https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ali bo 2. januar že leta 2017 spet dela prost dan?

30.11.2016 ob 13:00  

V luči stabilnih javnofinančnih razmer je poslanska skupina SMC danes v zakonodajni postopek vložila spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto ponovno postal dela prost dan. Pobudo so posredovali poslanskim skupinam in njihov odziv pričakujejo do srede opoldne.

Spremembo zakona bodo predlagali po skrajšanem zakonodajnem postopku, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Poslanci SMC so bili sicer spomladi leta 2015 proti takemu zakonodajnemu predlogu. Kot je pojasnila Kustec Lipicerjeva, so v tem času uspeli bistveno zmanjšati in uokviriti javnofinančno delovanje, sprejeli fiskalno pravilo in javne finance v tem okviru tudi delujejo. Zato so po njenih besedah že lahko začeli sproščati številne varčevalne ukrepe. V SMC ocenjujejo, da bo ponovna uvedba 2. januarja kot dela prostega dne prinesla pozitivne učinke ne le za ljudi, ampak predvsem za gospodarstvo, torej za turizem in potrošnjo, poroča STA.

Trenutno se sicer vladna koalicija ukvarja s številnimi težavami zaradi sporazuma s sindikatom Fides in zaustavitvijo pogajanj z drugimi sindikati javnega sektorja. S predlogom za dodaten dela prost dan sindikatom po besedah Kustec Lipicerjeve dajejo signal, da so pripravljeni na dialog in iskati rešitve za njihovo najbolj optimalno delovanje, če bodo to namero tudi sami izkazali.

Glavni vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimir Štrukelj je za Televizijo Slovenija dejal, da gre pri tem za »skrajni cinizem oblasti«. Ta se skuša po njegovih besedah s podarjanjem enega dodatnega dneva ob novem letu odkupiti za svoje neetično ravnanje, ko je eni skupini dejala, da ima denar za višje plače, drugo pa prepričuje, da je treba še vedno varčevati. »To je za javne uslužbence skrajno žaljivo in podcenjujoče,« je še poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Izpostavil je, da se mora vlada med sabo dogovoriti, kaj želi, in povedati, ali je dovolj denarja ali je treba še varčevati. »Enim govori eno, drugim spet drugo, kar je popolnoma nekredibilno,« je pojasnil. »Resna vlada si v tako napetem ozračju ne bi smela privoščiti tako pritlehne, krošnjarske geste, ki naj bi na nek način za drobiž kupila javne uslužbence,« je še dejal.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Podpredsednik DeSUS in poslanec Tomaž Gantar medtem meni, da bi 2. januar lahko bil dela prost dan. A to, da se s tem ukvarjajo v času, ko morajo reševati res težke dileme, po njegovem mnenju lahko nakazuje všečno ravnanje, da se »morda javno mnenje vsaj v nečem umiri«. Temu v prid govori tudi dejstvo, da je bil SMC leta 2015 proti takemu predlogu, se strinja Gantar. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je za STA pojasnil, da bodo v DeSUS podprli 2. januar za dela prost dan le pod pogojem, da se v prihodnjem letu za regres upokojencev v skladu s koalicijsko pogodbo nameni 40 milijonov evrov. Trenutno je namreč zaradi varčevanja temu namenjenih 19 milijonov evrov. Spomnil je, da je bil namreč 2. januar kot dela prost dan pred leti ukinjen zaradi varčevalnih ukrepov. Če pa varčevanje ni več potrebno in lahko spet postane dela prost dan, lahko po Erjavčevih besedah tudi vsem upokojencem zagotovijo regres. Če se v SMC s tem ne strinjajo, je njihov predlog po njegovem mnenju »gola populistična poteza«. Ta predlog namreč v koalicijski pogodbi ni naveden, medtem ko regres upokojencev je, je partnerje opozoril Erjavec.

Poslanska skupina SD glede predloga ni spremenila stališča in bo tako vrnitev 2. januarja kot dela prostega dne podprla. Ne bodo pa pod predlog zakona prispevali podpisov, so pojasnili. Odločitev SMC so pozdravili tudi v ZL, ki so bili leta 2015 pobudniki takšnega predloga.

Na pobudo SMC pa so se odzvali tudi v Gospodarski zbornici Slovenije. »Predlog je zelo nestrokoven,« je za TV Slovenija dejal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Primerjave namreč po njegovih besedah kažejo, da v konkurenčnih državah Srednje in Severne Evrope na leto delajo od 70 do 250 ur več kot v Sloveniji. »Predlog je zelo nekorekten tudi do gospodarstva, saj prihaja v letu, ko koalicija ni mogla zmanjšati obremenitev gospodarstva. Hkrati pa se dokaj neuspešno pogaja tudi s sindikati javnega sektorja, kar bo še dodatno povečalo obremenitev gospodarstva,« je še poudaril.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.11.2016 ob 13:41 gost

      Vrgli so nam čünto, ka se ne bomo z resnimi zadevami ukvarjali. Stavka oziroma dvig plač zdravnikov, pomurski vodovd,...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.11.2016 ob 16:01 gost

      ka me briga za štrajk! Glavno ka bon lejko prvoga gotof do daske!!! Drüjgoga pa man čas za počitek!!!!!!

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.11.2016 ob 21:21 LFL gost

      Eliti denar NAIVNIM bednikom pa PROST DAN. Pa dajte že enkrat odpret oči in začet mislit z SVOJO GLAVO. To zdaj imate nove obraze. Pred volitvami pa spet poslušajte KUČANA pa smo spet tam kjer ni muh. U tri krasne z LEVICO in vsemi njihovimi podporniki.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.12.2016 ob 6:51 gost

      Če se fiskalne razmre izboljšujejo, zakoj ne znižajo DDV nazaj na 20%?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.12.2016 ob 17:36 gost2 gost

      Gost LFL, tebi očitno več nega pomoči! Si izgleda obsedeni s Kučanon pa Janšo. Uživaj v svojih sanjah. Buno si se, ko so Janševi ukinili 2. Januar praznik, zdaj te pa moti, ka ga dobimo nazaj.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.12.2016 ob 18:07 Stewen+ gost

      PREVEČ SVETKOV ŠKODI - Nočem obsojati ne hvaliti politične stranke, ki je UKINILA paznik 2. januarja, prav tako nočem ne obsojati ne hvaliti stranke, ki ga VRAČA NAZAJ (Tiho na uho, da ne bi kdo slišal: obe sta "zgubi"). Zakaj pa potem pišeš? bo morda kdo vprašal.-- Zato, ker preveč praznikov škodi. Ko je delavni dan, nam ni dolgčas, ker smo v gozdu, v službi... Ko pa se prazniki "VLEČEJO" več dni, postanemo živčni. Če imeli možnost ali bi nam bilo "v krvi",da kam odpotovali, potem bi že rabili še ta dodatni dan. Tisti,ki s(m)o samo doma, pa se drug drugega kmalu naveličamo, tudi skregamo... in marsikdo si želi čimprej v službo med "pajdaše". Pa še to! Že zdaj vem za trgovine: bodo odprte z nedeljskim delovnim časom. Naše prodajalke (žene,"srečno razvezane", dekleta) bodo torej delale, drugi pa "praznovali" z nakupovanjem.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.12.2016 ob 20:06 LFL gost

      Gost 2 tebi res ni več pomoči. Ti se moraš 2 januarja trezniti ,pa zato ne moreš iti v službo ,opa če jo IMAŠ. Nič se nisem pritoževal nad UKINITVIJO . JA še enkrat ponavljam .ELITI DENAR NAIVNIM BEDNIKOM PA PROST DAN. Kdor je s tem zadovoljen pa naj izvoli še naprej podpirat LEVICO.JAZ JE SIGURNO NE BOM. gost 2 ti samo uživaj doma 2 januarja .

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.12.2016 ob 7:17 gost

      Na naslednjih volitvah volim SDS.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.