https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poslanci podprli predlog priporočila vladi: proti novi avstrijski zakonodaji se bo ukrepalo

10.02.2017 ob 8:30  

Poslanci so na včerajšnji izredni seji s 50 glasovi za in glasom proti podprli predlog priporočila vladi, naj zaščiti pravico podjetij do prostega pretoka delovne sile in storitev, ki jo nova avstrijska delovna zakonodaja po njihovem mnenju krši. Podprli so tudi dopolnilo, ki ga je vložila SDS.

Poslanci vladi z dopolnilom priporočajo tudi, da pri vseh nadaljnjih dejavnostih sodeluje z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije ter podpre aktivnosti prevoznikov in napotenih delavcev. Podporo predlogu so že pred razpravo napovedali v vseh poslanskih skupinah z izjemo ZL, kjer so prepričani, da je namen avstrijske zakonodaje zagotoviti enako plačilo za enako opravljeno delo »in tak zakon lahko v ZL samo pozdravimo«.

Foto: slovenskenovice.si

Matej Tonin (NSi) je ravnanje Avstrije v razpravi označil za »jasno zafrkavanje slovenskih podjetij in obrtnikov«. Avstrija načeloma slovi kot država, ki je nagnjena k zmanjševanju birokracije. Tokrat pa želijo postopke očitno zbirokratizirati do te mere, da bi slovenskim podjetnikom vzeli voljo, da poslujejo v Avstriji, je prepričan Tonin.

Jasna Murgel (SMC) je izpostavila, da bo uspešno nasprotovanje avstrijski zakonodaji dokaz, da EU deluje. Zavzela se je za pravno pomoč podjetnikom, ki so oziroma bodo proti Avstriji sprožili sodne postopke.

Žan Mahnič (SDS) je opozoril, da je način ravnanja Avstrije »nevaren za skupno idejo EU«, njegov strankarski kolega Branko Grims pa je izpostavil, da je lahko takšna zakonodaja še en razlog več za slovenske podjetnike, da sedeže svojih podjetij preselijo v tujino.

Tudi v razpravi je bilo slišati kritike, da se je vlada na težave odzvala prepozno, kar je državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar odločno zavrnil. Zakonodaja po njegovih besedah sama po sebi ni sporna, temveč je sporen način njenega izvajanja, kar pa je bilo vidno šele po začetku izvajanja. Vladi je v bran stopil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki se je strinjal s Pogačarjem, da so pristojna ministrstva razvoj dogodkov spremljala sproti.

Foto: delo.si

Marijan Pojbič (SDS) je izrazil začudenje nad stališčem ZL. Dejal je, da od takšne stranke nikakor ne bi pričakoval podpore kapitalističnim ukrepom, in ocenil, da je poslanki ZL Violeti Tomič besedilo predstavitve stališča poslanske skupine napisala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Franc Breznik (SDS) je vnovič opozoril na nesorazmernost ukrepov, ki da nikakor ne morejo služiti le želji po preprečevanju socialnega dumpinga.

Vnovič je bilo slišati tudi očitke evropski komisarki za promet Violeti Bulc, da se v tem primeru za Slovenijo ni dovolj zavzela. Predsednik DZ Milan Brglez (SMC) je na to odgovoril, da komisarji zastopajo predvsem interese EU, ne pa interesov držav članic, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.02.2017 ob 9:15 tuji delavec gost

      namesto ka bi doma vspovstavili razmere za dostojno življenje delavca do se vtikali v sosedske zadeve.gabite se mi...že od nekdaj

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.02.2017 ob 9:43 nedelavec gost

        pravilno , Avstrijci naj pridejo k nam pitat kak naj oni gospodarijo , pa do prišli v R . . !

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.02.2017 ob 12:37 gost

      Avstrija je pokazala kako se mora plačati delavca in tako bi moglo biti pri nas tudi, zato gre našim v nos totalno nesposobni poslanci in cel parlament. Se bodo pa zelo obrukali zopet naši veleumi.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.02.2017 ob 12:51 nejodlar gost

      Pravilno. Enkrat se že more tudi naša država zavzeti za sebe in pokazati tudi ten jodlaron, ka z nami nedo tak delali. To je to navidezno prijateljstvo, za teboj pa fige in zasmehovanja. Tan so dobri samo fizični delavci, ka jih lejko izkoriščajo, sami se pa toga ne zavedajo. Če glih majo dobre plače, za naše razmere, za njihove povprečne, pa živijo od kruja pa paštete cejle dneve. Ti prejšnji komentatori, pa se lejko odselijo ta, samo te naj ne odijo jejst se nazaj, naj tan tudi živijo z njihovo plačo.Te do mogoče kaj gor prišli.

      1 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.02.2017 ob 13:14 LFL gost

      Nejodlar ti bi se rajši predstavil kot MUJO. Fige in zasmehovanja in poniževanja naših DELAVCEV je pri nas za vsakim vogalom , samo treba mlo odpret oči ali pa napet ušesa.Ti pa ne delaš ne en ne drugo. Ja tudi tam so takšni ki živijo od kruha in paštete.Pri nas bi marsikdo bil rad če bi imel vsak dan samo kruh brez PAŠTETE. Samo ne motaj naj se odselijo iz SLO prejšnji komentatorji. TI se ODSELI ker z tem svojim komentarjem zagovarjaš NAŠE IZKORIŠČEVALCE in hočeš prikazati kak je pri nas vse OK in v najlepšem redu. Pokakam se na tvoj LAŽNIVI KOMENTAR. najbrž si ti tudi eden od izkoriščevalcev SLO delavca v SLO , zato pa takošno mišljenje. NAŠI nič ne naredijo doma ne pa da bi ti revčki kaj naredili proti JODLARJEM kot navajaš. Poglej samo TERAN - nesposoben ŽIDAN. CIMOS - nesposoben POČIVAVŠEK , zdaj pa pride na vrsto še ERJAVEC z PIRANSKIM ZALIVOM ,pa te boš videl kak se mi zavzemamo za naše ljudi. NE NAREDIMO NIČ OD NIČ. SRAMOTA LEVIČARSKA

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.02.2017 ob 11:49 gost

      Na naslednjih volitvah volim SDS.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.02.2017 ob 13:06 emigrant gost

      Sem Slovenski emigrant. Zame se pa ni parlament zavzel da bi pošteno plačal davek v Sloveniji .Sicer si pa naj ti ki tam delajo uredijo papirje pa ne bodo imeli nikakršnih problemov.Naši bi pa samo po domače,kot sta to nam napravila Cerar plus Mramor

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.02.2017 ob 13:14 gost

        Ali ni to delo gospodarske zbornice , ki pobira obvezno članarino , ne pa parlamenta , ki se vtika v drugo delo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.02.2017 ob 13:18 gost

      Kaj se pa zdaj Slovenčeki jokajo ,ali ni mogoče Cerar obljubil gospodarsko rast, da ne bo nobenemu treba iti v tujino.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.02.2017 ob 19:37 delavec gost

      Joj in še joj Slovenčki bodo krojili in zapovedovali kakšne zakone naj imajo Avstrijci .A vas res ni sramota ?Banda

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.02.2017 ob 21:04 gost

      točno delavec ob 19:37, mi bomo drugim v njihovi državi krojili pamet???. Pizda mu materina, doma imamo Zakon o delovnih razmerjih, pa ga vsak delodajalec krši, kje je tu DRŽAVA, INŠPEKCIJA ITD.Vem za gostilničarja, ki je imel probleme s sanitarijami, inšpekcija je samo hodila k njemu jes in pit, sanitarij si ni popravil, poleg tega pa je delavcem dajal 50% plače. Zakaj se tu država in POSRANCI niso zganili??? To je eden od 100 000 takih primerov. Kaj na to porečete tisti, ki bi radi v Avstriji krojili zakone, Avstrija ve kaj dela in se poserje na Slovenijo. Tam državo vodijo ZNALCI, pri nas pa seratorji iz ozadja. Poglejte Orbana - z Hrvaško dobi vsak meddržavni spor, MI SLOVENCI NOBENEGA. Res je nekaj gnilega že 25 let v tej državici, kot je politikom povedal govornik ob kulturnem prazniku, jebemti to pa je že vedel doktor France Prešeren, ki je o tem pisal, ko smo mi bili še v jajcih!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.