https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Šala ali pač ne? Bo Murska Sobota kmalu ob status mestne občine?

02.11.2016 ob 8:30  

Ministrstvo za javno upravo razmišlja, da bi tistim občinam, ki ne izpolnjujejo kriterijev, odvzeli status mestne občine. Med njimi je tudi Mestna občina Murska Sobota.


Nova Gorica, Ptuj in Slovenj Gradec so poleg Murske Sobote tiste občine, katerih status se je postavil pod vprašaj. Te občine namreč danes ne izpolnjujejo enega od dveh pogojev, na osnovi katerih jim je bil dodeljen status mestne občine. Za to je bilo v času preoblikovanja občin potrebno imeti najmanj 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest. Po predlogu, zapisanem v strategiji razvoja lokalne samouprave 2020, bi status mestnim občinam, ki enega od teh pogojev ne izpolnjujejo več, odvzeli.

Župani so nad predlogom ogorčeni in menijo, da je to nesmisel, poroča 24ur. V prid jim gre to, da so omenjene občine gravitacijska in funkcionalna središča v svojih regijah. Kot pravijo, bi potemtakem po podobnem kriteriju v Sloveniji morali ukiniti polovico občin, ki ne izpolnjujejo osnovnega pogoja, da bi imele najmanj 5.000 prebivalcev.

Župane je pomiril minister Koprivnikar, ki pravi, da je ideja zapisana v strategiji za zdaj le ideja, pot do morebitnega odvzema statusa pa še dolga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2016 ob 9:40 čarovnik gost

      http://www.pomurec.com/vsebina/40405/Bo_Murska_Sobota_kmalu_ob_status_mestne_obcine? ka mađister ne pisti ka bi se kaj o tem pisalo ?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.11.2016 ob 9:42 1111111 gost

      še nej dugo nazaj se hoblaj ven meto ka mamo največjo zaposlitev v sloveniji ;-) pa ka ga narod stavla na cesti pa hvalijo kak je zdaj super v našem mestu ha ha

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.11.2016 ob 10:53 77 gost

      Občine ukiniti, javni sektor več kot polovico zmanjšati,policijo povečati vojsko pa ukiniti,tajkune poloviti politiko ukiniti,delodajalcem postaviti meje,sodnikom,odvetnikom in zdravnikom pa skrajšati peruti in potem lahko rečeš to je Slovenija, ampak to je znanstvena fantastika v tej izropani državi.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2016 ob 12:55 gost

        ka boš kandideral za poslanca ali predsednika vlade ? S tejn programom dobijš z lahkoto dvotretjinsko večijno ka boš spreminjal ustavo

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.11.2016 ob 6:21 pogoj gost

      ka se bunijo če je pogoj je pogoj.... naj razmisljajo kak ga izpinuti.... nej pa se drejti...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.11.2016 ob 9:44 Pancho Villa gost

      Namesto da bi se skupno uprli centralistični Ljubljani, ki nam je vse pristojnosti pobrala se mi med seboj dajemo kdo je pametnejši. Na koncu ne bomo imeli nič. Kaj boste zmanjšali na pol? Kaj boste ukinjali saj ni ostalo nič? Streznite se že enkrat! Status Mestne občine je treba braniti z vsemi sredstvi.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.