https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Tomaž Cör - Bakovčan, ki je s petjem na absolventskem izletu navdušil Perpetuum Jazzile

6.4.2011  

Tomaž Cör je mladi pomurski pevski talent, ki ga najbolje poznamo iz nadvse uspešne vokalno-glasbene skupine Perpetuum Jazzile (PJ).  Repertoar skupine se razteza vse od brazilske bossa nove, swinga, close harmony stila, vse do funka, gospela in popa.  Tomaž  poje že, odkar ve zase, njegov talent pa so opazili že v vrtcu in osnovni šoli, kjer je sodeloval na vseh prireditvah – in tako je že od leta 2002 član popularne skupine, kjer mlade pevce druži prijateljstvo in strast do glasbe.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Perpetuum Jazzile se je Tomaž pridružil leta 2002 na podlagi SMS-povabila zdajšnjega predsednika in managerja Boštjana Usenika, ki je slišal o Tomaževem glasbenem taletu preko nekdanje sošolke iz fakultete, ki je bila takrat že članica zbora: "Slišala me je peti na absolventskem izletu in bila nad mojimi vokalnimi sposobnostmi zelo navdušena," v smehu pove Cör.

Za glasbo so ga navdušili sorodniki

"Odkar živim, je glasba del mene, saj izhajam iz družine s posluhom," razloži pevec o svojih začetkih. Na vseh družinskih slavjih se je, ko pravi, vedno igralo, plesalo in prepevalo. "Če me je kdo navdušil za glasbo, sta bila to moja starša, babice in dedki, strici in tete," doda. Tako je že v vrtcu in osnovni šoli sodeloval pri vseh glasbenih projektih in zborčkih, pozneje pa še v cerkvenem zboru.

Veliko vaje, strast in ljubezen

V projekt PJ je vloženega veliko truda, prav tako pa strasti in ljubezni, kot pove Tomaž. Pevci  vadijo dvakrat na teden po dve do tri ure, odvisno od projektov, ki so pred njimi. Vsaka tonska vaja pred koncertom ter vsak koncert sta za njih neke vrste vaja, lani pa jih je bilo več kot 70. Razen tega imajo večkrat na leto intenzivne pevske vaje, ki trajajo cele vikende. "Kljub temu pa vaje niso edino zagotovilo za uspeh. PJ smo v prvi vrsti prijatelji, ki se med sabo zelo dobro razumemo. Naša skupna strast je ljubezen do petja, zato smo vsa svoja znanja in energijo usmerili vsi v isto smer in rezultat je vedno bolj prepoznavna blagovna znamka Perpetuum Jazzile," sogovornik izda skrivnost o uspehu.

Z Africo do slovenskega rekorda

Tomaž izpostavi dva do sedaj največja dosežka: "Prvi je, ko smo lani prejeli Viktorja za posebne dosežke, drugi pa je, ko smo v Novem Sadu nastopali pred 10.000 glavo množico, ki je na koncert prišla samo zaradi nas in nam s svojim navdušenjem dali občutek, da smo prave zvezde. Takrat smo še pevci imeli kurjo polt od začetka do konca koncerta." Slovenska »medijska scena« je opazila dosežke skupine PJ in jih za to nagradila s slovensko najprestižnejšo medijsko nagrado – Viktorjem za posebne dosežke, ki so ga prejeli za video Africa, ki je doživel več-milijonsko gledanost, kar je že takrat predstavljalo slovenski rekord . "Naše življenje se po tem ni prav posebej spremenilo, je pa seveda referenca, ki si jo lahko pripisujejo le redki, zato smo nanjo zelo ponosni," pove Tomaž Cör.

Petje Tomažu prdstavlja trenutke, "ko odvrže vse svoje skrbi in v njem zavlada sama pozitivna energija". S skupino PJ so nastopali že po mnogih krajih po svetu, najbolj pa se je Coru vtisnil Rio de Janeiro, ki ima po njegovem mnenju "prav poseben čar in energijo".

"Petje v PJ je zelo zahteven hobi"

Kandidati, ki bi se radi pridružili skupini PJ morajo imeti lepo barvo glasu, posluh in smisel za ritem, glasbena izobrazba in pevske izkušnje niso obvezne, so pa dodatni plus, kot razloži Tomaž. Ob vsem tem pa je nujno, da imajo še ogromno volje in strasti. "Na naših koncertih poskušam nastopati čim pogosteje. Seveda pa zaradi drugih obveznosti ne morem biti na vsakem koncertu. Na srečo sekcijo sestavlja več pevcev, zato ni problematično, če kakšen izmed nas manjka," pove o svojih nastopih. Petje v PJ je  po pevčevih besedah zelo zahteven hobi, ki terja veliko prostega časa, in tako se mora nekaterim stvarem občasno odpovedati, vendar mu petje v PJ nudi toliko novih in vznemirljivih trenutkov, da ti enostavno pretehtajo.

Šov Slovenija ima talent ima smisel

Cöra smo povprašali, kaj  meni o v zadnjem času zelo priljubljenem šovu »Slovenija ima talent«: "Veseli me, da obstajajo tovrstne »odskočne deske« za vse talentirane ljudi, ki sicer nimajo pravih vez in poznanstev, da bi lahko preko njih zasloveli. Maja Keuc je tipičen dokaz, da šov »Slovenija ima talent« ima smisel."

Poleg petja še oglaševanje, druženje in potovanja

Slovenija je po Tomaževih besedah premajhno tržišče, da bi nek glasbenik lahko živel izključno od glasbe: "Verjamem pa, da če si dober, inovativen in ustvarjaš dobre stvari, državne meje niso ključnega pomena, pač pa  Youtube in Facebook." Tomaž Cör je zaposlen v oglaševalski agenciji, in pravi, da ga poleg glasne zelo veseli delo v njegovem poklicu. Izkušnje in znanja mu zelo koristijo tudi pri soustvarjanju blagovne znamke Perpetuum Jazzile, saj je tam že kar nekaj let odgovoren za odnose z javnostjo. Ker je po naravi velik veseljak, ga zelo razveseljuje druženje in zabava s prijatelji, rad pa tudi potuje in spoznavam nove ljudi in kulture.

Do Pomurja bo vedno čutil posebno vez

Do Pomurja, pravi Tomaž, bo vselej čutil posebno vez: "Tam so moji začetki, moja družina, sorodniki in prijatelji. Če kje lahko pozabim na vse skrbi in napolnim svoje baterije, je to doma v Bakovcih, od koder prihajam. Zato se vsake toliko z največjim veseljem vračam domov."  V njegovo življenje je tekom zadnjih petnajstih let vstopilo toliko novih prijateljev in strasti, da je Ljubljana postala njegov drugi dom, vendar ne izključuje pa možnosti, da bi se nekoč za vselej vrnil v svoje ljubljeno Prekmurje.

 

Tomaževih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Kralj George VI (poznan tudi iz filma The King's Speech)

Glasbenik: Xavier Naidoo

Knjiga: Štoparski vodnik po galaksiji

Kraj v Pomurju: Bakovci

Želja v življenju: S svojim obstojem prispevati k boljšemu in lepšemu svetu

 

PRIPOROČAMO:

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.