizu,« razlaga Petkova. V okolici šole je dovolj površin, kjer lahko razvijajo potenciale mladostnikov, tako da je kombinacija odlična. »Mladostniki imajo to možnost, da spoznajo drugačne načine pridelovanja zelenjave in obdelovanja zemlje. Takšne izkušnje jim bodo pripomogle tudi k osebnostni rasti in ozaveščanju o zdravem načinu življenje,« je prepričana gonilna sila društva.

Ko žanješ sadove svojega dela ...

Petkova dodaja, da se njihovi učenci veselijo vsake aktivnosti zunaj šole, v ta namen izvajajo tudi dnevne dejavnosti. Učenci v pomladnih mesecih tako opazujejo rast rastlin, ki so jih posejali, spremljajo njihove spremembe in skrbijo za njih. »Največje veselje je v jesenskem času, ko po obiranju pridelkov praznujejo ob lastno pridelanem praženem ali kuhanem krompirčku, mešani solati, sladkem malininem soku, palačinke ali pecivo pa premažejo z nešpljevo marmelado.«


Možnosti zaposlovanja majhne

V našem okolju je veliko brezposelnih oseb iz ranljivih skupin. Petkova pravi, da imajo majhne možnosti zaposlovanja, »saj sploh ni zagotovljenih primernih možnosti.« Zaradi tega po njenih izkušnjah prihaja pri teh osebah do občutka manjvrednosti, izločenosti, slabe samopodobe, zatekanje k neustreznim oblikam vedenja. »Osebe izgubljajo stik z zunanjim okoljem in postajajo osamljene. Zaradi tega se nato vedno težje vključujejo v socialno in delovno okolje.« Tudi zato je glavni cilj društva v prihodnosti vzpostavitev zaposlitvenega centra.

Foto: Društvo Rast Ljutomer

Pridelovali bodo vrtnine

Zaposlitveni center bo namenjen invalidnim osebam in rizičnim skupinam. Še posebej si bodo prizadevali zaposliti osebe, ki so končale program z nižješolskim izobraževanjem. Osnovna dejavnost zaposlitvenega centra bo obdelovanje vrtnih površin in pridelovanje vrtnin. »Z njimi bi oskrbovali bližnje ustanove, podjetja in predvsem šole, saj želimo zagotoviti otrokom svežo, ekološko in lokalno pridelano hrano. Seveda pa bodo potrebna tudi kooperacijska dela, s katerimi bomo zapolnili tista obdobja, ko je stik z naravo nekoliko manj aktualen,« načrte za prihdodnost razkriva Petkova. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.09.2016 ob 14:47 eko gost

      to da je ekološko poleg železnice meda ja ne drži ... kot piše v članku ... poleg še tehnostroj kemikalije od barvanja ....

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.09.2016 ob 18:03 Marija gost

      Ja nekdo je spet dobro pokasiral :) samo v tem je fora

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.09.2016 ob 18:11 Tina gost

      "Spermakultura" ni uspela, pa so se na OŠ Ivana Cankarja tudi nameravali oskrbovati sami :)))... samo trava je rasla, tako da... probajmo dalje idemo dalje. Komuuuu le? v tej nesrecni sloveniji

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.