https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Osrednja slovesnost ob dnevu reformacije je potekala v Murski Soboti

Murska Sobota, 29.10.2016 ob 10:00  

Včeraj je v Gledališču Park v Murski Soboti potekala osrednja državna prireditev ob Dnevu reformacije, ki so se je udeležili številni pomembni slovenski gostje.

 

Zbrane je uvodoma pozdravil Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar. Izpostavil je, da je Trubar največji Slovenec vseh časov in da so bili za uporabo slovenske besede zaslužni protestantski duhovniki, ki so v Prekmurju uporabljali domačo besedo.

Slavnostni govornik prireditve pa je bil častni evangeličanski škof na Slovenskem Geza Erniša. »Reformacija je ponudila izhodišča, ki so še danes osnova za premislek, kako naprej na verskem in družbenem področju«, je med drugim povedal Erniša. Spregovoril je tudi o sami reformaciji, delu in življenju Martina Lutra. Po njegovih besedah smo lahko ponosni na reformacijo, ki nas še danes zavezuje »k delu, kako povezati in združevati, a hkrati ne povzročati novih delitev in razpok«.

Proslave sta se med številnimi drugimi pomembnimi gosti udeležila tudi predsednik RS Borut Pahor in prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan. V kulturnem programu, katerega scenarij in režija je delo Vinka Möderndorferja, so nastopili Mešani pevski zbor Štefana Kovača iz Murske Sobote pod vodstvom dirigenta Tomija Bušinoskega, recitirali pa so Renato Jenček, Jožef Ropoša, Ludvik Bagari, Darja Reichman, Irena Mihelič in Matjaž Gruden. Prireditev je v neposrednem prenosu prenašala RTV Slovenija.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.10.2016 ob 10:41 gost

      Rdeči, ja kaj ste pa vi počeli na tej proslavi?

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2016 ob 21:00 črno-rdeči gost

        prišli so se slikat , rdeči so bili do leta 1992 , ko pa se ni več splačalo so pa farbo menjali !

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.10.2016 ob 18:17 Marmur gost

        Ne uvrščam se niti med rdeče niti med črne, a kaj naj bi bilo slabega, če se nekdo udeleži proslave v počastitev dneva reformacije?! Protestantizem nam je prinesel prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvič smo bili poimenovani Slovenci.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.10.2016 ob 6:37 gost

      V času komunizma smo bili v osnovni šoli zapostavljeni kateri smo hodili v cerkev,danes pa se komunisti prilizujejo cerkvi ! (zato nekdar ne reči nikoli)

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.10.2016 ob 18:13 Marmur gost

        Ne vem, kje naj bi to bilo. Učenci našega razreda smo vsi hodili v cerkev, pa nismo imeli zaradi tega nobenih posledic.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.10.2016 ob 18:59 rumram gost

      Viktor Žakelj - leta 1994 je bil med ustanovitelji stranke Liberarne demokracije Slovenije (LDS) in postal njen podpredsednik ! Upajmo da slovensko protestantsko društvo Primož Trubar ne bo šlo po isti poti kot njegova stranka , ki jo je ustanavljal ali pa bo potem spet presedlal drugam ! Upajmo , da

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.10.2016 ob 7:05 gost

      Odgovor Marmur bilo je pred letom 1970 nas je tovarišica vprašala kdo hodi v cerkev in k verouku naj vstane gor in nam takrat delila NORCE ni druge ponižujoče besede.KO paje ta tovarišica odšla v pokoj pa je prva stala v vrsti v cerkvi in verjetno molila za grehe ki jih je storila v času komunizma !

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.10.2016 ob 8:12 gost

      ja ena takšna je bila v Krogi šoli zdaj pa nonstop visi v cerkvi malo nej na oltari

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2016 ob 8:30 Marmur gost

        Obsojam takšne primere, če je bilo res tako! Jaz sem obiskoval osnovno šolo v šestdesetih letih in pri nas se kaj takega ni zgodilo.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.10.2016 ob 12:33 Stewen+ gost

      REFORMACIJA REFORMACIJE - Kar nekaj dni sem se upiral sam sebi, da ne bi komentiral vsakolete državne proslave reformacije izpred 500 let, zdaj pa sem "klonil", seveda v upanju, da bom kaj pametnega zapisal. Prvič: reformacija, ki je sledila Lutrovim 95 tezam zoper RKC, je bila potrebna, koristna za očiščenje RKC, saj je bilo, na primer, prodajanje odpustkov (za zveličanje) zavrženo dejanje. Je pa nastal razkol med kristjani, saj se je oblikovala nova veja krščansta - evangeličani, kalvini itd. Drugič: RKC je pred 50 leti samokritično priznala, da so bile reforme potrebne, zato reformatirji zanjo niso več "nebodi-jih-treba", ampak partnerji. Tretjič: ekumenizen - sodelovanje. To se izpričuje lepo zlasti med ljudmi v Sloveniji. --- Evangeličanska Cerkev v Sloveniji in Rimokatoliška Cerkev v Sloveniji nas vabita na skupno luteransko-katoliško spominsko slovesnost ob 500-letnici reformacije. Ekumensko bogoslužje bo v nedeljo, 6. novembra, ob 15. uri v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti. Četrtič: proslava, ki je bila v gledališki dvorani Park, je bila "provokativna" za RKC, zato na njej ni bilo katoliške duhovščine, bilo pa je kar nekaj "rdečih". Petič: pustite praznovanje dneva reformacije vernikom, pomen reformacije za "prosvetiteljsvo" pa opevajte na dan kulturnega praznika!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2016 ob 18:14 vernik-kristjan gost

        spoštovani ! kaj je 31. oktober - verski praznik ali - politični praznik ?! glede na število prisotnih politikov , aktualnih in odsluženih vključno s predsednikom protestantskega društva PT ( v prvih petih vrstah cca 80%) je le to lahko le politična manifestacija !!

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.