https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kakšen je povprečen slovenski moški?

10.03.2017 ob 8:00  

Po dnevu žena danes svoj praznik obeležujejo tudi moški. Kakšna pa je moška statistika v Sloveniji?


Statistični urad Slovenije je ob dnevu mučenikov predstavil statistiko, ki velja za moške pripadnike naše države.

Če ste moški in živite v Sloveniji, za vas torej velja, da ste eden od 1,02 milijona prebivalcev naše države, vam je morda ime Franc, Janez, Ivan, Anton ali Marko, imate na splošno nižjo izobrazbo kot ženske, ste v povprečju stari 41,1 leta, ste visoki povprečno 178 cm in tehtate povprečno 85 kg, boste verjetno dočakali nižjo starost kot vaše ženske vrstnice, ste na splošno manj zadovoljni s svojim življenjem kot ženske in ste manj izpostavljeni tveganju revščine kot ženske (13,0 % : 15,6 %).

Na osnovi podatkov, ki jih je statistični urad zbral v letu 2015, se je tistega leta rodilo 10.606 dečkov, ki so jih starši najpogosteje poimenovali Luka, Filiš, Žan, Nik in Mark. Tistega leta so skoraj vsi fantje po končani osnovni šoli postali dijaki, največ se jih je vpisalo v srednje tehniške in druge strokovne programe (48 %). Skoraj polovica fantov v starosti 20-24 let je izobraževanje nadaljevala na terciarni stopnji, od teh je vsak tretji postal študent na področju tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva. Na terciarni stopnji je bilo študentov manj kot študentk. Diplomiralo je 7.267 študentov, kar je 39 % vseh diplomantov.

Foto: www.careers.man.eu

443.641 moških je bilo delovno aktivnih. Največ moških opravlja poklic voznika težkih tovornjakov in vlačilcev, komercialnega zastopnika za prodajo, kmetovalca na mešanih kmetijah, delavca za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Na mesec so moški zaslužili povprečno 1.695 evrov bruto, kar je povprečno 101 evrov več kot ženske.

Starostna pokojnina moških je v decembru 2015 znašla povprečno 744,90 evrov. Starejši moški imajo višjo izobrazbo kot starejše ženske, za mlajše moške pa velja ravno obratno.

65 ali več let stari moški so bili večinoma poročeni (74 %), med ženskami te starosti pa so bile največja skupina vdove (45 %). Približno tretjina oskrbovancev v domovih za starejše so moški. Leta 2015 je bilo 35 moških starih 100 ali več let.

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.