https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Folklorna skupina Leščeček se iz Žalca vrnila z zlatim priznanjem s pohvalo

24.10.2016 ob 11:00  

Folklorna skupina Leščeček, ki deluje znotraj KD Slavko Osterc Veržej, se je v soboto, 22. 10. 2016 predstavila na 2. delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin, Le plesat me pelji, ki je letos potekalo v Žalcu.

S spletom »Smo trlje bile« so navdušili strokovno javnost in dvignili na noge obiskovalce dvorane II. slovenskega tabora, kjer se je dogodek odvijal, navaja prlekija on net. Bučen aplavz, ki je hipoma prehajal že kar v skandiranje, je dodobra napolnil prostor z energijo. Plesalci so zažareli na odru, s pozitivno odzivnostjo pa so svoje dodali tudi gledalci. Splet, ki so ga predstavili Veržejci, se dotika življenja kmečkih žensk nekoč, ki je bilo težaško. Poleg obilice dela zunaj, so skrbele tudi za hišo in otroke. Ob tem so bile vedno v podrejenem položaju moža. Redko so imele priložnost, da so bile same, brez moških. Zato je bilo trenje lanu poseben dogodek, saj so ob tem delu lahko malce potarnale ena drugi in se sprostile - k čemur je zagotovo pripomogel tudi žganičof čej, ki jih je ogreval v zimskih dneh ... in razvnemal njihovo ustvarjalnost. Terilje so bile vedno izkušene ženske, ki so v takšnih okoliščinah znale vzeti pobudo v svoje roke, ter tudi poučiti mlajša dekleta. V spletu Smo trlje bile so plesalci skozi igro, predvsem pa pesem in ples prikazali to nadvlado žensk, ki so se sicer redko znale razvneti v svoji ženskosti, a je pri teriljah že večkrat prešla mejo spodobnega.

Foto: FB Folklorna skupina Leščeček

Igriv, nagajiv in hudomušen prikaz nekoč težkega opravila, je strokovnjake tako navdušil, da so Folklorni skupini Leščeček podelili »Zlato priznanje s pohvalo za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti«. Priznanje je prejel Marko Rus, sicer umetniški vodja skupine in tudi avtor omenjene postavitve. Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora je prejela »Zlato priznanje s pohvalo za plesno izvedbo in koreografijo«. Sicer pa je na srečanju iz Pomurja zaplesala tudi Folklorna skupina Marko, Beltinci. Na prireditvi je za doseganje državnega nivoja prejel priznanje tudi Sašo Ropoša, vodja FS Kajer iz Bučečovec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2016 ob 15:07 gostja lia gost

      Avtor prispevka, oz. uredništvo, še enkrat si preberite naslov, ki ste ga zapisali, morda najdete , kaj je narobe. Slovnica bi vam morala biti obvezno znanje, če že pišete. Nedopustne napake se ponavljajo, zgodi pa se nič.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2016 ob 10:37 gost

      ... se je ..., ...se bo ..., se ni... skratka, nepismeni so!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.10.2016 ob 18:50 Stewen gost

      UREDNIŠTVO - "Podpisujem" opazko gostje Lie! (Napake se ponavljajo, ne zgodi pa se nič!) O, da: najprej je bilo možno komentirati poročilo o Romih, potem pa so vse izbrisali. Še "z računom" ni mogoče. Sam sem sicer uspel (za hip) objaviti dobrohotno razmišljanje.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.10.2016 ob 19:41 jovo gost

      Tako je Stewen, kar uredništvu ne paše -izbrišejo. Pa ja nismo taki laiki, da nebi videli življenja romov-ciganov. Samo očitno nekoga bolijo resnice - oziroma "kaka" odkritja. Toliko smo pa ja že v letih, da primee vidimo "bistro" Tudi mene so izbrisali, bojim se, če bova naprej pametno razmišljala, da naju bodo TAKOJ IZBRISALI, bova morala najti nove "nadimke"

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2016 ob 12:46 vox gost

        vanek je zrihto, ka de v raziskovalnom izobraževalnom centri na noči čarovnic spejvala dr. Tanja Žagar, mag. Robi pa de žagal

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.10.2016 ob 19:42 Pax gost

      Šest vedno niso popravili naslova. Verjetno pa jim sploh ni jasno kaj je narobe.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.