https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Ker župan Jevšek ni želel sklicati seje na temo azilantov, so to storili SDS

31.01.2017 ob 9:00  

Svetniki svetniške skupine SDS so prepričani, da izredna seja na temo azilantov je potrebna, zato so jo sklicali sami, saj je župan Aleksander Jevšek ni želel sklicati. Tako bo 2. izredna seja Mestnega Sveta Mestne občine Murska Sobota, potekala v petek, dne 3. februarja 2017, ob 13.00 uri, v veliki sejni dvorani Mestne občine Murska Sobota, predvidoma brez župana.

Svetniki svetniške skupine SDS so skupaj s podpisniki že pred približno desetimi dnevi na župana Mestne občine Murska Sobota Aleksandra Jevška naslovili zahtevo za sklic izredne seje mestnega sveta Mestne občine. Na seji naj bi obravnavali namere Vlade RS glede naselitve azilantov v bloku na Lendavski ulici 17b in tudi morebitne druge namere nastanitev azilantov v Mestni občini Murska Sobota.

Jevšek je ob tem pojasnil, da seje ne namerava sklicati, saj naj bi predlagani sklepi predlagateljev bili v nasprotju z mednarodnimi pogodbami, ustavno in zakonsko ureditvijo ter civilizacijskimi normami, h katerim so se v občini zavezali. V SDS so se ob tem odločili, da sejo skličejo sami in se pri tem sklicujejo na 19. člen Statuta Mestne občine Murska Sobota in 23. člen Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota.

Razloge za sklic izredne seje pojasnjujejo v SDS:

Zaradi s strani Darka Mikulića in sopodpisnikov vložene peticija proti naselitvi azilantov v eno izmed stanovanj večstanovanjske stavbe na Lendavski ulici 17b (v lasti RS in upravljanju Ministrstva za javno upravo), Državnemu zboru RS, Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti ter mnenja in odgovora župana Aleksandra Jevška, ki ga je zavzel na vložen poziv predsedujoče Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, je Svetniška skupina SDS s sopodpisniki po priloženem seznamu (skupaj 11 svetnikov) in v skladu s Statutom in Poslovnikom Mestne občine Murska Sobota, v petek 20.1.2017, na Mestno občino Murska Sobota vložila zahtevo  za sklic izredne seje Mestnega Sveta Mestne občine Murska Sobota. Župan se v rokih, ki ga določa Poslovnik mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota za sklic izredne seje ni odločil, v svojem odgovoru, ki ga je posredoval svetnikom  Mestne občine Murska Sobota in preko medijev seznanil javnost pa je ugotoviti, da odvzema pravico do obravnave in zavzetja stališč do danes in v prihodnje še kako pereče problematike najvišjemu organu Mestne občine Murska Sobota, torej Mestnemu svetu, in, da želi na naslednji redni seji podati le informacijo glede vložene peticije. Predlagatelji zato ugotavljajo, da mora Mestni svet Mestne občine Murska Sobota nemudoma:

1) Predmetno problematiko nastanitve azilantov v stanovanje večstanovanjske stavbe na Lendavski ulici 17b obravnavati in zavzeti svoje stališče ter

2) obravnavati in sprejeti stališče Mestne občine Murska Sobota glede  morebitnih nadaljnjih namer izvajanja politike namestitev azilantov v Mestni občini Murska Sobota s strani Vlade RS.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija