https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pahor se je v sklopu obiska v Argentini srečal tudi s Slovenskim prekmurskim drüštvom

24.10.2016 ob 13:00  

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je kot prvi predsednik republike uradno obiskal Argentino. Minuli vikend se je srečal s Slovenci, ki živijo v Argentini, kjer je obiskal tudi dom Bernal, kjer deluje Slovensko prekmursko drüštvo.

Predsednik je že v soboto zjutraj obiskal Slovensko hišo, kjer vsako soboto pripravljajo sobotno slovensko šolo slovenskega jezika in delujejo predvsem na kulturnem in izobraževalnem področju. Društvo Zedinjena Slovenija iz Buenos Airesa je uradni predstavnik organizirane skupnosti Slovencev v Argentini. Predstavlja močan integrativni dejavnik ne le med Slovenci v Argentini, ampak tudi med izseljenci in matično domovino. Povezuje tudi vse krajevne domove, ki so žarišča kulturnega in verskega življenja med tamkajšnjimi Slovenci.

Društvo je predsedniku Pahorju pripravilo prisrčno slovesnost v počastitev prvega obiska predsednika Republike Slovenije pri Slovencih v Argentini. Na slovesnosti je najprej spregovoril predsednik društva Zedinjena Slovenija Jure Komar, ki je predsedniku republike izrekel dobrodošlico in orisal, kako se v društvu trudijo ohranjati slovenstvo. Spomnil je, da so se tudi pred 25. leti Slovenci, živeči v Argentini, zelo potrudili, da je Argentina izmed držav Latinske Amerike prva priznala Slovenijo in dejal, da stike s Slovenijo zelo cenijo in jih želijo še utrjevati, saj ljubijo svojo domovino. Gospod Komar je ocenil, da prihod predsednika Pahorja vzbuja upanje, da bo v bodoče sodelovanje potekalo v tem lepem duhu naklonjenosti in iskrenosti in da bomo, kot je dejal, »držali skupaj«. Otroški zborček je slovesnost obogatil z venčkom slovenskih otroških in narodnih pesmi. Pod okriljem društva deluje sedem slovenskih šol, v katere je vključenih 247 učencev, in dijaški program, ki ga obiskuje 106 dijakov in sprejema za predsednika se jih je udeležilo zares veliko število.

Foto: up-rs.si

V imenu Zveze slovenskih mater in žena je prisotne pozdravila predsednica zveze gospa Alenka Prijatelj, ki je predsednika republike nagovorila z besedami, »preko vas pozdravljamo vso Slovenijo, ki so jo naši starši zapustili pred 71. leti in tu gojimo slovenski življenjski sok.«

V nagovoru vsem zbranim je Predsednik Republike Slovenije dejal, da mu je v čast, da so ga sprejeli tako naklonjeno in da so se zbrali v tako velikem številu ter da jih lahko pozdravi kot prvi slovenski predsednik in se z vsemi seznani. Predsednik je povedal, da s ponosom vidi, kako so se v težkih okoliščinah izseljenstva in daleč od ljubljene domovine znašli in uveljavili, in dodal, se je v pogovoru z argentinskim predsednikom Macrijem zahvalil Argentini, da je v več obdobjih v težkih časih vedno z odprtostjo sprejemala naše izseljence. Slovenci smo pred četrt stoletja dobili svojo državo in moramo storiti vse, da bomo imeli vsi Slovenci in Slovenke ne samo doma, ampak tudi po svetu ne samo eno državo, ampak tudi eno domovino.

Foto:FB Borut Pahor

Predsednik republike se je vsem prisotnim ter društvu Zedinjena Slovenija zahvalil, da hodijo po poti sodelovanja in sožitja ter slovenski svet in z njim ves svet gradijo z odgovornostjo in ne s strahom. Predsednik republike je predsedniku društva Zedinjena Slovenija gospodu Komarju predal slovensko zastavo - posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države. Ob tem je predsednik dejal, da si želi, naj bo to darilo v znak enotnosti in da bi bilo namenjeno vsem, ki s svojim delom prispevajo, da ostajamo bolj povezani kot skupnost, da se poslušamo in spoštujemo. »Vaše društvo opravlja pomembno vlogo in sprejmite, prosim, to našo zastavo kot znak posebne hvaležnosti, ker se trudite in vzgajate otroke v pripadnosti k slovenstvu,« je še dejal predsednik.

Predsednik republike je nato obiskal tudi dom Bernal, kjer deluje Slovensko prekmursko drüštvo ter obiskal sedež argentinskega radia, kjer nastaja oddaja Okence v Slovenijo, ki je izrednega pomena za slovensko argentinsko skupnost. Popoldne se je na delovnem srečanju sestal s predstavniki slovenskih društev v Argentini. Uvodoma je predsednik dejal, da je počaščen, da so se predstavniki v polnem številu odzvali na njegovo povabilo in dodal, da je to zanj in za Republiko Slovenijo zelo pomemben obisk. Predstavniki društev so predsednika Pahorja in Gorazda Žmavca, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, seznanili z delovanjem njihovih društev ter predstavili svoja prizadevanja in načrte za prihodnost.

Foto:FB Borut Pahor

Predsednik Pahor se je zvečer udeležil slavnostnega koncerta komorne skupine Invasion in uveljavljene mezzosopranistke Bernarde Fink, argentinske Slovenke in nagrajenke Prešernovega sklada. Na svečanem sprejemu za slovenske rojake pa je pozno zvečer predsednik republike pozitivno ocenil vse prizadevne organizatorje in slovenska društva, ki povezujejo predstavnike vseh generacij Slovencev, živečih v Argentini, in se jim zahvalil, ker so ga sprejeli s tako toplino in naklonjenostjo.

V Argentini po ocenah živi približno 30.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, ki so se tja priseljevali v treh obdobjih, glavnina v obdobju med obema svetovnima vojnama.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2016 ob 14:49 Stewen gost

      BIENVENIDOS DOBRODOŠLI - Mogoče se bo kdo "spotaknil" čez Predsednikov obisk v Argentini, češ da to stane toliko in toliko evrčkov. "Sam" (navaden upokojenec) pa sem obisku izseljencev v tej prekomorski državi zelo naklonjen, kajti med prvimi je priznala Slovenijo, za kar so zaslužni slovenski izseljenci, med katerimi je lepo število Prekmurcev. Prav je, da Slovence po svetu (četudi je v tuji državi samo en Slovenec, na primer misijonar) podpiramo moralno in materialno ter ohranjamo z njimi čimbolj neposredne stike. Zelo se počutim srečnega, ko slišim potomca slovenskih koren, živečega daleč od matične domovine, govoriti po slovensko.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2016 ob 15:17 gost gost

      Gost Stewen, zelo lepo si to zapisal. Vsa čast predsedniku Pahorju, res deluje povezovalno, zato ga tudi cenijo doma in po svetu. Dostikrat Slovenci v tujini bolj cenijo svoj jezik, kulturo in vse kar imamo, kakor mi, ki smo doma. Sicer, pa narod, ki je v svoji biti velik, ne more biti majhen.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2016 ob 20:53 gost

        Šli so, končali v Argentini, če bi ostali doma, pa bi končali v kraških breznih ali rudniških jaških.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2016 ob 15:20 stewen gost

      PRAVILNO: slovenskih KORENIN...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2016 ob 16:40 jovo gost

      Tako je Stewen, Slovenci smo in moramo ostati, moramo oziroma smo že nešteto vrlin ponesli v svet. Toda kaj, ko nam teh vrlin primanjkuje doma, kjer bi nam prišle najbolj prav. Ali pa nas "vsemogočni bremzajo", sunce jim šalabajzersko.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.10.2016 ob 21:36 LFL gost

      Ja povezovalno hm hm prideš v LJ Koper , Velenje na Jesenice itd pa se tam PRIČA po dolgem in počez ŠTA SI REKAO ja taki nam vodijo tu politiko v DRŽAVI. To so vsi VOLILCI LEVICE.Zdaj pa še njihovi volilci prihajajo iz ARABIJE. Kurc pa tako povezovanje. PRAVIH SLOVENCEV je zmeraj manj pa če je komu prav ali ne tako NAŽALOST Je. Če se bo tak nadaljevalo bomo SLOVENCI IZUMRLI .

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.