https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nova metoda zdravljenja: Slovenci prvi na svetu uspešni v uporabi elektrokemoterapije v jetrih

24.09.2016 ob 11:30  

Tudi v Sloveniji nam uspe včasih biti prvi. Naši znanstveniki in zdravniki so prvi, ki uporabljajo elektrokemoterapijo za zdravljenje globoko ležečih rakavih tumorjev. Študijo o tem so julija objavili v ameriški medicinski reviji Journal of Surgical Oncology.

V okviru študije je bilo na Onkološkem inštitutu Ljubljana uspešno operiranih prvih 16 bolnikov z rakavimi zasevki na jetrih, ki so bili posledica primarnega raka na debelem črevesu in danki, julija pa so operirali tudi prve bolnike s primarnim rakavim tumorjem na jetrih v UKC Ljubljana in z zasevki na jetrih v UKC Maribor. Gre za uporabo elektrod, s katerimi s pomočjo električnega toka odprejo rakave celice, da lahko zdravilo – kemoterapevtik – lažje pride do njih. Postopek je enkraten in traja od pol ure do 45 minut. V tem času zdravnik zada smrtni udarec rakavemu tumorju in ta v naslednjih tednih odmre in ga telo izloči, tako da ga ni več. Bistvena prednost postopka je učinkovitost, in to ob manjši uporabi citostatikov, ki imajo zato manj stranskih učinkov na telo, sta za Delo povedala biologa dr. Gregor Serša in dr. Maja Čemažar.

Foto: zurnal24.si

Kako se loči nova metoda od standardnega zdravljenja?

»Za zdravljenje raka se že od druge svetovne vojne standardno uporablja kemoterapija. A težava nekaterih citostatikov, torej kemoterapevtičnih zdravil je, da ne dosežejo tarče znotraj celice – to je okvarjene molekule DNA. Električni impulzi, ki jih uporabljamo, naredijo pore v celicah in jih tako odprejo, da citostatik lažje pride v celico. Elektrokemoterapijo že uspešno uporabljajo za zdravljenje kožnih tumorjev po vsej Evropi, mi pa smo naredili velik prodor, ko smo jo uporabili tudi za globokoležeče tumorje in to opisali. V kliničnih študijah jo uporabljajo tudi v Italiji za zdravljenje kostnih metastaz in tumorjev na trebušni slinavki, vendar še niso objavili študije z rezultati,« še v nadaljevanju pojasni dr. Čemažar.

Elektrokemoterapija se je na koži zelo dobro izkazala ne glede na tip tumorja. Učinkovitost zdravila se v primerjavi z drugimi standardnimi metodami zaradi električnih impulzov poveča tudi večtisočkrat. Je tudi do bolnika prijazna metoda, saj zadostuje enkratno zdravljenje, bolniki, ki jih obsevajo, pa morajo prihajati nekaj tednov. Tudi v primerjavi s kirurgijo je manj zahtevna, saj ni potrebna anestezija, ni nobene rane, le krasta. Po uspehu metode z elektriko na koži zdaj torej poskušajo iti z isto metodo v telo. Tumorji na koži, ki so primerni za zdravljenje z elektrokemoterapijo, so veliki od dva do tri centimetre. Če so na drugih organih večji, je treba tehnologijo prilagoditi.

Foto: bodieko.si

Pri prvi fazi klinične študije, ki je torej že bila izvedena, je najpomembnejša varnost, pri naslednji pa tudi učinkovitost in seveda širitev metode. Študija bo predvidoma končana leta 2016. Sicer je študija, objavljena od aprila 2014, je javno dostopna in si jo lahko pogledate tukaj.

Slovensko znanje pa se širi v tujino ne samo s člankom, ampak tudi s predavanji na svetovnih kongresih. Oktobra bodo naši znanstveniki svoje dosežke z elektrokemoterapijo predstavili na konferenci o uporabi elektrike v medicini Bioelectrics symposium v ZDA, prihodnje leto na Poljskem in tudi v Sloveniji, kjer bo v Portorožu 1. svetovni kongres elektroporacije. V Sloveniji tudi sicer vsako leto organizirajo mednarodno šolo o elektroporaciji v Ljubljani, na katero prihajajo najboljši strokovnjaki in študentje z vsega sveta na področju uporabe elektrike v medicini.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.