https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Dnevi slovenskega turizma v Radencih: v turizmu bo obvezno potrebno izkoristiti številne priložnosti, ki se ponujajo

13.10.2016 ob 11:30  

Slovenski turizem v zadnjih letih beleži hitro rast prihodov in nočitev turistov. Vendar pa se turistična panoga, še posebej hotelirstvo, še ni otresla finančnih težav, so včeraj ugotavljali govorci na Dnevih slovenskega turizma (DST) v Radencih. Veliko je bilo pozivov h kreativnosti in sodelovanju.

Na DST se je v sredo odvil plenarni del, ki se ga je udeležil tudi premier Miro Cerar. Slovenija je dežela presežkov, rezultati v slovenskem turizmu so rekordni. A za številkami so številne priložnosti, ki jih še ne znamo dovolj izkoristiti, je dejal premier. Turističnim delavcem je priznal osrednjo vlogo pri razvoju in uspehu panoge. Vendar pa brez vlade in drugih delov družbe tudi turizem ne more uspevati, je opozoril. Pozval je k inovativnosti, homogenosti in sodelovanju tako znotraj turistične panoge kot tudi med turizmom in vlado, navaja STA.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki si je zjutraj ogledal tudi 63. Gostinsko turistični zbor, je tako na dopoldanski novinarski konferenci kot na plenarnem delu poudaril, da slovenski turizem na eni strani beleži izredne fizične rezultate, na drugi pa finančni niso tako dobri. Celotni prihodki v panogi hotelirstvo so od leta 2007 do 2015 sicer narasli za 10 odstotkov in so lani znašali 475 milijonov evrov. Vendar pa pod črto hotelski del še vedno beleži izgubo, medtem ko je gostinski del prvič po osmih letih zabeležil pozitiven rezultat, je povedal. Počivalška skrbijo tudi podatki o doseženih cenah na sobo, ki padajo že četrto leto zapored. Prihodki na razpoložljivo sobo so pri 32 evrih, na prodano sobo pa pri 69 evrih, kar je devet odstotkov manj kot leta 2011. »Tukaj je veliko dela, ki ga morajo narediti podjetja, da bomo prišli od prodaje sob z zajtrkom na prodajo doživetij,« je poudaril minister. Počivalšek je izpostavil tudi potrebo po privatizaciji oziroma internacionalizaciji, saj meni, da je državnega lastništva v turističnem gospodarstvu preveč, namesto tega pa bi morali pritegniti več tujega kapitala. V času iskanja primernih vlagateljev pa mora vlada tisti del panoge, ki je v državni lasti, konsolidirati.

Na ministrstvu za gospodarstvo nameravajo slovenskemu turizmu pomagati s številnimi zakonodajnimi spremembami. Tako začenjajo prenovo zakona o gostinstvu, s katero želijo urediti kratkoročno oddajanje nepremičnin v najem, je povedala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar. Pomemben bo tudi novi zakon o Kobilarni Lipica, katerega osnutek je že pripravljen in ki naj bi Kobilarno Lipica preoblikoval v podjetje. Prihodnji mesec bo v javno obravnavo poslan zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki naj bi med drugim zagotovili nov vir financiranja Slovenske turistične organizacija (STO). Do srede leta 2017 pa naj bi dobili tudi novo kategorizacijo nastanitvenih obratov v Sloveniji. Na ministrstvu medtem pripravljajo novo turistično strategijo za obdobje 2017-2021. »Želimo si kratko, jedrnato, učinkovito, povezovalno strategijo s ciljem povečati dodano vrednost in doseči tri milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj,« je poudarila Štravs Podlogarjeva.

Direktorica STO Maja Pak je izpostavila, da bo v ospredju novega strateškega obdobja za slovenski turizem kreativnost in inovativnost - to pa je tudi osrednja tema letošnjega dogodka DST. STO se je po svoji ponovni osamosvojitvi močno usmerila v digitalni marketing, prejšnji teden je zaključila obsežno digitalno kampanjo Make New Memories, s katero so presegli načrtovane rezultate. Decembra bodo zagnali tudi prenovljen portal slovenia.info.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Matjaž Mate je izrazil prepričanje, da bi morala Slovenija bolj staviti na gastronomski turizem, državo pa je pozval, naj gostincev ne hromi z birokracijo. Predsednik Turistično gostinske zbornice Andrej Prebil pa je izpostavil pomen vzgajanja in izobraževanja mladih kadrov.

Foto: FB Miro Cerar

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.