https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ali bo Pomurje kmalu dobilo prvo merilno postajo za monitoring cvetnega prahu?

17.11.2016 ob 14:00  

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek se je v Mariboru sestal s predstavniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Tema pogovora je bila, da bi v Lendavi postavili merilno postajo za monitoring cvetnega prahu. Tovrstna merilna postaja bi poleg treh obstoječih v Sloveniji (v Izoli, Mariboru in Ljubljani) bila prva v Pomurju.

Na sestanku sta sodelovala Andreja Kofol Seligel, ki je strokovnjakinja na področju alergenov, in dr. med. Anton Lopert, strokovnjak za pljučne bolezni in alergijo. Iz Nacionalnega inštututa za javno zdravje (NIJZ) se je sestanka udeležila dr. med. Teodora Petraš, predstojnica Območne enote Murska Sobota. Cvetni prah je del našega naravnega okolja in za veliko ljudi predstavlja enega najpogostejših vzrokov alergijskih bolezni. V obdobju velike koncentracije cvetnega prahu v zraku je najboljša preventiva izogibanje in prilagoditev načina življenja. Monitoring cvetnega prahu v zraku se izvaja v namen obveščanja javnosti in svetovanja posameznikom, ter v namen napovedovanja koncentracije alergenega cvetnega prahu. S postavitvijo merilne postaje v Lendavi bi prispevali k višji kvaliteti življenja občanov, predvsem tistih, na katere alergeni cvetni prah najbolj vpliva.

Foto: bodieko.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.