https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Vilmoš Tkalec - mož, ki je na balkonu hotela Dobray razglasil Mursko republiko

31.12.2016 ob 10:00  

Vilmoš Tkalec, ki je leta 1919 razglasil Prekmurje za Mursko republiko, je bil rojen 8. januarja 1894 v Turnišču, umrl pa je 27. maja 1950 v Budimpešti.

Vilmoš Tkalec je bil sin gostilničarja Števana Tkalca in njegove žene Marije Hochoffer, po osnovni šoli pa je obiskoval in leta 1912 končal učiteljsko šolo v Čakovcu, kasneje pa še glasbeno akademijo v Budimpešti. Pred prvo svetovno vojno je poučeval na osnovni šoli v Črenšovcih, kot vojak prostovoljec je bil leta 1914 mobiliziran v avstrijsko vojsko. Na ruski fronti je bil ujet, po vrnitvi z ujetništva pa je prejel čin nadporočnika. Leta 1917 se je poročil z Ano Margitko Preisler, ki je bila tako kot mati, nemškega rodu.

Razglasil Mursko republiko

Po vojni je poveljeval madžarskim policijskim enotam. Po razglasitvi Madžarske sovjetske republike je 12. aprila 1919 postal vodja sveta Slovenske krajine. 29. maja 1919 ob 11.30 na balkonu hotela Dobray v Murski Soboti razglasil Mursko republiko, ki naj bi združila vse prekmurske Slovence v eni pokrajini. Postal je njen predsednik, njegova vojska, ki je štela 1194 vojakov in 36 oficirjev, pa je hitro zasedla ozemlje Zalske ter Železne županije, naseljene s Slovenci. Od Budimpešte je zahteval, da Madžarske vojaške enote zapustijo ozemlje novonastale republike, a zgodilo se je ravno nasprotno, Madžari so še okrepilo svoje vojaške enote na tem območju. Drugega junuja je prišlo do spopadov in Tkalčeva vojske se je sprva dobro borila, a bila čez dva dni razgnana, 5. junija so boji popolnoma prenehali in enote madžarske sovjetske republike so znova zasedle ozemlje Murske republike.



Po propadu le-te je junija 1919 pobegnil v Avstrijo, a so ga srbske oblasti leta 1920 v Lendavi zaprle. Odtod je kmalu ušel in se skrival v Tešanovcih, nato pa (po izročilu v dom. vasi) odšel na Madžarsko in tam učiteljeval. Policijske oblasti iz Murske Sobote, Lendave, Varaždina in Monoštra so ga še nekaj časa iskale v Sloveniji, na Hrvaškem in na Madžarskem, saj je služboval blizu Budimpešte v vasi Szigetujfalu.

Skladatelj madžarske glasbe, ki ni pozabil na svoje korenine

Leta 1929 se je kot 36-letni učitelj zaposlil v Kistarcsi in si pomadžaril priimek v Tarcsai (ali Tarcsay). Čez dve leti se mu je rodila hčerka Zorica (Hajnalka), sam pa je bil uspešen skladatelj madžarskih pesmi, ki je nastopal v Budimpešti in drugih večjih mestih na Madžarskem. Na svoje korenine ni pozabil in je leta 1939 izdal slovensko berilo za osnovne šole Vend-szlovenszka kniga cstenya, čeprav uradno ni naveden kot avtor in urednik. Obvladal je več jezikov in prevajal razna besedila ter pesmi iz nemščine, italijanščine, hrvaščine in ruščine.

V času druge svetovne vojne je bil rezervni nadporočnik, po vojni pa je živel v Budimpešti z drugo ženo Rozalijo Jagoš. V tem zakonu se je rodil sin Vilmos Tarcsai ml. Posmrtni ostanki Vilmoša Tarcsaija so pokopani na pokopališču na Čepelskem otoku (Budimpešta), kamor ga je s pokopališča Farkasréti v Budimu dala premestiti hčerka Zorica.

 

Viri:
 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.12.2016 ob 12:57 Stewen-srečno 2017! gost

      VILMOŠ TKALEC: "HEROJ" IN ŠE KAJ - Nisem noben zgodovinar, ne specialist za kako drugo področje, ampak bolj "deklica za vse". Tako tudi ne vem veliko o Vilmošu Tkalcu, rojenim pred 127 leti. Da, bil je "vizionar" in oklical Prekmurje za repubiko. Preganjali so ga kot hudiča. O njem "govori" tudi dokumentarno-igrani film TVS. In prav tem filmu so (odigrani) tudi posnetki o njegovem "delovanju" v Medžmurju, kjer pa ne on ne sodelavci ni(so) skoparil(i) z municijo in je/so pobili kak ducat Medjimurcev. To sem zapisal po spominu na prizore iz filma. Že tedaj se mi je postavljalo vprašanje, ki ga zdaj obnavljam: Je možakar za pobijanje kdaj odgovarjal ali pa je kot "borec za svobodo" (kot mnogi drugi) tega bil "oproščen"? Dejstvo je namreč, da so po drugi svetovni vojni tudi na Madžarskem (za)vladali komunisti. O mrtvih vse dobro, toda: Vilmoš,Vilmoš....zakaj si to počel? (Pripis: Vesel bom, če se bo oglasil kdo,ki bo moje pomisleke z argumenti - demantiral, ali pa namignil na še kaj bol nespodobnega).

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2016 ob 21:11 gost

        Štefan, rajši bodi tiho in dajaj vtis, da si bedak, kot pa, da spregovoriš in ta vtis potrdiš.

        9 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.01.2017 ob 12:48 St. gost

        Zgornji tekst bi lahko konkuriral Večerovem bobu leta. Sam se seveda nimam za bedaka; če pa že to sem (toliko stvari vem, tolikooooo ne vem), pa sprejmem kritiko, če jo gost malo omili, recimo: pameten bedak. Tak je po mojem mnenju tudi pisec. (1:1)

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.01.2017 ob 18:58 Marmur gost

        Gost, ki si se oglasil ob 21.11, če kritiziraš druge, naved argumente, ne pa da napišeš nekaj splošnega. Tako pa zna biti, da si tudi ti pameten bedak, kot ti je odgovoril St.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.12.2016 ob 16:42 gost

      sramota, da slovenski medij poveličuje madžarona, ali naj bo to razumljeno kot avtorjevo zanikanje oz.samozatajitev slovenstva

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2016 ob 21:19 gost

        Se strinjam s tabo. Ampak pomurec.com imenovati medij, še posebej pa slovenski medij, ta je pa malo prehuda.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.12.2016 ob 18:19 Marmur gost

      Stewenu sem dal pozitivnega všečka (modri palec navzgor). Meni pa sploh mi jasno, kako je mirno in lepo živel na Madžarskem, če pa je razglasil Mursko republiko in s svojim vojaštvom zasedel območje na Madžarskem, kjer živijo pripadniki slovenske narodnosti (Porabje).

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2016 ob 18:50 Marmur gost

        Oj, zmotil sem se glede zasedbe Tkalčeve vojske območja na Madžarskem, kjer živijo Slovenci. Na zemljevidu je namreč jasno označeno ozemlje Murske republike, ki je vključevalo le večji del Prekmurja. Ampak to ne spreminja mojega pomisleka, kako je Tkalec lahko mirno in lepo živel na Madžarskem, ko pa se je "boril" proti njim. In zakaj so ga aretirali v Lendavi (od koder je pobegnil)?

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.12.2016 ob 18:46 gost gost

      Premalo vemo o tem pomembnem možu, ker se o njem v šoli nikoli nismo učili. Kljub vsemu pa je pomemben za prekmurce in, če bi mu v času, ko je zasedel Prekmurje vojaško pomagal general Maister bi se vse odvilo drugače.KLjub vsemu pa je bil pomemben mož, vizionar, ki bi si zaslužil obeležje v M. Soboti in še kje v Prekmurju. In vsi, ki mislite drugače, malo preštudirajte njegovo delovanje, njegovo hrabrost in kljub vsemu tudi patriotizem. Lahko je danes kritizirati, a takrat so bili drugačni, trši časi in malo ali nič takih ,ki bi si upali vsaj pomisliti na kakšno odcepitev prekmurcev od madžarov. Velik mož, a žal kot marsikateri pomembnež spregledan in pozabljen. Vendar se tudi tu premika in upajmo, da bo krivica popravljena.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2016 ob 20:01 Marmur gost

        Ker ti očitno veš več o Vilmošu od nas drugih, kako potem nisi pojasnil, zakaj je bil na Madžarskem dobrodošel (niso ga preganjali, niso mu sodili), če pa se je boril proti njim, za odcepitev Prekmurja (Slovenske krajine) od Madžarske sovjetske republike. Ne trdim pa, da ni naredil kaj dobrega tudi za Slovence (Prekmurce). a ne vem. če si zares zasluži, da bi mu postavili spomenik. General Maister je najbrž dobro vedel, zakaj mu ni priskočil na pomoč.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2016 ob 21:17 gost

        Pojma imaš! Včasih je potrebno kaj prebrati, ne pa na pamet, kar tako, pisariti. Tkalec je bil po domače povedano prodana duša, madž.aron na kvadrat!

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.01.2017 ob 3:52 gost

      To je ena izmed zgodb, ki nas Prekmurce dela drugačne. Žal je ne znamo izkoristiti, kot še katero drugo.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.01.2017 ob 11:40 St. gost

      Oglej si film MURSKA REPUBIKA 1919 v arhivu MMC TV Slovenija!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.01.2017 ob 9:39 gost

        Verodostojnost filma je vprašljiva, te zgodovinske epizode še ni nišče znznstveno raziskal.

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.01.2017 ob 19:48 Marmur gost

        V filmu se da prikazati tako ali drugače. Saj ni sporno dejstvo, da je Vilmoš Tkalec razglasil Prekmursko republiko in zahteval umik madžarske vojske. Vendar, ali je realno, da bi Prekmurska republika lahko delovala kot uspešna samostojna država? Mislim, da ne. Torej bi se najbrž priključila k Madžarski, saj je bil Tkalec z njo močno povezan (v čalnu je navedeno, da je po koncu 1. svetovne vojne poveljeval madžarskim policijskim enotam). No, lahko bi se pridružila novonastali Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov (kasneje pa še avtomatsko h Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prekmurje v celoti pa je bilo sicer z mirovno pogodbo v Parizu dodeljeno novonastali državi in s tem povezano z matičnim slovenskim narodom.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.01.2017 ob 13:23 Goričanec gost

      ... o lubi PREKMURCI nehajte se kregati med sabo, saj nam niti Tkalec niti Maister nista prinesla nič dobrega - prvi mogoče malo revolucionarnih misli drugi pa, za Štajerce ja za Prekmurce bore malo, pa Zdravo in srečno vsem v novem letu.....

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.01.2017 ob 20:33 čarni vrag gost

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.