https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Murska Sobota je prvo manjše evropsko mesto, ki omogoča souporabo 100-odstotno električnih vozil

Murska Sobota, 23.12.2016 ob 7:00  

Murska Sobota se je z včerajšnjo otvoritvijo souporabe vozil uvrstila na evropski zemljevid mest, ki razmišljajo vizionarsko in o prihodnosti. Po besedah našega rojaka Mateja Čera iz podjetja Avant Car, ki je bil pobudnik ideje, je Murska Sobota prvo med manjšimi evropskimi mesti, ki omogoča souporabo 100-odstotno električnih vozil. Pobuda Murska Sobota 4 Future je bila predstavljena v soboškem klubu Bunker, ki je zasnovan na temo apokalipse in predstavlja prav tako eno izmed zgodb, ki štrlijo iz povprečja in ki jih potrebujemo še več.

 

Murska Sobota kot mesto za prihodnost

Na predstavitvi projekta Murska Sobota 4 Future je najprej župan Aleksander Jevšek predstavil vizijo mesta in občine. »Trajnostno preobrazbo mesta lahko dosežemo le, če povežemo vso pamet Murske Sobote. S to pobudo zato predvsem odpiramo prostor idej in inovacij kot sistematično iskanje odgovorov na vprašanje, kako v mestu, kakršno je Murska Sobota, učinkovito odgovoriti na nove in drugačne potrebe ljudi v 21. stoletju,« je med drugim povedal Jevšek.

Aktivnosti za mesto prihodnosti bodo razvijali v štirih stebrih. Z urbanimi inovacijami bodo povezali znanost, podjetja in skupnost za boljše urbano življenje, z novo urbano identiteto želijo spremeniti zaznavanje mesta navznoter in navzven. Z urbanim dialogom pa nameravajo iskati ideje in rešitve, pritegniti celotno skupnost, krepiti socialno vključenost, soudeležbo in pristojnosti skupnosti pri spoprijemanju z izzivi mesta. Z urbanimi projekti, ki jih financirajo iz mehanizma celostne projektne naložbe, bo mesto uresničilo začrtane projekte prenove mestnega središča, obnovo kulturne dediščine, revitalizacije Soboškega jezera in zagon projektov urbane mobilnosti.

Potrebno je razmišljati o prihodnosti in bili med pionirji novosti, ki bodo kmalu stvarnost

Projekt souporabe vozil je kot enega največjih svetovnih tokov predstavil Matej Čer iz družbe Avant Car. Projekt souporabe vozil  je po besedah Čera odraz enega največjih svetovnih trendov – ekonomije delitve.

Temelji na uporabniških vzorcih mobilnosti, ki kažejo, da lastniško vozilo v povprečju kar 92 % vsega časa stoji neuporabljeno in lastniku povzroča le stroške. Souporaba vozila, ki torej nadomešča lastništvo, lahko stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot 50 odstotkov. Avant2Go uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo.

Na pobudo Čera se novost širi iz Ljubljane prvo v Mursko Soboto

Murska Sobota je prvo mesto, kamor se souporaba širi iz Ljubljane, kjer je bila uvedena šele julija letos. Cene najema so za polovico nižje kot v Ljubljani, saj so projekt podprla nekatera podjetja, ki bodo tudi sama uporabljala omenjene avtomobile.

Projekt je namenjen tako fizičnihm osebam kot tudi podjetjem. V Murski Soboti so za zdaj trije avtomobili, ki jih je mogoče najeti na dveh mestih, spomladi naj bi jih bilo deset. V Sloveniji je ta hip okoli 50 tovrstnih vozil, leta 2018 pa naj bi jih bilo že okoli 500.

V pilotni fazi na voljo na dveh lokacijah trije avtomobili

Souporaba je zanekrat možna na Slovenski ulici, pred Telekomom in občinsko stavbo. Na prvi lokaciji se nahaja tudi pametna polnilna postaja, ki omogoča hitrejše polnjenje vozil. Polnjenje Renaulta Zoe traja za informacijo samo približno eno uro. Podobno kot v Ljubljani je tudi v Murski Soboti začetek pilotni, v okviru česar se bodo dodajale tako lokacije (glede na frekventnost in potrebe) kot tudi vozila. Na začetku bodo na voljo tri različna vozila: Renault Zoe, novi BMW i3 z daljšim dosegom (300 kilometrov) in Nissan Leaf.

Uporabniki lahko k storitvi pristopijo po znižani prijavnini v višini 29 evrov (vplačilo preko spletne strani www.avant2go.com), ki vključuje registracijo in izobraževanje v obliki koristnih napotkov o električnih vozilih in funkcionalnostih aplikacije ter delovanja celotnega Avant2Go sistema. Vse formalnosti nato uredijo v Telekomovem predstavništvu na Slovenski ulici 45 v Murski Soboti, kjer so svetovalci pooblaščeni za izvajanje Avant2Go registracij uporabnikov. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.12.2016 ob 7:50 kiči gost

      beda od bede.........

      13 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.12.2016 ob 8:29 SpaceX gost

        kiči ti in tvoja primitivna, nerazgledana, in ozkogleda kmečka pamet sta edino kar je bednega :)

        10 11 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.12.2016 ob 9:02 Sobočanec gost

      Bravo Murska Sobota, končno nekaj pametnega in naprednega v mestu :)

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.12.2016 ob 9:28 gost

      Štihecovo mrtvo mesto,se počasi prebuja,trbe je časa,ka oživi mesto,bravo Jevšek.

      11 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.12.2016 ob 10:19 lp gost

        Štihec je zainauk dosta več napravo za MS kak Jevšek, taka samo tuo boj..je pa fajn vidite, ka se MS dale razvija, tako je tudi prav, saj je edini omembe vreden kraj v Prekmurju. Lepe praznike

        18 9 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.12.2016 ob 14:15 gorazd gost

      Super, kda san pred parimi mesecami šteo članek od toga projekta v Ljubljani san si mislo ja v Soboti mo kaj takšoga dobili tan 2050 zdaj smo pa gratali drugo mesto v SLO :)

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.12.2016 ob 17:02 Škrtluh gost

      Prej najdeš navodila za izdelavo atomske bombe na spletu, kak pa vse stroške - CENIK uporabe teh vozil na njihovi spletni strani...torej štartnino, ceno prevoženega kilometra in najem. Pri pejnezaj se itak vse zača in konča...

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.12.2016 ob 10:05 gost

      to de nerentabilno in zapreto v par mesecih.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.12.2016 ob 16:11 Stewencar+ gost

      SE SMEM PELJATI Z VAŠIM MERCEDESOM? - Kar zadeva projekt Avant Car, se mi zdi, da je dobro zamišljen, a ne bo zaživel v polnostI, ker najem ne bo poceni, razen če bi bil sofinanciran, poleg tega pa je še problem (ne)delovanja baterij. Ostajam torej pri dobrem "starem" bencinskem motorju in njegovih prednostih, ki pa jih vsi poznamo. Res pa je tudi, da vsi avtomobili (v Pomurju jih je 25.000 ali celo več) niso dovolj pogosto (iz)rabljeni, saj so "avtomobilisti", ki mesečno prevozijo le 500 km. (V SLO sicer mesečno v povprečju prevozimo 1.500 km, letno torej 18.000). Mnogi avti so torej v glavnem v garažah, čeprav so registrirani. - Bi se smel peljati z vašim meredesom, audijem, renaultom, hyundaie, peugeotom, fiatom...? Slutim, da je odgovor: Ne! Bi pa morda šlo, če bi bil vaš "garažiranec" na seznamu izposojevane agencije Pomurje auto in bi ga zaintersirani lahko uradno najeli na podlagi ustrezne pogodbe. Imam idejo, kako bi zadeva delovala. Pravijo, da človeku ni dobro biti sam, zdaj bom pa pretiraval,ker že pišem, da tudi avtu ni dobro biti pretežni čas njegove mladosti (10 let) --- sam. Povrh bi še zaslužil. Če ne več,pa vsaj za registracijo. Veselim se mnenja, novih predlogov.....,a tudi zavrnitve ideje

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.12.2016 ob 16:58 sandi gost

      vsi bi radi bli Elon Musk. Zapufani blefer.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.12.2016 ob 17:58 Stewencar+ gost

      DRAGO KOT ŽAFRAN - V konkurenčnem Sobotainfo objavljajo analitičen članek o tem, koliko stane vožnja z najetim električnim avtomobilom, kot ga ponujajo v MS. Preberite in se odločite. V četrtek, 29. decembra, ob 16. uri pa bodo imeli izobraževanje, kajti vožnja bo dovoljena le tistim,ki bodo "šli" skozi izobraževanje. Zdaj je cena 29 evrov, v naslednji "rundi" pa bo 59. --- Pa moja "inovacija" o oddajanju "garažiranih" bencinskih avtov? Doslej le sedem všečkov. Slab odziv tudi na alternativni predlog.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.12.2016 ob 18:22 jovo gost

      DOBER PREDLOG STEWENCAR. po 10-ih letih garažiranja in prevoženih 2000km bi ga pa radi garažinci prodali takole: Za toliko ga ne prodamo, saj izgleda kot nov in malo pevoženih ima!!!! Pa je res nov, saj je star samo 10 let!!!. Dobra ideja, Stewencar, podpiram.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.01.2017 ob 7:39 rtz gost

      hjjaj

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.