https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V murskosoboški bolnišnici zobozdravstvene storitve pod anestezijo otrokom z motnjo v duševnem razvoju

26.01.2017 ob 8:00  

Na pobudo Marije Bačič, dolgoletne predsednice društva Sožitje, sedanje poslanke in nekdanje ravnateljice Šole s prilagojenim programom, je Splošna bolnišnica Murska Sobota v sodelovanju z Zdravstvenim domom prisluhnila potrebam in uredila, da se bodo zobozdravstvene storitve otrokom z motnjo v duševnem razvoju lahko izvajale pod anestezijo v kirurški ambulanti Splošne bolnišnice Murska Sobota. Do sedaj so bili primorani tovrstne storitve poiskati v Mariboru ali Ljubljani, kjer so čakalne dobe dolge, dodatno težavo lahko tem otrokom predstavlja pot in drugačen jezik oziroma narečje.


Otroci z motnjami v duševnem razvoju so ranljiva skupina s specifičnimi težavami. Določene stvari, dejavnosti, ki večini otrok ne predstavljajo večjih težav, so zanje lahko velik problem. Eden takih je tudi obisk zobozdravnika.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so veseli in ponosni, da lahko pripomorejo tudi k boljšemu stanju na tem področju in s tem znova dokazujejo svojo družbeno odgovornost ter uresničujejo svoje zapisane vrednote kot so skrb, strokovnost, humanost, strpnost in prijaznost.
 

Foto: Arhiv Pomurec.com

V murskosoboški bolnišnici predvidevajo, da bo letno narejenih 15 do 20 takih posegov. Storitev indicira zobozdravnik zdravstvenega doma, ki izda napotnico za pediatra. Le ta po pregledu izda napotnico za anesteziološki pregled in za hospitalizacijo na kirurgiji. Dan pred operacijo pride otrok s starši na Kirurški oddelek, kjer opravi anesteziološki pregled. Na dan posega pride otrok zjutraj na Kirurški oddelek in po posegu odleži še dve uri.  

Bolnišnica bo v času hospitalizacije zagotovila celovito oskrbo otroka kot za vse hospitalizirane otroke (namestitev, nadzor, potrebna terapija, storitve zdravstvene nege, anestezija in potrebni material).

 

 
 

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.