https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pred pričetkom motoristične sezone: Cilj v letu 2017 je nič mrtvih voznikov in nič mrtvih potnikov na motornem kolesu

Murska Sobota, 11.03.2017 ob 12:15  

V petek, 10. marca, je v predavalnici Centra varne vožnje Murska Sobota, Policijska uprava Murska Sobota v sodelovanju s Pomurskimi moto klubi organizira tradicionalni sestanek pred začetkom nove motoristične sezone. Na sestanku, ki ga je vodil Boris Žibrat, so predstavili stanje prometne varnosti na področju voznikov enoslednih vozil v letu 2016, ter se dogovorili za sodelovanje na področju prometne preventive v letu 2017.


Vozniki enoslednih vozil so poleg pešcev najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu in zato je potrebno voznikom motornih koles posvetiti večjo pozornost.

Na cestah v Pomurju je od leta 2000 do 2016 v 219 prometnih nesrečah s smrtnim izidom izgubilo življenje 232 oseb, pri tem pa so še mnogi ostali večni invalidi. Pomurske ceste so tako še vedno morišča. Črna statistika na pomurskih cestah pa se vsako leto izpisuje po podobnem scenariju.

Ob koncu leta 2005 je bilo v Pomurju registriranih okrog 600 motornih koles, ob koncu leta 2006 že okrog 1.200 in ob koncu leta 2007 nekaj več kot 1.600 in tako je iz leta v leto, ko število registriranih motornih koles narašča in je ob koncu leta 2016 po podatkih Statističnega urada RS znašala 3.341 registriranih motornih koles.  

V obdobju 2000/2016 je na pomurskih cestah življenje izgubilo 26 voznikov motornih koles in 12 voznikov koles z motorjem. Številke same po sebi zahtevajo dodatne ukrepe za povečanje varnosti voznikov motornih koles. Zato je cilj v letu 2017 nič mrtvih voznikov motornih koles in nič mrtvih potnikov na motornem kolesu ter zagotoviti učinkovit nadzor prometa (vozniki enoslednih motornih vozil) na pomurskih cestah.

Na varno udeležbo v cestnem prometu vpliva veliko dejavnikov in to od prometne infrastrukture, aktivne in pasivne varnosti motornega vozila do aktivne in pasivne varnosti voznika. Še vedno pa je glavni vzrok za nastanek prometne nesreče vožnja z neprilagojeno hitrostjo in vožnja pod vplivom alkohola.

Policisti PU Murska Sobota opozarjajo tudi voznike vseh ostalih vozil, da pri svoji vožnji upoštevajo motoriste, ki so v prometu bolj ogroženi. V letu 2017 bodo policisti tovrstni problematiki posvetili vso pozornost in za izboljšanje stanja izvajali tako represivne kot preventivne aktivnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.